Un dinozaur cât o pasăre colibri, găsit într-o bucată de chihlimbar

În urmă cu aproximativ 99 de milioane de ani, un dinozaur minuscul, asemănător unei păsări, a rămas blocat în rășina unui copac, care s-a transformat în timp în chihlimbar. De dimensiunea unei păsări colibri, creatura ar putea fi cel mai mic dinozaur cunoscut până în prezent.

Animalul, denumit Oculudentavis khaungraae, cântărea doar două grame și avea aproximativ 100 de dinți ascuțiți.

Dinozaur chihlimbar 01
Bucata de chihlimbar are dimensiunea unei pietricele. Foto: inverse.com

Date fiind dimensiunile sale reduse, dinozaurul se hrănea, cel mai probabil, doar cu insecte, crede Jigmai O’Connor, profesor de paleontologie la Academia Chineză de Științe.

Bucata de chihlimbar, care conține doar capul dinozaurului, a fost descoperită în 2016 într-o mină din Myanmar. De-a lungul veacurilor, craniul a suferit anumite deteriorări.

Tuneluri minuscule identificate într-un eșantion prelevat de cercetători indică faptul că moluștele s-au hrănit, la un moment dat, din craniul animalului.

Din fericire, alte părți ale craniului sunt mai intacte. Cercetătorii s-au minunat de anatomia sa unică după ce au folosit tehnici de scanare specializate pentru a analiza specimenul.

Dinozaur chihlimbar 02
O ilustrație înfățișând dinozaurul, care avea aproximativ 100 de dinți. Foto: washingtonpost.com

„În loc să aibă inserții distincte pentru fiecare dinte, dinții sunt sudați în craniu, un lucru neobișnuit pentru un dinozaur”, a afirmat O’Connor.

Diametrul interior al orbitelor animalului indică faptul că acesta avea pupile mici, ceea ce înseamnă că vâna pe timp de zi. Însă, spre deosebire de alți prădători, dinozaurul are ochii pe părțile laterale ale capului, neavând așadar o vedere prea bună.

A trecut printr-un proces de miniaturizare

Conform datelor, bizarul animal a trăit în Cretacic, ultima perioadă a epocii dinozaurilor. Potrivit specialiștilor, trăsăturile ieșite din comun ale acestui specimen sugerează ca specia a trecut printr-un proces de miniaturizare.

Cel mai probabil, animalul a trăit în pe teritoriul Myanmarului de astăzi pe vremea când acesta era o insulă care făcea parte dintr-un arc vulcanic. O teorie cu privire la mărimea animalelor sugerează că creaturile mai mari se „miniaturizează” atunci când trăiesc pe insule izolate, cum este cazul de față.

Dinozaur chihlimbar 03
O scanare a craniului dinozaurului. Foto: cnn.com

„Acest nou exemplar are dimensiunea unei păsări colibri, dar prezintă unele adaptări unice și neașteptate”, a explicat Sara Burch, profesor la Universitatea de Stat din New York.

Actualul deținător al titlului de „cel mai mic dinozaur” este, de fapt, o pasăre, Mellisuga helenae. Deoarece exemplare din această pasăre sunt greu de găsit, O’Connor și colegii ei nu au putut măsura unul pentru a obține dimensiunile sale exacte.

Chiar și așa, după ce au măsurat o rudă apropiată și puțin mai mare a Mellisuga helenae, savanții au descoperit că exemplarul lor este mai mic.

În plus, O. khaungraae a fost, cu siguranță, cel mai mic dinozaur al vremii sale. Are doar o șesime din dimensiunea celei mai mici fosile de pasăre descoperite până acum, ceea ce îl face cel mai mic dinozaur cunoscut al erei mezozoice.


Ți-a plăcut acest articol? Află mai multe despre Drumul uriașilor: Cea mai lungă potecă din lume cu urme de dinozauri. Apoi, descoperă 5 înșelătorii cu dinozauri care au păcălit multă lume.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>