Un organism ciudat, asemănător viermilor, este prezentat de o echipă de paleontologi din SUA și Australia drept „cel mai vechi strămoș cunoscut” al celor mai multe animale care trăiesc astăzi pe planetă și chiar și al oamenilor.
La prima vedere, Ikaria wariootia, o creatură de dimensiunea unui bob de orez, pare să nu aibă prea mare importanță, dar oamenii de știință cred că din acest organism au evoluat toate animalele cu simetrie bilaterală (cu două deschideri și sistem digestiv între ele) de pe Terra, inclusiv oamenii.

În ultimii ani, savanții au aflat multe despre organismele multicelulare spongioase și subțiri care alcătuiesc ceea ce este cunoscut sub numele de „organisme edicariene” – un grup de forme de viață străvechi, care au existat înainte de explozia cambriană.
Una dintre aceste creaturi, în special, numită Dickinsonia, le-a atras atenția cercetătorilor, fiind identificată în urmă cu câțiva ani drept cel mai vechi animal cunoscut.
Însă nu toate organismele apărute în această perioadă au legătură cu apariția oamenilor sau a animalelor cu simetrie bilaterală.
„Dickinsonia a fost, cel mai probabil, o «fundătură» a evoluției”, a explicat Mary Droser, profesor la Universitatea din California – Riverside, coautoare a studiului privind Ikaria wariootia.

Atunci, care este organismul în care își au originile oamenii și toate animalele cu simetrie bilaterală? De câțiva ani, urmele unor creaturi străvechi, imprimate în niște bucăți de piatră descoperite în Nilpena, Australia, îi intrigă pe cercetători.
O creatură minusculă
Aceste urme de fosile datează din perioada numită Ediacaran (de acum 551-560 de milioane de ani) și ar putea fi ale primelor forme de viață cu simetrie bilaterală. Datorită noilor cercetări, această teorie este mai aproape de confirmare.
„După ce le-am scanat cu tehnologia 3D, ne-am dat seama că am făcut o descoperire importantă”, a declarat paleontologul Scott Evans, de la Muzeul de Istorie Naturală a Institutului Smithsonian.
Scanările dezvăluie urmele lăsate de peste o sută de animale preistorice, care au între 2-7 milimetri lungime și aproximativ 1-2,5 milimetri lățime.

Potrivit echipei de cercetare, urmele lăsate de Ikaria wariootia sugerează că această creatură simplă, ca un vierme, cu corp cilindric și cap și coadă distincte, este anterioară tuturor animalelor din regiune, inclusiv celor cu simetrie bilaterală.
Având în vedere că sunt urme lăsate de niște organisme care nu mai există de sute de milioane de ani, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma ipoteza oamenilor de știință.
„Deoarece oamenii sunt ființe cu simetrie bilaterală, putem spune că Ikaria wariootia este o rudă foarte timpurie a noastră și, probabil, una dintre primele animale cu simetrie bilaterală din istoria Terrei”, a concluzionat Evans.
Ți-a plăcut acest articol? Află mai multe detalii despre Ictiobus cyprinellus, cel mai bătrân pește de apă dulce descoperit vreodată. Apoi, descoperă care sunt 11 cele mai longevive animale de pe Pământ.