Cel mai vechi desen din lume înfățișând animale are o istorie incredibilă

Cel mai vechi desen din lume înfățișând animale are o istorie incredibilă featured_compressed

O echipă de cercetători din Indonezia a făcut o descoperire extrem de valoroasă: cel mai vechi desen din lume reprezentând un animal. Pictura rupestră, care înfățișează mai multe bovine, a fost identificată în munții izolați ai insulei Borneo.

Unii experți cred că această pictură și celelalte desene găsite în peștera Lubang Jeriji Saleh reprezintă unul dintre cele mai timpurii exemple de formare a culturii umane. Este vorba despre cea mai veche reprezentare a unui animal descoperită până acum.

Cel mai vechi desen din lume înfățișând un animal are 40.000 de ani

Cel mai vechi desen 01
Foto: Pinterest

Pictura, descoperită în 2018, reprezintă trei vaci și datează de aproximativ 40.000 de ani. Este cel mai vechi desen figurativ cunoscut (adică un desen în care obiectele reale sunt reprezentate în detaliu, și nu sunt doar niște forme abstracte, primitive).

„Este ca și cum cineva s-a decis să reprezinte ceea ce vede, cum ar fi un animal sau un alt om. Și au realizat acest lucru cu bună știință”, a declarat arheologul Maxime Aubert pentru NPR.

Aubert este și autorul studiului despre cel mai vechi desen figurativ din lume, publicat în revista Nature.

Cel mai vechi desen din lume înfățișând animale are o istorie incredibilă featured_compressed
Figurile care apar în pictura rupestră originală, evidențiate cu ajutorul graficii computerizate. Foto: Pinterest

Doctorul Aubert și echipa sa au analizat carbonatul de calciu din jurul imaginii. Tehnicile de datare le-au permis să determine vârsta picturii: 40.000 de ani.

Desenul reprezintă trei vaci, cea mai mare dintre ele având lungimea de peste doi metri. Unul dintre animale pare a avea o suliță înfiptă în spate. Această operă ar putea fi cel mai vechi desen figurativ descoperit până acum de cercetători.

Peștera din Indonezia ascunde și alte comori

Cel mai vechi desen 03
Amprente de mâini acoperă o porțiune din peretele peșterii din Borneo. Foto: Pinterest

În peștera indoneziană se află mai multe picturi din aceeași perioadă, toate realizate cu un pigment roșu-portocaliu, din oxid de fier. De altfel, sistemul de peșteri din munții indonezieni este un adevărat tezaur de artă arhaică, potrivit BBC.

În aceeași peșteră cercetătorii au descoperit și o serie de picturi aparținând unei a doua etape de creație, de acum 16.000 – 21.000 de ani. Aceste picturi au fost realizate cu ajutorul unei vopsele purpurii, iar oamenii de știință cred că înfățișează figuri umane.

Aceste desene din ere diferite ne arată că, la un moment dat, a avut loc o schimbare în modul în care oamenii timpurii vedeau lumea înconjurătoare.

 

„Se pare că a existat o tranziție de la reprezentarea lumii animalelor la reprezentarea lumii oamenilor. Și interesant este faptul că întâlnim același fenomen și în Europa”, a declarat doctorul Aubert pentru BBC.

Trecerea de la operele arhaice abstracte la cele figurative are o importanță enormă în istoria culturii umane. Potrivit National Geographic, aceste picturi rupestre ar putea fi unele dintre primele exemple a ceea ce putem numi „cultura omenirii”.

Ca să știi mai mult, citește „Amprentele zeilor”

Ar putea fi omenirea mult mai veche decât ne spune istoria convențională? Apelând la arheoastronomie, geologie și analiza computerizată a miturilor antice, Graham Hancock prezintă dovezi convingătoare că lucrurile stau chiar așa. În „Amprentele zeilor”, Hancock pune laolaltă toate piesele unui puzzle vast și fascinant al trecutului ascuns al omenirii.

În monumente antice precum Marele Sfinx din Egipt, straniile ruine andine din Tihuanaco și templele uimitoare ale Soarelui și Lunii din Mexic, autorul descoperă nu numai amprentele clare ale unei civilizații încă neidentificate ale antichității îndepărtate, ci și dovezi uimitoare ale vastei ei complexități și ale cunoștințelor științifice evoluate pe care le avea.

Însă cartea „Amprentele zeilor” ne spune chiar mai mult decât atât. Pe măsură ce descoperim adevărul despre preistorie și aflăm semnificația reală a miturilor și a monumentelor antice, devine evident că ni s-a transmis un avertisment despre un cataclism teribil, unul care afectează Pământul în cicluri mari, la intervale neregulate de timp, o catastrofă care s-ar putea manifesta din nou.

„Amprentele zeilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, eMag sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu