A fost descoperit cel mai vechi material de pe Terra, mai „bătrân” decât Sistemul Solar

Cu 52 de ani în urmă, lângă satul Murchinson, din Australia, a căzut un meteorit. De-a lungul anilor, misterioasa rocă a fost studiată intens, dar cea mai importantă descoperire a fost făcută abia în 2019.

O echipă de cercetători a identificat pe suprafața meteoritului praf cosmic cu o vechime estimată la 7.5 miliarde de ani. Acesta este cel mai vechi material identificat vreodată pe Pământ.

Meteoritul Murchinson
Fragment din meteoritul Murchinson. Foto: Wikimedia

Praful cosmic este cel mai vechi material solid descoperit vreodată. Acesta ne oferă indicii asupra modului în care s-au format stelele din galaxia noastră, spune autorul principal al studiului, Philipp Heck, de la Universitatea din Chicago.

Praful cosmic se formează atunci când stelele mor și dispersează particule în spațiu, creând noi planete, sateliți sau meteoriți.

Particule formate înainte de nașterea Soarelui

Pe meteorit, Heck și colegii săi au găsit particule așa-numite „presolare”, adică minerale formate înainte de nașterea Soarelui.

Praful cosmic a rămas captiv și neschimbat timp de miliarde de ani, ceea ce înseamnă că este un fel de capsulă a timpului de dinaintea nașterii sistemului nostru solar.

Philipp Heck
Profesorul Philipp Heck. Foto: murchisonmeteorite.com.au

Particulele presolare nu sunt o noutate, însă sunt extrem de rare. Au fost descoperite doar pe 5% dintre meteoriții care au căzut pe Pământ. Mai mult, particule presolare cu o astfel de vechime nu au mai fost identificate până acum.

O bucată mare din meteoritul Murchison a fost donată Muzeului Field din Chicago, SUA, cu aproximativ 30 de ani în urmă. De atunci, cercetătorii de la Universitatea din Chicago au reușit să izoleze o parte dintre particulele presolare.

„Inițial, bucățile de meteorit trebuie zdrobite, până se transformă în pulbere. După aceea, se creează un fel de pastă, al cărei miros seamănă cu cel al untului de arahide stricat”, a relatat Jennika Greer, de la Universitatea din Chicago.

Apoi, pasta este dizolvată în acid, până când rămân doar particulele presolare. În urma acestui procedeu, Heck și echipa lui au reușit să determine vârsta și originea particulelor.

„Ipoteza noastră este că majoritatea acestor particule, care au o vechime de 4.6-4.9 miliarde de ani, au apărut în timpul unui episod intens de formare a unei stele.

Înaintea nașterii sistemului nostru solar, a existat o perioadă în care s-au format mai multe stele decât în mod normal”, a relatat Heck.

Deși vechimea majorității particulelor este de aproximativ 4.6-4.9 miliarde de ani, cele mai bătrâne datează de acum 7.5 miliarde de ani, conform testelor.

Praful cosmic este aproape la fel de util ca mostrele obținute direct din stele și ne permite să aflăm mai multe despre istoria galaxiei noastre. Heck speră că metodele folosite în cercetările echipei sale îi vor ajuta și pe alți savanți.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu