Conflictul armat de 38 de minute, cel mai scurt război din istorie

Puțin cunoscutul conflict dintre Anglia și Zanzibar, desfășurat pe 27 august 1896, a fost cel mai scurt război din istorie, cu o durată de 38 de minute.

Povestea a început în 1890, odată cu semnarea tratatului Heligoland-Zanzibar, dintre Marea Britanie și Germania. Tratatul stabilea sferele de influență ale puterilor imperiale în Africa de Est.

Zanzibarul a fost plasat sub influența britanicilor, iar Germania a primit controlul asupra Tanzaniei continentale.

Palatul regal
Palatul regal din Zanzibar, 1893. Foto: The Great War Blog

Marea Britanie a declarat Zanzibarul protectorat al Imperiului Britanic și a instalat un sultan „marionetă”. Hamad bin Thuwaini, care fusese un susținător al britanicilor în zonă, a primit această funcție în 1893.

Bin Thuwaini a guvernat Zanzibarul puțin peste trei ani. La 25 august 1896, a murit subit în palatul său. Deși adevărul nu va fi niciodată cunoscut, este foarte probabil că vărul său, Khalid bin Barghash, l-a asasinat.

Un joc al nervilor între bin Barghash și britanici

La câteva ore de la moartea lui Hamad, Khalid bin Barghash s-a instalat în palat și și-a asumat funcția de sultan, fără aprobarea britanicilor.

Khalid bin Barghash
Khalid bin Barghash. Foto: Prabook

Britanicii nu au fost deloc mulțumiți, iar șeful diplomaților din zonă, Basil Cave, a declarat că Barghash ar trebui să se retragă. Acesta din urmă a ignorat avertismentele și a început să își adune armata în jurul palatului.

Până la finalul zilei de 25 august, bin Barghash a instalat în jurul palatului aproximativ 3.000 de soldați bine înarmați, potrivit Enciclopediei Britannica.

În același timp, britanicii aveau deja două nave de război ancorate în port, HMS Philomel și HMS Rush. Trupele au fost trimise rapid pe uscat pentru a proteja consulatul britanic și pentru a împiedica localnicii să se revolte.

Chiar dacă avea o prezență armată semnificativă în port, Cave știa că nu poate deschide ostilitățile fără aprobarea expresă a guvernului britanic. A trimis o telegramă Ministerului de Externe, cerând permisiunea să deschidă focul dacă negocierile eșuează.

Basil Cave 01
Basil Cave. Foto: Wikimedia

În așteptarea unui răspuns, Cave a continuat să-i transmită ultimatumuri lui Khalid bin Barghash, dar degeaba. Pe 26 august, Cave a primit permisiunea să deschidă focul asupra palatului, „în caz de nevoie”.

Imediat, britanicii i-au transmis ultimatumul final lui bin Barghash, cerându-i să părăsească palatul până ora 9:00, cel târziu, în ziua următoare.

A doua zi la ora 8:00, cu doar o oră înainte de expirarea ultimatumului, bin Barghash a trimis că nu are nicio intenție să se predea.

Cel mai scurt război din istorie a făcut 500 de victime

Cel mai scurt război din istorie 01
Palatul regal, lovit de focul britanicilor. Foto: Wikimedia

La ora 9:00, Cave a ordonat navelor din port să deschidă focul asupra palatului. În doar două minute, majoritatea tunurilor lui bin Barghash au fost distruse, iar structura de lemn a palatului a început să se prăbușească peste cei 3.000 de soldați din interior.

Potrivit War History Online, imediat după ce britanicii au deschis focul, bin Barghash a părăsit palatul printr-o ieșire lăturalnică. Până la ora 9:40, focul a încetat, susținătorii sultanului s-au predat, iar cel mai scurt război din istorie s-a încheiat oficial după doar 38 de minute.

Pentru un război atât de scurt, numărul victimelor a fost surprinzător de mare: peste 500 de soldați ai lui bin Barghash au fost uciși sau răniți. De partea cealaltă, un ofițer britanic de rang inferior a fost grav rănit, dar viața i-a fost salvată de medici.

Cel mai scurt război din istorie 02
Foto: Pinterest

Odată ce l-a îndepărtat pe Khalid bin Barghash, Marea Britanie a numit un sultan pro-britanic, Hamud bin Muhammed. Cât despre bin Barghash, acesta a reușit să se refugieze în consulatul german.

În pofida cererilor repetate de extrădare emise de britanici, armata germană l-a scos din țară pe 2 octombrie și l-a transportat în Tanzania.

Însă, în 1916, când britanicii au invadat Africa de Est, bin Barghash a fost capturat și trimis în exil în insulele Seychelles, iar apoi pe Insula Sfânta Elena.

După ce și-a executat pedeapsa, i s-a permis să se întoarcă pe continent, unde a murit în 1927.


În continuare, citește despre Războiul emu: Conflictul ridicol în care păsările au învins oamenii. Apoi, află povestea câinilor antitanc: Bombele cu patru picioare folosite de ruși în Al Doilea Război Mondial.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Conflictul armat de 38 de minute, cel mai scurt război din istorie”

Lasă un comentariu