„Piepturile le-au fost despicate” – Cel mai mare sacrificiu de copii descoperit vreodată

Rămășițele scheletice purtau urme care indicau că piepturile le fuseseră despicate, probabil pentru ca inimile să le poată fi scoase cu ușurință. Într-un interviu în exclusivitate pentru National Geographic, membrii unei echipe interdisciplinare de oameni de știință din mai multe țări au vorbit despre ceea ce a fost, probabil, cel mai mare sacrificiu de copii din istoria lumii.

Pe coasta din nordul statului Peru au fost descoperite scheletele a peste 140 de copii, precum și a 200 de lame. Rămășițele au o vechime mai mare de 500 de ani, datând de la jumătatea mileniului trecut.

Cel mai mare sacrificiu de copii descoperit vreodată
Într-o singură zi au fost descoperite rămășițele a 15 copii. Foto: National Geographic

La acea vreme, civilizația precolumbiană numită Chan Chan stăpânea Imperiul Chimu. Această civilizație controla un teritoriu care se întindea cale de 965 de kilometri de-a lungul coastei Pacificului și de-a lungul graniței de astăzi dintre Peru și Ecuador, până la Lima.

Singurul imperiu mai mare la acea vreme era Imperiul Inca, formațiune care a pus capăt Imperiului Chimu în jurul anului 1475.

Locul sacrificiului, Huanchaquito – Las Llamas, se află la 300 de metri de mare și la mai puțin de 800 de metri de situl orașului Chan Chan, aflat pe lista patrimoniului UNESCO. Situl a intrat în centrul atenției pentru prima oară în 2011, când localnicii i-au spus arheologului Gabriel Prieto că descoperiseră rămășițe umane pe dunele de pe coastă.

Primele săpături au dus la descoperirea rămășițelor a 42 de copii și 76 de lame. Rezultatul final de la sfârșitul săpăturilor, în 2016, a fost descoperirea a 140 de copii și 200 de lame.

Cel mai mare sacrificiu de copii descoperit vreodată
Cel mai mare sacrificiu de copii. Arheologii aflați pe situl unde se fac săpături. Foto: National Geographic

Rămășițele s-au păstrat bine în nisipul uscat. S-a estimat că cei mai mulți copii aveau o vârstă cuprinsă între opt și 12 ani. Datarea cu Carbon-14 a frânghiilor și a textilelor găsite în sit au indicat o dată situată între anii 1400 și 1450.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Mai mulți factori constituie dovezi ale faptului că se descoperise un sacrificiu ritual. Fețele copiilor fuseseră vopsite cu un pigment roșu obținut din minerale.

Piepturile lor fuseseră deschise cu cuțitul, astfel încât inimile să poată fi scoase cu ușurință. S-au descoperit coaste cu urme de tăieturi și sternuri secționate în două.

Pe lângă acestea, lângă sit au fost descoperite rămășițele a trei adulți. Adulții, un bărbat și două femei, aveau urme de traume provocate prin lovire la nivelul capului.

Cel mai mare sacrificiu de copii descoperit vreodată
Cel mai mare sacrificiu de copii. Un craniu cu urme de pigment roșu, o coastă cu urme de tăieturi și un stern secționat. Foto: National Geographic

Acest lucru indică faptul că făcuseră parte din ritual și că fuseseră eliminați după ce ritualul avusese loc. Oamenii de știință cred că ritualul a fost un eveniment singular, fiindcă într-o parte a sitului s-a găsit un strat uscat de noroi.

Savanții spun că stratul de noroi acoperea cândva întreaga dună și că s-a săpat în el atunci când au fost pregătite gropile victimelor sacrificate.

„Este vorba de ucidere rituală și este un proces foarte sistematic”, a afirmat John Verano, unul dintre investigatori.

O întrebare frecventă este de ce se practicau astfel de sacrificii, mai ales ținând cont de faptul că victimele erau copii.

Haagen Klaus este profesor de antropologie la Universitatea John Mason. Acesta speculează că sacrificiul ar fi putut avea rolul de a ține la distanță efectele neplăcute ale lui El Niño.

Cel mai mare sacrificiu de copii descoperit vreodată
Cel mai mare sacrificiu de copii. Rămășițele unui copil din sit. Foto: National Geographic

„Oamenii sacrifică lucrurile și ființele care sunt de cea mai mare valoare pentru ei”, a afirmat Klaus.

Profesorul a adăugat că, atunci când sacrificiile de adulți s-au dovedit ineficiente, „poate s-a simțit nevoia unui nou fel de victimă sacrificială.”

Totuși, este imposibil să știm cu siguranță ce s-a întâmplat. Cercetătorii vor trimite un raport al descoperirii către o publicație științifică, recenzată de colegii lor.

Între timp, se concentrează asupra sarcinii de a descoperi istoriile personale ale victimelor, adică locul lor de proveniență și cine erau ele, de fapt.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și 10 civilizații antice care făceau sacrificii umane rituale.


Distribuie:

Citește în continuare

2 comentarii la „„Piepturile le-au fost despicate” – Cel mai mare sacrificiu de copii descoperit vreodată”

Lasă un comentariu