Sobrino de Botin, cel mai vechi restaurant din lume, preferatul lui Hemingway

Într-un colț liniștit din cartierul La Latina, aproape și totuși departe de centrul aglomerat al Madridului, o clădire cu trei etaje și uși de lemn îi face pe trecătorii curioși să arunce o privire prin ferestre.

Ce anume ar putea să determine un călător să se oprească și să inspecteze acest local? Ei, bine, mai multe lucruri, printre care se numără și o placă pe care scrie „cel mai vechi restaurant din lume”.

cel mai vechi restaurant _ sobrino de botin 001_red_compressed
Foto: Business Insider

Restaurantul în cauză este Sobrino de Botin, fondat în 1725. Deși datează de la sfârșitul secolului XVI, clădirea a devenit restaurant abia atunci când un francez pe nume Jacques Botin s-a mutat în Madrid alături de soția sa, o femeie originară din regiunea spaniolă Asturias.

Intenția femeii era să intre în slujba unuia dintre nobilii casei regale austriece Habsburg, care conducea Spania la acea vreme. În 1725, un nepot al soției lui Botin a deschis un han în acea locație.

În curând, a început restaurarea clădirii, care a primit înfățișarea care rezistă până în ziua de astăzi. Deasupra intrării este gravată o inscripție pe care este trecută data restaurării.

cel mai vechi restaurant _ sobrino de botin 004_red_compressed
Astăzi, cele mai căutate preparate la Sobrino de Botin sunt purcelul și mielul la cuptor. Foto: Tripadvisor/Renan M

Potrivit Business Insider, cuptorul cu lemne realizat în acea perioadă este încă folosit în forma sa originală. Felul principal de mâncare al localului era purcelul prăjit, preparat conform unei rețete mai vechi chiar și decât cuptorul.

Însă la Sobrino de Botin nu s-a servit întotdeauna mâncare. În primii ani de la deschiderea restaurantului, în Spania a fost dată o lege care interzicea hanurilor să vândă carne, vin și orice alte produse alimentare. Singura modalitate de a mânca era să aduci alimentele cu tine.

Scopul legii era era să protejeze afacerile negustorilor prin limitarea drepturilor hangiilor și a dat naștere unei zicalei:

„În hanurile spaniole, găsești numai ceea ce a adus cu el călătorul.”

Când primii proprietari au murit, nu au lăsat moștenitori direcți în urma lor, iar hanul a ajuns în mâinile altui nepot, pe nume Candido Remis. Astfel s-a împământenit numele localului: Sobrino de Botin, adică „Nepotul lui Botin”.

În cel mai vechi restaurant din lume a spălat vase Francisco Goya

Cel mai vechi restaurant din lume a rămas în proprietatea familiei până în secolul XIX, când a ajuns în mâinile familiei Gonzalo, cea care deține stabilimentul și în prezent.

Potrivit Cărții Recordurilor Guinness, este posibil ca în secolul XIX pictorul Francisco Goya să fi lucrat ca spălător de vase la Sobrino de Botin, înainte să devină celebru.

cel mai vechi restaurant _ sobrino de botin 008_red_compressed
Lui Hemingway i-a plăcut atât de mult aici, încât a imortalizat restaurantul într-una dintre operele sale. Foto: Flickr/Promo Madrid

Printre alții, și scriitorul american Ernest Hemingway era fascinat de acest loc. Purcelul prăjit era specialitatea sa preferată, dar Sobrino de Botin are și le oferă și alte delicii hedoniștilor experimentați, după cum arată Trip Advisor.

Pivnița cu vinuri, care datează din secolul XVI, este plină cu cele mai bune vinuri spaniole, inclusiv cu vinul preferat al scriitorului – Rioja Alta.

Hemingway, care a primit Premiul Nobel pentru literatură, era client fidel, având propria sa masă și bucurându-se de privilegii care nu erau acordate unui vizitator obișnuit, cum ar fi permisiunea să-și prepare singur băutura și paella.

cel mai vechi restaurant _ sobrino de botin 011_red_compressed
Gustosul jamon iberico (jambon iberic) este feliat la comandă. Foto: Yelp/Andrew C

Hemingway menționează cel mai vechi restaurant din lume în mai multe povestiri, însă pasajele cele mai celebre – și care laudă cel mai mult localul – se găsesc în romanul său „Și soarele răsare” (sau „Fiesta”), publicat în 1926 și disponibil aici (iată o listă de alte cărți interesante ale lui Hemingway).

Ultima scenă din roman are loc în cel mai vechi restaurant din lume, care este descris în detaliu, și slujește drept mărturie despre cât de mult și-a păstrat localul aspectul vechi și farmecul. Protagoniștii, Jake și Brett, iau masa aici, savurând combinația preferată a scriitorului:

„Am urcat la Botin. Este unul dintre cele mai bune restaurante din lume. Am mâncat purcel prăjit și am băut Rioja Alta. Brett nu a mâncat mult. De obicei nu mânca mult. Eu am mâncat foarte mult.”

cel mai vechi restaurant _ sobrino de botin 013_red_compressed
Cu puțin noroc, cina îți va fi servită asezonată cu muzică spaniolă. Foto: Wikimedia

În vremurile mai recente, proprietarii restaurantului au exploatat atât de mult dragostea scriitorului pentru Botin, încât un restaurant din vecinătate a decis să se distingă de Botin într-un mod amuzant.

La intrare în restaurantul rival se află o inscripție pe care scrie: „Hemingway nu a mâncat niciodată aici.”

Până în ziua de azi, boemii și turiștii curioși din lumea întreagă găsesc că Sobrino de Botin este locul perfect pentru a gusta delicatese ori pur și simplu pentru a te bucura de atmosfera unui loc care a fost martorul atât de multor evenimente istorice, în urma cărora a rămas aproape neatins.


Ți-a plăcut acest articol? Îți recomandăm și Afaceri milenare: 6 dintre cele mai vechi companii din lume. Apoi, descoperă 10 cele mai vechi orașe din lume locuite continuu, până în zilele noastre.


Distribuie:

Citește în continuare

  • io dixit spune:

    am fost intr-o circiuma in japonia care avea 1000 de ani. am si poze!

  • Purcelul nu e purcel, ci e purceluș de lapte. Nu e prăjit, ci e la cuptor. Apoi, zona unde e amplasat localul,numai liniștită nu se poate numi. E zona turística si de viață de noapte a Madridului.

  • >