Cel mai tânăr astronom din lume are doar 8 ani și a descoperit deja 18 asteroizi

Când abia învăța să meargă, Nicole Oliveira își ridica brațele pentru a atinge stelele de pe cer. Astăzi, la doar opt ani, fetița braziliană este cunoscută ca fiind cel mai tânăr astronom din lume, căutând asteroizi în cadrul unui program guvernamental afiliat NASA, participând la seminarii internaționale și întâlnindu-se cu personalități de top din domeniul spațial și științific din țara sa, potrivit AFP.

În camera ei, plină de afișe cu Sistemul Solar, rachete în miniatură și figurine din filmul „Războiul Stelelor”, Nicolinha, așa cum este alintată, lucrează la computer, studiind imagini ale cerului pe două ecrane mari.

cel mai tanar astronom are doar 8 ani
Nicole Oliveira lucrând la computer. Foto: Jarbas Oliveira / AFP

Proiectul, numit „Vânătorii de asteroizi”, este menit să îi introducă pe tineri în lumea științei, oferindu-le șansa de a face propriile descoperiri spațiale. Acesta este gestionat de către International Astronomical Search Collaboration, un program științific afiliat NASA, în parteneriat cu guvernul brazilian.

Radiind de bucurie, Nicolinha povestește că a găsit deja 18 asteroizi.

„Le voi da numele unor oameni de știință brazilieni sau ale unor membri ai familiei mele, cum ar fi mama sau tatăl meu”, a spus fata.

Dacă descoperirile ei vor fi certificate, ceea ce ar putea dura câțiva ani, Oliveira va deveni cea mai tânără persoană din lume care a descoperit oficial un asteroid, doborând recordul italianului Luigi Sannino, în vârstă de 18 ani.

„Ea chiar are ochi pentru asta. Detectează imediat punctele din imagini care seamănă cu asteroizii și de multe ori își sfătuiește colegii atunci când nu sunt siguri că au găsit cu adevărat vreunul”, relatează Heliomarzio Rodrigues Moreira, profesorul de astronomie al lui Oliveira.

Pasiune pentru astronomie

Familia lui Nicolinha s-a mutat la Fortaleza din orașul natal Maceio, aflat la aproximativ 1.000 de kilometri distanță, la începutul lui 2021, după ce fata a primit o bursă pentru a urma cursurile unei prestigioase școli private.

Tatălui ei, informatician, i s-a permis să își păstreze locul de muncă și să lucreze la distanță.

cel mai tanar astronom are doar 8 ani 1_2_red_compressed
Nicole Oliveira cu telescopul ei. Foto: Jarbas Oliveira / AFP

„Când avea doi ani, își ridica brațele spre cer și îmi cerea: Mamă, dă-mi o stea. Am înțeles că această pasiune pentru astronomie era serioasă atunci când ne-a cerut un telescop drept cadou de ziua ei, când a împlinit patru ani. Nici măcar nu știam cu adevărat ce este un telescop”, a declarat mama ei, Zilma Janaca, în vârstă de 43 de ani.

Nicolinha a fost atât de hotărâtă să primească un telescop, încât le-a spus părinților ei că îl va schimba pentru toate petrecerile viitoare de ziua ei. Cu toate acestea, un asemenea cadou a fost prea scump pentru familie, iar fata l-a primit abia când a împlinit șapte ani, a spus mama ei.

Nicolinha s-a înscris la un curs de astronomie care a trebuit să reducă de la opt la 12 ani limita de vârstă a participanților. Pe canalul ei de YouTube, Nicolinha a intervievat personalități influente, precum astronomul brazilian Duilia de Mello, care a participat la descoperirea unei supernove numite SN 1997D.

Anul trecut, Oliveira a călătorit la Brasilia, capitala federală a țării, pentru a se întâlni cu ministrul științei, precum și cu astronautul Marcos Pontes, singurul brazilian care a ajuns în spațiu.

În ceea ce privește propriile ambiții, Nicolinha vrea să devină inginer aerospațial.

„Vreau să construiesc rachete. Mi-ar plăcea să merg la Centrul Spațial Kennedy de la NASA pentru a vedea rachetele lor. Mi-ar plăcea, de asemenea, ca toți copiii din Brazilia să aibă acces la știință”, spune ea.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu