Cel mai „tăcut” loc din lume, camera în care ai halucinații din cauza liniștii

La Laboratoarele Orfield, din Minnesota, SUA, se află o cameră anecoidă (fără ecou), care este cel mai „tăcut” loc din lume. Încăperea absoarbe 99.9% din sunete şi a intrat în Cartea Recordurilor pentru faptul că este cel mai „tăcut” loc din lume, în care ai putea avea halucinații dacă ai sta mai mult decât este cazul.

De fapt, în încăpere este atât de liniște, încât nimeni nu a suportat să stea înăuntru mai mult de 45 de minute.

camera anecoica 2_compressed
Camera anecoidă. Foto: CBS Minnesota

Interiorul camerei este astfel conceput, încât zgomotul său de fundal are o valoare negativă, de – 9.4 dBA. Prin comparație, zgomotul obișnuit al unei zone urbane variază între 60-70 dBA, în timp ce în zonele rurale acesta este de obicei de 29 dBA.

„Îi provocăm pe oameni să stea în cameră pe întuneric – o singură persoană a rezistat 45 de minute. Când este liniște, auzul se adaptează.

Cu cât este mai liniște, cu atât auzi mai multe. Îți auzi bătăile inimii. Alteori, îți auzi plămânii sau stomacul. Într-o cameră anecoidă, tu devii sursa sunetului”, a explicat fondatorul laboratorului, Steven Orfield.

O experiență care te dezorientează

Pentru o persoană normală care intră în această cameră, întreaga experiență este foarte tulburătoare. Oamenilor le vine greu să stea în încăpere, să se plimbe prin ea sau să își păstreze echilibrul.

Lipsa zgomotului face orientarea imposibilă atunci când mergi prin camera anecoidă, deoarece noi, oamenii, ne bazăm foarte mult pe semnale auditive subconștiente pentru a ne orienta atunci când mergem.

După cum a afirmat Orsfield:

„Trebuie să renunți la indiciile auditive care îți permit să îți păstrezi echilibrul și să te miști. Dacă stai înăuntru o jumătate de oră, simți nevoia să te așezi pe un scaun.”

În afară de funcția de a scoate oamenii din minți, camera este folosită de companii pentru a testa cât de zgomotoase sunt produsele lor, și de astronauții NASA în cadrul antrenamentelor, pentru a se obișnui cu liniștea din spațiul cosmic.

Printre numele mari care au utilizat camera surdă se află producători precum Whirlpool sau Harley-Davidson. Așadar, sigur îți dorești „liniște și pace” într-un asemenea grad?

Ține cont că experiența te-ar putea scoate din minți cu mult mai mult decât o face zgomotul constant obișnuit!


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu