Cel mai puternic laser din lume se află în România și atinge „un nivel excepțional de performanță”

În camera de comandă a unui centru de cercetare din Măgurele, inginerul Antonia Toma se pregătește să activeze cel mai puternic laser din lume. Acest laser, exploatat de compania franceză Thales, schimbă regulile jocului în diverse domenii, de la sănătate până la explorarea spațiului.

Tehnologia din spatele acestui laser a fost recunoscută cu Premiul Nobel pentru Fizică 2018, acordat francezului Gerard Mourou și canadiencei Donna Strickland. Mourou și Strickland au inventat o tehnică numită Chirped-Pulse Amplification (CPA), care permite amplificarea puterii laserului fără a deteriora echipamentul.

Această descoperire a deschis ușile pentru aplicații laser mai precise, cum ar fi în chirurgia corectivă a ochilor și în industrie. Când Toma inițiază sistemul laser de la centrul de control, monitorizează cu atenție indicatorii înainte de a activa numărătoarea inversă.

Laserul emite fascicule de lumină cu o putere imensă, oferind noi modalități de avansare a cercetării științifice și a capacităților tehnologice.

Cu ajutorul acestor impulsuri laser ultra-intensive, oamenii de știință urmăresc să dezvolte acceleratoare de particule mai compacte și mai rentabile în scopuri medicale, cum ar fi țintirea celulelor canceroase.

În plus, această tehnologie ar putea fi aplicată pentru a aborda provocările de mediu, cum ar fi reducerea radioactivității deșeurilor nucleare și curățarea deșeurilor spațiale.

Sistemul laser al centrului de cercetare, care atinge un vârf de 10 petaWatts pentru o fracțiune de secundă, a necesitat o planificare extinsă și instalarea precisă a 450 de tone de echipamente.

Facilitatea impresionantă în care este găzduit laserul a fost finanțată în principal de UE și este considerată cea mai mare investiție în cercetare științifică din România realizată de Thales.

În timp ce centrul de cercetare de la Măgurele conduce detașat în ceea ce privește tehnologia laser, alte țări precum Franța, China și Statele Unite dezvoltă, de asemenea, propriile proiecte de lasere puternice. Acest progres tehnologic anunță o nouă eră, în care laserele se află în fruntea inovațiilor științifice și industriale din secolul XXI.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu