Tecia, cel mai radioactiv râu din lume, generatorul de cancer din Rusia

Râul Tecia, care curge pe flancul estic al Munților Ural, în Rusia, este considerat cel mai radioactiv râu din lume, ca urmare a faptului că a fost folosit ca depozit pentru aproape 80 de milioane de metri cubi de ape reziduale de-a lungul mai multor ani.

La prima vedere, râul Tecia pare imaculat, chiar primitor, și cu greu ai putea ghici că a fost cândva – și, după unele relatări, încă mai este – „groapa de gunoi” a unui complex nuclear secret, responsabil de expunerea a zeci de mii de oameni la radiații de până la 20 de ori mai mari decât cele suferite de victimele dezastrului nuclear de la Cernobîl.

cel mai radoactiv rau din lume
Un bătrân pescuiește într-un lac care face legătura cu râul Tecia. Foto: Associated Press

Cele 24 de comunități rurale pe lângă care trecea Tecia au fost evacuate în ultimii 13 ani, dar nu înainte ca mii de oameni să dezvolte cancere sau să sufere anomalii cromozomiale și malformații congenitale.

Chiar și astăzi, când autoritățile susțin că nivelurile de radiații din râul Tecia sunt „acceptabile”, contoarele Geiger continuă să emită sunete amenințătoare atunci când sunt plasate lângă apă…

„Uneori puneau panouri care ne avertizau să nu înotăm în râu, dar nu ne spuneau niciodată de ce. După muncă, mergeam să înotăm în râu. Și copiii o făceau”, declara pentru Associated Press, într-un interviu acordat în 2016, localnicul Gilani Dambaev, pensionar.

Motivul pentru care autoritățile ruse au ascuns natura pericolului reprezentat de apele râului Tecia este că, timp de mai multe decenii, publicul larg nici măcar nu a știut de existența complexului nuclear Maiak, situat în amonte.

Acesta nu apărea pe hărți, iar oamenilor le era interzis să se apropie de el. Chiar și astăzi, accesul în zonă este interzis, așa că este imposibil de spus ce se întâmplă acolo cu adevărat.

„Părerea mea este că ei continuă să arunce deșeuri radioactive. Dar dovedirea acestui lucru este imposibilă dacă Maiak nu spune: Da, aruncăm deșeuri radioactive”, a declarat Vladimir Sliviak, un activist al grupului ecologist rus EcoDefense.

Ceea ce nu poate fi negat este că, între 1949 și 1956, Maiak a deversat aproximativ 76 de milioane de metri cubi de ape reziduale în râul Tecia, știind foarte bine că acesta era folosit ca principală sursă de apă de 24 de sate cu o populație totală de aproximativ 28.000 de locuitori.

cel mai radoactiv rau din lume
Râul Tecia. Foto: Wikimedia

Evacuarea acestor comunități a început abia în 2008, la zeci de ani după ce Rusia a recunoscut dezastrele nucleare din trecut, dar la acel moment era deja prea târziu pentru mulți dintre localnici.

Un studiu realizat în 2007 de Greenpeace, care citează date obținute din registrele spitalelor și din anchetele din ușă în ușă desfășurate în regiunea Musliumovo, traversată de Tecia, a arătat o incidență a cancerului de 3.6 ori mai mare decât media națională rusă și o rată a defectelor la naștere de 25 de ori mai mare decât media.

Un studiu pe termen lung efectuat de oameni de știință ruși și americani de la Societatea de Cercetare a Radiațiilor a constatat, de asemenea, că din 17.435 de localnici născuți înainte de 1956, 1.933 aveau cancer și că marea majoritate a populației avea în oase mari depozite de stronțiu-90.

Până la sfârșitul anilor 1980, autoritățile ruse au negat existența orașului Maiak, precum și cele câteva dezastre nucleare la care acesta a luat parte.

În cele din urmă, nu au avut de ales și au recunoscut pagubele, afirmând că aproximativ 450.000 de persoane au fost afectate de cele două incidente nucleare majore de la Maiak. Cu toate acestea, nu au oferit date privind decesele imediate, rata de expunere sau bolile dezvoltate în rândul populației afectate.

Reprezentanții institutului rus Rosatom și ai Institutului de Securitate Nucleară descriu nivelul actual de radiații din râul Tecia ca fiind „incomparabil mai mic decât era înainte” și „în deplină conformitate cu standardele Federației Ruse”.

cel mai radoactiv rau din lume
Doi copii aflați lângă un pod peste râul Tecia, 2010. Foto: Science Photo Library

Și, deși este cu siguranță mai bună decât ceea ce era în urmă cu zeci de ani, potrivit Associated Press, apa are încă mai multe radiații de fond decât este normal. Măsurătorile din apropierea cursului de apă au variat între 8.5 și 9.8 microsieverți – de 80 până la 100 de ori mai mult decât nivelul radiațiilor de fond care apar în mod natural.

Autoritățile ruse par să recunoască pericolul pe care Tecia îl reprezintă pentru cei care nu știu nimic despre trecutul său nuclear, deoarece revista Nuclear Engineering a relatat anul trecut că sute de panouri de avertizare urmau să fie instalate de-a lungul malurilor sale.

Ca să știi mai mult, citește „Rugăciune pentru Cernobîl”

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură.

„În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori (foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani), ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

„Rugăciune pentru Cernobîl” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu