Cel mai „tăcut” loc din lume, camera în care ai halucinații din cauza liniștii

Probabil că acest loc te va înnebuni, în loc să te liniștească. La Laboratoarele Orfield, din Minnesota, SUA, se află o cameră anecoidă (fără ecou), care este cel mai „tăcut” loc din lume.

Încăperea absoarbe 99,9% din sunete şi a intrat în Cartea Recordurilor pentru faptul că este cel mai „tăcut” loc din lume, în care ai putea avea halucinaţii dacă ai sta mai mult decât este cazul. De fapt, este atât de liniște în încăpere, încât nimeni nu a suportat să stea înăuntru mai mult de 45 de minute.

camera anecoica 2_compressed
Camera anecoidă. Foto: CBS Minnesota

Interiorul camerei este astfel conceput, încât zgomotul său de fundal are o valoare negativă, de – 9.4 dBA. Prin comparație, zgomotul obișnuit al unei zone urbane cum este un oraș variază între 60-70 dBA, în timp ce în zonele rurale este de obicei de 29 dBA.

„Îi provocăm pe oameni să stea în cameră pe întuneric – o singură persoană a rezistat 45 de minute. Când este liniște, auzul se adaptează. Cu cât este mai liniște, cu atât auzi mai multe. Îți vei auzi bătăile inimii. Alteori, îți vei auzi plămânii sau stomacul. Într-o cameră anecoidă, tu devii sursa sunetului”, explică fondatorul laboratorului, Steven Orfield.

O experiență care te dezorientează

Pentru o persoană normală care intră în această cameră, întreaga experiență este foarte tulburătoare. Oamenilor le vine greu să stea în cameră, să se plimbe prin ea sau să își păstreze echilibrul.

Lipsa zgomotului face orientarea imposibilă atunci când mergi prin camera anecoidă, deoarece noi, oamenii, ne bazăm foarte mult pe semnale auditive subconștiente pentru a ne orienta atunci când mergem.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

După cum spune Orsfield:

„Trebuie să renunți la indiciile auditive care îți permit să îți păstrezi echilibrul și să faci manevre. Dacă stai înăuntru o jumătate de oră, simți nevoia să te așezi pe un scaun.”

În afară de funcția de a scoate oamenii din minți, camera este folosită de companii pentru a testa cât de zgomotoase sunt produsele lor, și este folosită de astronauții NASA în cadrul antrenamentelor, pentru a se obișnui cu liniștea din spațiul cosmic.

Printre numele mari care au utilizat camera surdă se află producători precum Whirlpool sau Harley-Davidson. Așadar, sigur îți dorești „liniște și pace” într-un asemenea grad?

Ține cont că experiența te-ar putea scoate din minți cu mult mai mult decât o face zgomotul constant obișnuit!


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu