La noi, așa ceva e imposibil. Cum arată cel mai periculos tunel din lume

Este, probabil, cel mai periculos tunel din lume. Priviți-l și gândiți-vă că este făcut „manual”.

Măiestria chinezilor a fost tot timpul uimitoare, dar un asemenea nivel de efort este cu totul neobișnuit…

Acest tunel se află în munții Tian Shan, la altitudinea de 1.700 metri, în provincia Henan, din China, și se numește Gouliang.

cel mai periculos tunel din lume

Este un traseu destul de „tânăr”. Construcția lui a început în 1972. Această „peșteră” are lungimea de peste un kilometru și a fost săpată direct în stâncă.

În apropiere se află satul Gouliang. De aici vine și numele tunelului. Mai bine zis, numele a fost dat de meșterii din sat.

Cel mai periculos tunel din lume

cel mai periculos tunel din lume

Până în anii ‘70, singura cale de acces către sat era prin intermediul unei mici scări de pe stâncă. Scara era atât de strâmtă și nesigură, încât oamenii cădeau deseori în gol.

Într-o bună zi, sătenii au hotărât că nu mai pot continua așa și s-au apucat să construiască drumul singuri. L-au săpat doar cu forța brațelor, direct în stâncă. Rezultatul: cel mai periculos tunel din lume.

cel mai periculos tunel din lume

Trebuie amintit că locuitorii din Gouliang sunt meșteri pietrari foarte buni. Ei au nu doar case din piatră, ci și mobilă și chiar ustensile pentru uzul cotidian, precum vase de gătit.

Pentru a putea lucra, și-au vândut rezervele de grâne și și-au cumpărat instrumente de lucru.

cel mai periculos tunel din lume

Niciun fel de scule electrice! Doar daltă și ciocan! La început, au fost 13 meșteri. Timp de 5 ani, au cioplit în stâncă un tunel lung de 1.200 metri, înalt de 5 metri și lat de 4 metri.

Pe porțiunile cele mai dificile, avansul zilnic era de doar 30 de centimetri. De asemenea, meșterii au cioplit în stâncă peste 30 de „ferestre”. Acestea sunt unica metodă de a ilumina drumul, întrucât aici lipsește energia electrică.

cel mai periculos tunel din lume

„Ferestrele” au forme diverse, rotunde și pătrate. În timpul construcției, au fost excavate în jur de 26 mii de metri cubi de rocă.

Imaginați-vă cât de dificil și cât de periculos a fost acest lucru: riscul de prăbușire era iminent. Din nefericire, au avut loc mai multe accidente de muncă, soldate cu pierderi de vieți omenești. Dar nici asta nu i-a oprit pe oameni.

cel mai periculos tunel din lume

Într-un final, pe 1 mai 1977, tunelul a fost deschis pentru circulație. Autoritățile locale au venit la inaugurare, iar oficialii au rămas profund impresionați de priveliștea uluitoare.

În consecință, a fost luată decizia de a transforma acest drum în obiectiv turistic. În prezent, micul sat, odinioară uitat de lume, este vizitat anual de mii de turiști din toată lumea.

cel mai periculos tunel din lume

De asemenea, aici au loc filmări pentru multe pelicule. Peste 40 de filme chineze au fost turnate în zonă. După atâtea sacrificii, se poate spune că e o recompensă simbolică pentru o muncă titanică.

Nu degeaba acest drum este numit „perla munților Tian Shan”. Unii chinezi au văzut în această lucrare „spiritul comunismului chinezesc”: omul a supus natura printr-un efort colectiv.

cel mai periculos tunel din lume

Într-un timp scurt, au cioplit un tunel în stâncă și au scos din el cantitate imensă de rocă. La acest proces istovitor au luat parte și femei și copii, care ajutau la căratul pietrișului.

Locul este ideal și pentru turiștii străini. Localnicii sunt foarte ospitalieri și te poți caza în orice casă, pentru o sumă modică.

Într-adevăr, China este uimitoare. Te invităm în continuare să descoperi 7 lucruri fascinante și mai puțin cunoscute despre China.

Tunelul Guoliang este cel mai periculos tunel din lume. Mulți oameni căkătoresc în America de Sud, să vadă Drumul Morții din Bolivia, unde mersul cu bicicleta poate fi o aventură de neuitat.

Poate că așa e prin alte părți ale lumii, dar în niciun caz nu e recomandat un astfel de sport în tunelul Guoliang.

Pentru aventuri de neuitat, descoperă și Top 10 cele mai periculoase drumuri din lume și din România.

Un comentariu

  1. luci

Ți-a plăcut? Spune ce crezi!