Cel mai mic cameleon din lume are un organ sexual enorm

Descoperit în Madagascar, cel mai mic cameleon din lume atinge lungimea de 22.2 milimetri, fiind cu 0.3 milimetri mai mic decât cel mai mic exemplar cunoscut anterior.

Documentând caracteristicile creaturilor minuscule, cercetătorii au observat un lucru surprinzător: cu cât mai mici sunt cameleonii, cu atât mai mari (în raport cu corpul) sunt organele lor genitale.

cel mai mic cameleon din lume
Un cameleon Brookesia nana. Foto: Wikimedia

Cameleonii din genul Brookesia, endemici din Madagascar, sunt cei mai mici cameleoni din lume și sunt printre cei mai puțin cunoscuți. În ultimii 30 de ani au fost identificate mai multe specii din acest grup.

Cu toate acestea, herpetologii nu încetează să găsească exemplare tot mai mici. Masculii din ultima specie identificată, numită Brookesia nana, au o altă particularitate interesantă: au unele dintre cele mai mari organe sexuale în raport cu dimensiunile corpului.

Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională de oameni de știință condusă de cercetători din München, Germania, într-o expediție în nordul Madagascarului. Au găsit o specie – pe care au numit-o Brookesia nana – ai cărei membri ating lungimea de 22 milimetri, cu tot cu coadă, fapt care face ca acesta să fie nu doar cel mai mic cameleon din lume, ci chiar cea mai mică reptilă documentată vreodată.

cel mai mic cameleon din lume
Madagascarul este o insulă situată în Oceanul Indian, la est de Mozambic. Foto: Google Maps

Pentru a afla vârsta specimenului, cercetătorii i-au analizat organul genital, numit hemipenis, utilizând microtomografia computerizată și raze X tridimensionale.

„Hemipenisul este organul genital caracteristic tuturor reptilelor solzoase (din ordinul Squamata) în care sunt incluse șopârle și șerpi”, explică Miguel Vences, unul dintre oamenii de știință implicați în studiu.

Hemipenisul este un organ dublu (câte unul pe fiecare parte), în mod normal retras în corpul animalului și care este umflat cu lichid limfatic în timpul împerecherii.

Cel mai mic cameleon din lume are un organ genital enorm

Oamenii de știință au comparat dimensiunea acestor hemipenisuri cu cele ale altor 51 de specii de cameleoni din Madagascar și au făcut mai multe descoperiri, printre care și faptul că cele mai mici exemplare au cele mai mari organe genitale în raport cu dimensiunea corpului.

De exemplu, au observat că organele sexuale ale Brookesia nana constituie 18.5% din dimensiunea corpului, ceea ce îi plasează pe masculii din această specie pe locul cinci pe lista cameleonilor cu cele mai mari organe genitale din lume.

Recordul este deținut de Brookesia tuberculata, cameleoni minusculi ale căror organe genitale ating o treime din dimensiunea corpului. O posibilă explicație pentru acest fenomen este diferența substanțială de mărime dintre masculi și femele, fenomen numit dimorfism sexual și care apare în mod normal la aceste creaturi.

La cameleonii mai mari, masculii sunt mai mari decât femelele, dar la cei mai mici (inclusiv la „nanocameleoni”) se manifestă opusul acestui fenomen.

cel mai mic cameleon din lume
Cameleonii din genul Brookesia sunt cei mai mici din lume. Foto: Frank Glaw

„La speciile mari, masculii sunt foarte teritoriali, așa că, dacă se întâlnesc, se luptă de obicei între ei. Evident, un mascul mai mare și mai puternic are avantaje în acest tip de sistem, deci este logic să fie mai mari decât femelele, și chiar au apendice externe, cum ar fi coarne sau spini care servesc pentru a impresiona adversarul”, explică Vences.

Cu toate acestea, speciile mai mici par a fi mai puțin teritoriale și agresive, ceea ce ar putea explica de ce femelele sunt mai mari decât masculii. Femelele trebuie să fie mai mari, deoarece trebuie să producă ouă.

Care este motivul unor dimensiuni atât de mici? Oamenii de știință speculează că acest aspect s-ar putea datora izolării, deoarece speciile care trăiesc pe insule își măresc sau își reduc dimensiunile pentru a se adapta la un anumit ecosistem.

Foto: iStock

Oricare ar fi motivul, descoperirea unei reptile atât de mici naște întrebări interesante cu privire la limitele inferioare ale dimensiunii corpului vertebratelor. Totuși, de ce reptilele nu sunt miniaturizate chiar mai mult? De ce nu există șopârle de mărimea furnicilor?

Probabil că răspunsul se găsește în forma particulară a ouălor pe care le produc speciile amniotice – cu diferite membrane și o „coajă” -, particularități care ar putea fi inutile în cazul unor creaturi prea mici.

Această descoperire relevă înalta „specializare” a cameleonilor minusculi, care ocupă nișe ecologice foarte bine delimitate într-o țară cu o biodiversitate extraordinară.

Acești „nanocameleoni” trăiesc pe un areal de doar câteva hectare și sunt amenințați de defrișări, astfel încât oamenii de știință estimează că Brookesia nana va intra în curând pe lista speciilor pe cale de dispariție.

Totuși, vestea bună este că arealul său a fost desemnat recent zonă protejată, decizie care ar putea salva specia de la moarte.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu