Cel mai mic penitenciar din lume: Închisoarea de pe insula Sark

Având dimensiunea unei garsoniere și spațiu pentru doar doi deținuți, închisoarea de pe insula Sark este cel mai mic penitenciar din lume și încă funcționează.

Sark este o insulă mică, situată în Insulele Canalului, în apropierea coastei Normandiei. Aparține Coroanei Britance și este renumită pentru faptul că a fost ultimul stat feudal din Europa (până în 2008).

Inchisoarea Sark
Închisoarea de pe insula Sark. Foto: Geograph

Cu o populație de doar 600 de persoane, este lesne de înțeles de ce autoritățile nu au fost niciodată nevoite să construiască un centru de detenție mai mare.

Clădirea de mici dimensiuni cuprinde doar două celule, de 10 și 16 metri pătrați, fără ferestre, despărțite de un coridor lat de doar 90 de centimetri. Fiecare celulă este dotată cu un pat din lemn, peste care este așezată o saltea subțire.

În general, această închisoare aproape primitivă, construită în 1856, este folosită pentru a găzdui arestații sau condamnații timp de maximum două zile.

Inchisoare Sark 02

Dacă infracțiunea este mai gravă sau pedeapsa care se impune este mai de lungă durată, infractorii sunt transferați în închisoarea de pe insula Guernsey, care are o capacitate mai mare și oferă condiții mai bune.

Cei mai celebri deținuți: o servitoare și un savant nebun

Unul dintre primii deținuți ai închisorii a fost o tânără servitoare, arestată pentru că a furat o batistă de la stăpâna sa.

Potrivit poveștilor locale, tinerei îi era atât de frică de întuneric, încât i s-a permis să își ispășească pedeapsa de trei zile de detenție pe pragul închisorii, unde era vizitată de femeile din sat, care îi țineau companie.

Ultima infracțiune notabilă care a avut loc pe această insulă liniștită a avut loc în 1990. Atunci, un fizician francez pe nume Andre Gardes a vâslit până pe insula Sark înarmat cu un pistol semiautomat și cu gândul să dea o lovitură de stat.

A încercat să preia controlul asupra comunității, pretinzând că este Lordul Sark, dar tentativa a eșuat lamentabil. În ziua următoare, Gardes a fost arestat după ce a primit un pumn în figură de la unul dintre polițiștii locali.

În ziua de astăzi, infracțiunile sunt foarte rare pe insulă. De aceea, aici există doar doi polițiști voluntari (neplătiți), care sunt aleși pentru un mandat de un an.

În general, oamenii arestați pe insula Sark sunt implicați în violențe pe fondul consumului de alcool sau sunt prinși conducând sub influența băuturilor alcoolice.

Această din urmă infracțiune nu implică niciodată automobile, deoarece acest mijloc de transport este interzis pe insulă: localnicii au voie să se deplaseze doar cu tractoare, căruțe sau biciclete.


În continuare, descoperă povestea El Helicoide, centrul comercial transformat într-o închisoare temută. Apoi, află amănunte despre istoria La Catedral: Închisoarea de lux pe care și-a construit-o Pablo Escobar.


Distribuie:

Citește în continuare

>