Rămășițele scheletice purtau urme care indicau că piepturile le fuseseră despicate, probabil pentru ca inimile să le poată fi scoase cu ușurință. Într-un interviu acordat National Geographic, membrii unei echipe interdisciplinare de oameni de știință din mai multe țări au vorbit despre ceea ce a fost, probabil, cel mai mare sacrificiu de copii din istoria lumii.
În 2016, pe coasta din nordul statului Peru au fost descoperite oseminte provenind de la 227 de copii și 200 de lame. Scheletele au o vechime mai mare de 500 de ani, datând, așadar, de la jumătatea mileniului trecut.

La acea vreme, civilizația precolumbiană Chan Chan stăpânea Imperiul Chimú. Această civilizație controla un teritoriu care se întindea cale de aproape 1.000 de kilometri de-a lungul coastei Pacificului și de-a lungul graniței de astăzi dintre Peru și Ecuador, până la Lima.
Singurul imperiu mai mare la acea vreme era Imperiul Incaș, formațiune care a pus capăt Imperiului Chimu în jurul anului 1475.
Locul sacrificiului, Huanchaquito – Las Llamas, se află la 300 de metri de mare și la mai puțin de 800 de metri de ruinele orașului Chan Chan, aflate pe lista patrimoniului UNESCO. Situl a intrat în centrul atenției pentru prima oară în 2011, când localnicii i-au spus arheologului Gabriel Prieto că au descoperit rămășițe umane pe dunele de pe coastă.

Primele săpături au dus la descoperirea rămășițelor a 42 de copii și 76 de lame. La finalul săpăturilor, în 2016, arheologii au scos la iveală rămășițele a 227 de copii și 200 de lame.
Rămășițele s-au păstrat bine în solul nisipos și uscat. S-a estimat că cei mai mulți copii aveau vârsta între 8 și 12 ani. Datarea cu carbon-14 a frânghiilor și a textilelor găsite în sit au indicat o dată situată între anii 1400 și 1450.
La fața locului au fost descoperite mai multe dovezi ale faptului că moartea copiilor a survenit în cadrul unui sacrificiu ritual. Fețele copiilor fuseseră vopsite cu un pigment roșu obținut din minerale.

Piepturile acestora au fost despicate, astfel încât inimile să poată fi scoase cu ușurință. S-au descoperit coaste cu urme de tăieturi și sternuri secționate în două.
Pe lângă acestea, lângă sit au fost descoperite rămășițele a trei adulți. Aceștia, un bărbat și două femei, aveau urme de traumatisme provocate prin lovire la nivelul capului.
Acest lucru arată că au luat parte la ritual și că au fost uciși, probabil, la finalul procesiunii. Oamenii de știință cred că ritualul a fost un eveniment singular, fiindcă într-o parte a sitului s-a găsit un strat de noroi întărit.
Savanții spun că stratul de noroi acoperea cândva întreaga dună și că organizatorii sacrificiului au săpat în el atunci când au pregătit gropile victimelor.
„Este vorba de ucidere rituală și este un proces foarte sistematic”, a afirmat John Verano, unul dintre investigatori.
O întrebare care se pune frecvent este de ce se practicau astfel de sacrificii, mai ales ținând cont că victimele erau copii.
Haagen Klaus, profesor de antropologie la Universitatea John Mason, speculează că sacrificiul ar fi putut avea rolul de a ține la distanță efectele devastatoare ale fenomenului meteorologic El Niño.

„Oamenii sacrifică lucrurile și ființele care sunt de cea mai mare valoare pentru ei”, a afirmat Klaus.
Profesorul opinează că, după ce sacrificiile de adulți s-au dovedit ineficiente, „poate s-a simțit nevoia unui nou fel de victimă sacrificială.” Totuși, sunt slabe șanse să știm vreodată cum s-au petrecut lucrurile cu adevărat.
Surprinzatoare articole si deosebit de interesante.
Ne bucurăm că vă plac 🙂
Da, stiu eu ce s-a intamplat acolo. Au sacrificat la Demoni ca sa fie probabil lasati in pace sau sa atraga vre-un beneficiu ori pentru vre-un razboi ca sa-l castige ori sa le fie mai usor, de exemplu un asasinat. Au atras in schimb mai multe probleme si blesteme. Asta e soarta tuturor celor care umbla cu Intunericul.
Articolele sunt surprinzatoare și ,, i incredibile ”
Le aștept cu nerăbdare !
Va multumesc !