„Cel mai singur elefant din lume”, eliberat după 35 de ani de chinuri la zoo

Kaavan a fost transferat în 1985 din Sri Lanka la Grădina Zoologică Marghazar, din Pakistan, și și-a petrecut cea mai mare parte din captivitate singur.

Elefantul nu a cunoscut niciodată viața în afara captivității. În vârstă de 35 de ani, Kaavan este blocat în grădina zoologică din Islamabad de la jumătatea anilor ’80. De atunci, starea sa fizică și psihică s-a deteriorat de la an la an.

Elefantul Kaavan a petrecut 35 de ani în captivitate. În cea mai mare parte a timpului a fost singur. Foto: Twitter

Din fericire, grădina zoologică va fi închisă, iar Kaavan este în sfârșit gata de eliberare. Locul noului său adăpost nu a fost dezvăluit, deși este probabil să fie transferat într-un sanctuar pentru animale din Cambodgia.

Potrivit Unilad, Kaavan și-a petrecut cea mai mare parte a vieții singur într-un țarc minuscul și insalubru. Elefantul și-a pierdut pofta de viață de când partenerul său a murit, în 2012, probabil tot din cauza condițiilor din grădina zoologică.

După ce Înalta Curte din Islamabad a decis închiderea grădinii zoologice, în mai 2020, o comisie de veterinari a constatat că elefantul Kaavan se află într-o stare deplorabilă.

Conform The Guardian, Kavaan este subnutrit, dar supraponderal. Anii în care a fost obligat să pășească pe podele neîngrijite au făcut ca unghiile – care pur și simplu au fost lăsate să crească în voie – să i se crape.

Animalul a suportat cel mai greu izolarea în singurătate, abuzuri din cauza cărora a ajuns să își legene capul ore în șir. Kavaan a fost transferat din Sri Lanka la grădina zoologică din Pakistan când avea doar un an și era singurul specimen de la zoo la acea vreme.

Totuși, implicarea activiștilor din întreaga lume pentru eliberarea animalului a cunoscut o dezvoltare continuă din 2016 și chiar a atras atenția unor celebrități precum cântăreața Cher.

Trista descriere – „cel mai singur elefant din lume” – i-a fost făcută de organizația For Paws (Vier Pfoten / Patru Lăbuțe, cum se numește filiala din România), care a supravegheat transferul și examinarea veterinară a tuturor animalelor de la zoo Marghazar.

Singurul companion al lui Kaavan a murit în 2012. De atunci, Kaavan din cap ore întregi din cauza plictiselii. Foto: Instagram

În mod tragic, colaborarea a scos la lumină noi detalii sumbre despre condițiile mizerabile în care erau ținute animalele.

„Din păcate, decizia a venit prea târziu pentru doi lei care au murit în timpul unei tentative de transfer la sfârșitul lunii iulie, după ce îngrijitorii de la zoo le-au incendiat țarcul pentru a-i forța să intre în cuștile de transport”, a declarat Martin Bauer, purtătorul de cuvânt al Four Paws.

De asemenea, potrivit lui Bauer, recuperarea lui Kaavan va fi una de lungă durată, mai ales că rănile sale sunt mai mult decât fizice.

O investigație veterinară recentă a relevat că elefantul Kaavan este atât supraponderal, cât și malnutrit. Foto: Wikimedia

„Kaavan a dezvoltat și un comportament stereotip, ceea ce înseamnă că își clătină capul de la stânga la dreapta ore în șir. Acest lucru este cauzat în principal de faptul că este pur și simplu plictisit”, a spus Bauer.

Totuși, se pare că mai există speranțe pentru Kaavan. Împreună cu veterinarii și specialiștii în fauna sălbatică, Four Paws a efectuat examenul veterinar al lui Kaavan și l-a găsit apt pentru deplasare.

„În urma verificărilor, care au confirmat că Kaavan este suficient de puternic, vor fi luate măsuri pentru a finaliza mutarea sa într-un sanctuar pentru animale, probabil în Cambodgia”, a afirmat Bauer.

Kaavan se îndreaptă, cel mai probabil, către un sanctuar pentru elefanți amenajat în Cambodgia. Foto: Instagram

Nu este prima dată când starea deprimată a unui elefant ținut în captivitate atrage atenția întregii lumi. În 2019, Flavia, „cel mai trist elefant din lume”, a murit după 43 de ani de captivitate – în singurătate – într-o grădină zoologică spaniolă.

Flavia fusese luată cu forța din turma ei de elefanți indieni sălbatici când avea doar trei ani și și-a petrecut restul vieții la zoo, într-o depresie perpetuă.

Sprijinul pentru cauza elefantului a crescut drastic în 2016, când a intrat în atenția unor vedete precum Cher. Foto: Instagram

Chiar dacă este deosebit de tristă, povestea elefantului din Pakistan are și o notă optimistă. Deși a îndurat 35 de ani de neglijență și singurătate, Kavaan, spre deosebire de Flavia, a primit o nouă șansă la viață.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „ „Cel mai singur elefant din lume”, eliberat după 35 de ani de chinuri la zoo”

  1. Dincolo de optimismul cu adevarat ieftin al multora, as spune ca omul este cu adevarat periculos pur si simplu datorita ignorantei perfectionate. O adevarata forma de viata parazita.

    Răspunde

Lasă un comentariu