Cel mai periculos tunel din lume, săpat în stâncă doar cu forța brațelor

Este, probabil, cel mai periculos tunel din lume. Privește-l și gândește-te că este făcut „manual”. Acest tunel se află în munții Tian Shan, la altitudinea de 1.700 metri, în provincia Henan, din China, și se numește Guoliang.

Este un traseu destul de „tânăr”, construcția lui începând în 1972. Această „peșteră” are lungimea de peste un kilometru și a fost săpată în stâncă.

cel mai periculos tunel din lume
Foto: Listal

Tunelul a fost botezat Guoliang, după satul cu același nume, situat în apropiere, de unde au provenit muncitorii care au lucrat la realizarea lui.

Cel mai periculos tunel din lume

Până în anii ‘70, singura cale de acces către sat era o scară montată pe stâncă. Scara era atât de strâmtă și nesigură, încât oamenii cădeau adeseori în gol.

Într-o bună zi, sătenii au hotărât că nu mai pot continua așa și s-au apucat să construiască drumul singuri. L-au săpat doar cu forța brațelor, direct în stâncă. Rezultatul: cel mai periculos tunel din lume.

cel mai periculos tunel din lume
Foto: Legendary Finds

Trebuie amintit că locuitorii din Guoliang sunt meșteri pietrari foarte buni. Nu doar că trăiesc în case din piatră, ci au și mobilă și chiar ustensile de uz casnic, precum vase de gătit, din piatră.

Ca să poată duce lucrările la bun sfârșit, oamenii și-au vândut rezervele de grâne și și-au cumpărat unelte pentru realizarea drumului.

Niciun fel de scule electrice, doar dălți și ciocane! La început, au fost 13 meșteri. Timp de cinci ani, aceștia au cioplit în stâncă un tunel lung de 1.200 metri, înalt de cinci metri și lat de patru metri.

cel mai periculos tunel din lume
Foto: Pinterest

Pe porțiunile cele mai dificile, lucrările progresau cu doar 30 de centimetri pe zi. De asemenea, meșterii au cioplit în stâncă peste 30 de „ferestre”. Acestea sunt unica metodă de a ilumina drumul, întrucât aici lipsește energia electrică.

„Ferestrele” au forme diverse, rotunde și pătrate. În timpul construcției, au fost excavați în jur de 26.000 de metri cubi de rocă. La acest proces istovitor au luat parte și femei și copii, care au ajutat la căratul pietrișului.

Nu putem decât să ne imaginăm cât de dificile și de periculoase au fost lucrările, în special din cauza riscului foarte mare de prăbușire. Din nefericire, au avut loc mai multe accidente de muncă, soldate cu pierderi de vieți omenești. Dar nici asta nu i-a oprit pe localnici.

Într-un final, pe 1 mai 1977, tunelul a fost deschis circulației. Autoritățile locale au venit la inaugurare, iar oficialii au rămas profund impresionați de priveliștea uluitoare.

În consecință, a fost luată decizia de a transforma acest drum în obiectiv turistic. În prezent, acest sătuc – odinioară uitat de lume – este vizitat de mii de turiști din toată lumea.

De asemenea, aici au loc filmări pentru multe pelicule, iar peste 40 de filme chineze au fost turnate în zonă. De altfel, acest drum este numit „perla munților Tian Shan”.

Locul este o atracție importantă și pentru turiștii străini. Localnicii sunt foarte ospitalieri și, pentru o sumă modică, te poți caza în aproape orice casă.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Cel mai periculos tunel din lume, săpat în stâncă doar cu forța brațelor”

  1. Ne mai laudam noi cu Transfagarasanul nostru de parca alti nu au si mai si?
    Oticum..China este fantastica cu oameni la fel de harnici si inventivi

    Răspunde

Lasă un comentariu