Cel mai periculos tunel din lume, săpat în stâncă doar cu forța brațelor

Este, probabil, cel mai periculos tunel din lume. Privește-l și gândește-te că este făcut „manual”. Acest tunel se află în munții Tian Shan, la altitudinea de 1.700 metri, în provincia Henan, din China, și se numește Guoliang.

Este un traseu destul de „tânăr”, construcția lui începând în 1972. Această „peșteră” are lungimea de peste un kilometru și a fost săpată în stâncă.

Tunelul a fost botezat Guoliang, după satul cu același nume, situat în apropiere, de unde au provenit muncitorii care au lucrat la realizarea lui.

cel mai periculos tunel din lume
Foto: Listal

Cel mai periculos tunel din lume

Până în anii ‘70, singura cale de acces către sat era o scară montată pe stâncă. Scara era atât de strâmtă și nesigură, încât oamenii cădeau adeseori în gol.

Într-o bună zi, sătenii au hotărât că nu mai pot continua așa și s-au apucat să construiască drumul singuri. L-au săpat doar cu forța brațelor, direct în stâncă. Rezultatul: cel mai periculos tunel din lume.

cel mai periculos tunel din lume
Foto: Legendary Finds

Trebuie amintit că locuitorii din Guoliang sunt meșteri pietrari foarte buni. Ei au nu doar case din piatră, ci și mobilă și chiar ustensile pentru uzul cotidian, precum vase de gătit.

Pentru a putea lucra, și-au vândut rezervele de grâne și și-au cumpărat unelte pentru realizarea drumului.

Niciun fel de scule electrice, doar daltă și ciocan! La început, au fost 13 meșteri. Timp de cinci ani, au cioplit în stâncă un tunel lung de 1.200 metri, înalt de cinci metri și lat de patru metri.

Pe porțiunile cele mai dificile, avansul era de doar 30 de centimetri pe zi. De asemenea, meșterii au cioplit în stâncă peste 30 de „ferestre”. Acestea sunt unica metodă de a ilumina drumul, întrucât aici lipsește energia electrică.

cel mai periculos tunel din lume
Foto: Pinterest

„Ferestrele” au forme diverse, rotunde și pătrate. În timpul construcției, au fost excavate în jur de 26 mii de metri cubi de rocă.

Nu putem decât să ne imaginăm cât de dificil și de periculos a fost acest lucru: riscul de prăbușire era iminent. Din nefericire, au avut loc mai multe accidente de muncă, soldate cu pierderi de vieți omenești. Dar nici asta nu i-a oprit pe localnici.

Într-un final, pe 1 mai 1977, tunelul a fost deschis pentru circulație. Autoritățile locale au venit la inaugurare, iar oficialii au rămas profund impresionați de priveliștea uluitoare.

În consecință, a fost luată decizia de a transforma acest drum în obiectiv turistic. În prezent, acest sătuc – odinioară uitat de lume – este vizitat de mii de turiști din toată lumea.

cel mai periculos tunel din lume
Foto: Magic World

De asemenea, aici au loc filmări pentru multe pelicule. Peste 40 de filme chineze au fost turnate în zonă. După atâtea sacrificii, se poate spune că e o recompensă simbolică pentru o muncă titanică.

Nu degeaba acest drum este numit „perla munților Tian Shan”. Unii chinezi au văzut în această lucrare „spiritul comunismului chinezesc”: omul a supus natura printr-un efort colectiv.

Într-un timp scurt, au cioplit un tunel în stâncă și au scos din el o cantitate imensă de rocă. La acest proces istovitor au luat parte și femei și copii, care ajutau la căratul pietrișului.

Locul este ideal și pentru turiștii străini. Localnicii sunt foarte ospitalieri și, pentru o sumă modică, te poți caza în aproape orice casă.

 

Guoliang este cel mai periculos tunel din lume. Mulți oameni călătoresc în America de Sud, să vadă „Drumul Morții”, din Bolivia, unde mersul cu bicicleta poate fi o aventură de neuitat.

Poate că așa e prin alte părți ale lumii, dar în niciun caz nu e recomandat un astfel de sport în tunelul Guoliang.


Pentru aventuri de neuitat, descoperă și Top 10 cele mai periculoase drumuri din lume și din România, precum și 7 lucruri fascinante și mai puțin cunoscute despre China.

Ca să știi mai mult, citește cartea „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.
Cartea „China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „Cel mai periculos tunel din lume, săpat în stâncă doar cu forța brațelor”

  1. Ne mai laudam noi cu Transfagarasanul nostru de parca alti nu au si mai si?
    Oticum..China este fantastica cu oameni la fel de harnici si inventivi

    Răspunde

Lasă un comentariu