Cartea de mătase din mormântul marchizului Dai: Cel mai vechi atlas de anatomie din istorie

Acest text medical chinezesc vechi de 2.200 de ani este cea mai veche diagramă de anatomie umană din lume. Descoperirea textului – scris pe mătase – pune într-o lumină nouă cunoștințele în domeniul medical care au dus la dezvoltarea acupuncturii în China antică.

În timpul săpăturilor efectuate în mormintele antice din întreaga lume, arheologii descoperă multe obiecte surprinzătoare.

Textul găsit în mormintele de la Mawangdui, China, reprezintă cel mai vechi atlas anatomic descoperit vreodată. Foto: The History Collection / Alamy Stock Photo

În 2017, cercetătorii care analizau un mormânt chinezesc vechi de 2.200 de ani nu numai că au găsit rămășițe umane, dar au descoperit și ceea ce ar putea fi cel mai vechi atlas anatomic al corpului uman.

Potrivit Live Science, în mormintele din situl arheologic Mawangdui, din centrul Chinei, a fost descoperit un text cu caracter medical, scris pe mătase. Mormintele au aparținut marchizului Dai și familiei sale.

Cadavrul soției marchizului, Xin Zhui, cunoscută și sub numele de Doamna Dai, este renumit pentru că este una dintre cele mai bine conservate mumii din lume.

Mumia Doamnei Dai. Foto: David Schroeter/Flickr

Cunoscut sub numele de manuscrisul medical din Mawangdui, textul chinezesc găsit în interiorul mormintelor a fost punctul central al unui nou studiu, publicat în The Anatomical Record la începutul lunii septembrie 2020.

Textul antic conține descrieri anatomice ale corpului uman, fiind cel mai vechi manual de acest fel descoperit vreodată. Dar descifrarea conținutului vechii cărți de mătase nu a fost o sarcină ușoară.

„Cercetătorul trebuie, în primul rând, să poată citi în chineză și, în al doilea rând, să efectueze investigații anatomice care să permită o revizuire a structurilor la care se referă textele”, se arată în studiu.

Autorii textului antic chinezesc foloseau termenul „meridian” în scrierile lor. Este un termen asociat mai ales cu acupunctura, un tratament medical tradițional din cultura chineză care se concentrează pe reglarea fluxurilor energetic și de sânge din corpul pacientului.

În textul din mormântul marchizului Dai, autorii interpretează „meridianul” drept un vas de sânge mare care trece prin diferite părți ale corpului.

De exemplu, un paragraf din textul antic descriere un meridian care este situat „în centrul palmei, merge de-a lungul antebrațului, printre cele două oase, apoi de-a lungul tendoanelor, trece prin biceps, prin axilă și se conectează cu inima ”, urmând calea arterei ulnare.

O altă parte a textului descrie un meridian în picior, care „începe de la degetul mare și trece de-a lungul piciorului și al coapsei. Se conectează la gleznă, genunchi și coapsă. Se deplasează de-a lungul coapsei și acoperă abdomenul.”

Textul pare să descrie vena safenă.

Descoperirea subminează mitul conform căruia acupunctura chineză nu are baze științifice la origini. Foto: Wikimedia

Constatările sunt ieșite din comun din două motive. În primul rând, având în vedere vechimea mormintelor, care datează din timpul dinastiei Han, între 206 î.e.n. și 220 e.n., textul este, fără îndoială, cea mai veche diagramă de anatomie umană din lume.

După cum notează noul studiu, textul chinezesc „reprezintă cel mai vechi atlas anatomic păstrat până în zilele noastre, fiind conceput pentru a furniza o descriere concisă a corpului uman pentru studenții și practicienii de medicină din China antică”.

Până acum, se credea că cea mai veche diagramă medicală a anatomiei umane provenea din Grecia. Istoricii credeau că medicii antici greci precum Herofil și Erasistrate – amândoi au trăit cu puțin înainte de perioada dinastiei Han – au scris, probabil, primele astfel de texte medicale.

Totuși, cea mai mare parte a textelor lor s-a pierdut, iar astăzi acestea ne sunt cunoscute doar din scrierilor altor autori antici care s-au referit la ele.

În al doilea rând, textul medical chinez spulberă și mitul cu istorie îndelungată conform căruia nu exista o bază științifică pentru „anatomia acupuncturii”.

Textul medical recent descoperit reflectă legături evidente cu practica antică și prezintă dovezi că medicii care au scris despre acupunctură lucrau pe baza observațiilor reale făcute asupra corpului uman.

Nu este clar pe al cărui corp se bazau textele antice, dar cercetătorii presupun că studiile anatomice puteau proveni din disecarea cadavrelor criminalilor.

Unul dintre mormintele din situl arheologic Mawangdui. Foto: Shutterstock

Rămășițele umane erau considerate sacre în China antică, dar onoarea de a avea corpul intact și după moarte nu le era acordată neapărat și celor care proveneau din straturile inferioare ale societății.

China are o lungă istorie de studii medicale, cum ar fi „Atlasul anatomic al adevărului”, de Cun Zhen Tu, și „Ilustrații anatomice”, de Ou Xifan, din dinastia Song (anul 960), iar textul din mormântul marchizului Dai îmbogățește considerabil istoria medicinei.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu