„O, ce vierme minunat!” Este acesta cel mai vechi strămoș al animalelor de azi?

Un organism ciudat, asemănător viermilor, este prezentat de o echipă de paleontologi din SUA și Australia drept „cel mai vechi strămoș cunoscut” al celor mai multe animale care trăiesc astăzi pe planetă și chiar și al oamenilor.

La prima vedere, Ikaria wariootia, o creatură de dimensiunea unui bob de orez, pare să nu aibă prea mare importanță, dar oamenii de știință cred că din acest organism au evoluat toate animalele cu simetrie bilaterală (cu două deschideri și sistem digestiv între ele) de pe Terra, inclusiv oamenii.

Ikaria
O reprezentare computerizată a Ikaria wariootia. Foto: Sohail Wasif/UCR

În ultimii ani, savanții au aflat multe despre organismele multicelulare spongioase și subțiri care alcătuiesc ceea ce este cunoscut sub numele de „organisme edicariene” – un grup de forme de viață străvechi, care au existat înainte de explozia cambriană.

Una dintre aceste creaturi, în special, numită Dickinsonia, le-a atras atenția cercetătorilor, fiind identificată în urmă cu câțiva ani drept cel mai vechi animal cunoscut.

Însă nu toate organismele apărute în această perioadă au legătură cu apariția oamenilor sau a animalelor cu simetrie bilaterală.

Dickinsonia a fost, cel mai probabil, o «fundătură» a evoluției”, a explicat Mary Droser, profesor la Universitatea din California – Riverside, coautoare a studiului privind Ikaria wariootia.

Urme in piatra
Urmele lăsate în piatră de organismul străvechi. Foto: Sohail Wasif/UCR

Atunci, care este organismul în care își au originile oamenii și toate animalele cu simetrie bilaterală? De câțiva ani, urmele unor creaturi străvechi, imprimate în niște bucăți de piatră descoperite în Nilpena, Australia, îi intrigă pe cercetători.

O creatură minusculă

Aceste urme de fosile datează din perioada numită Ediacaran (de acum 551-560 de milioane de ani) și ar putea fi ale primelor forme de viață cu simetrie bilaterală. Datorită noilor cercetări, această teorie este mai aproape de confirmare.

„După ce le-am scanat cu tehnologia 3D, ne-am dat seama că am făcut o descoperire importantă”, a declarat paleontologul Scott Evans, de la Muzeul de Istorie Naturală a Institutului Smithsonian.

Scanările dezvăluie urmele lăsate de peste o sută de animale preistorice, care au între 2-7 milimetri lungime și aproximativ 1-2,5 milimetri lățime.

Așa arată scanarea 3D a unei urme lăsate de Ikaria wariootia. Foto: Droser Lab/UCR

Potrivit echipei de cercetare, urmele lăsate de Ikaria wariootia sugerează că această creatură simplă, ca un vierme, cu corp cilindric și cap și coadă distincte, este anterioară tuturor animalelor din regiune, inclusiv celor cu simetrie bilaterală.

Având în vedere că sunt urme lăsate de niște organisme care nu mai există de sute de milioane de ani, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma ipoteza oamenilor de știință.

„Deoarece oamenii sunt ființe cu simetrie bilaterală, putem spune că Ikaria wariootia este o rudă foarte timpurie a noastră și, probabil, una dintre primele animale cu simetrie bilaterală din istoria Terrei”, a concluzionat Evans.


Ți-a plăcut acest articol? Află mai multe detalii despre Ictiobus cyprinellus, cel mai bătrân pește de apă dulce descoperit vreodată. Apoi, descoperă care sunt 11 cele mai longevive animale de pe Pământ.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu