Cel mai puternic adeziv din lume a ținut suspendat un camion de 17.2 tone

În 2019, o companie germană specializată în adezivi industriali a stabilit un record mondial, reușind să țină suspendat timp de o oră un camion de 17.2 tone folosind câteva picături din cel mai puternic adeziv din lume.

Pentru a demonstra că produce cei mai puternici adezivi din lume, compania bavareză Delo și-a propus să ridice un camion folosind trei grame din adezivul dezvoltat special pentru acest eveniment.

Cel mai puternic adeziv din lume
Pentru suspendarea camionului au fost folosite doar trei grame de adeziv. Foto: Delo

S-au folosit o macara industrială și patru cilindri de aluminiu cu o suprafață de contact de 3.5 cm (aproximativ diametrul unei doze de bere obișnuite) lipită de roțile camionului cu câteva picături de adeziv. Camionul a rămas atârnat în aer timp de o oră, depășind astfel recordul anterior, de 16.09 tone.

„Am reușit! Acest rezultat minunat este un succes de echipă, care arată felul în care operăm în fiecare zi. Nu ne ferim de provocări și știm că adezivele noastre pot face față unor provocări extreme”, a afirmat după eveniment Sabine Herlod, reprezentant al Delo.

Firma germană a abordat această provocare știind că recordul pentru cel mai puternic lipici din lume mai fusese depășit de șapte ori în 12 ani, ultima performanță datând din 2013, când Centrul Aerospațial German a reușit să ridice 16.09 tone folosind un lipici creat după o formulă proprie.

Cel mai puternic adeziv din lume, care acum a stabilit noul record (omologat de Guinness), se bazează pe rășini epoxi cu o singură componentă, folosite în industria pentru automobile și inginerie mecanică.

Potrivit Delo, mecanismele complexe, cum ar fi motoarele mașinilor electrice, ar fi de neconceput fără acești adezivi.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu