Cel mai mare parc acvatic din lume: pădurea tropicală de lângă Berlin

Stațiunea Tropical Islands este un complex tropical artificial situat la aproximativ 60 de kilometri sud de Berlin și este acoperit cu cea mai mare cupolă de sine stătătoare din lume.

Această structură imensă, care ar fi trebuit să fie un uriaș hangar pentru avioane, are 360 ​​de metri lungime, 210 metri lățime, 107 metri înălțime și este susținută de 14.000 de tone de oțel.

Foto: Mercury Press

Este atât de mare, încât ar putea acoperi câteva terenuri de fotbal. Chiar și Statuia Libertății (93 de metri) avea loc în poziție verticală sub cupolă.

Cu un volum de 5.5 milioane metri cubi, este a treia cea mai mare structură de pe Pământ (ca volum) și este cea mai mare construcție din lume realizată fără coloane de susținere.

Structura a fost proiectată ca hangar pentru avioane, fiind terminată în noiembrie 2000, dar aeronava pe care ar fi trebuit să o găzduiască, CL160, nu a mai fost construită niciodată.

Foto: Mercury Press

Compania constructoare a dat faliment la mijlocul anului 2002. Doi ani mai târziu, s-a deschis stațiunea Tropical Islands.

În interiorul cupolei se găsește cea mai mare pădure tropicală acoperită din lume, cu 30.000 de copaci și arbuști. Există plante carnivore, bananieri, arbori de cafea, liane și multe alte plante exotice.

Poteca șerpuită care străbate pădurea și podul care trece peste mangrove dau șansa unor priveliști minunate. Ferestrele de pe o parte a cupolei sunt transparente, ceea ce permite luminii soarelui să pătrundă și să alimenteze peste 500 de specii de plante.

Foto: Mercury Press

Oaspeții pot sta pe o plajă de 200 de metri, pot înota într-o mare artificială și se pot bucura de vreme caldă, de 26 de grade Celsius, pe tot parcursul anului.

„Marea tropicală” este căptușită cu plaje de nisip și presărată cu mici insule decorate cu colibe de paie. Pe peretele cenușiu al hangarului a fost vopsit, ca fundal, un cer albastru presărat cu nori.

În jurul piscinelor se află reproduceri miniaturale ale unor monumente asiatice celebre, cum ar fi templul Angkor Wat, un templu din Bali, o casă din Borneo și o locuință tradițională din Thailanda.

Foto: Mercury Press

Bazinele și canalele își croiesc drum în jurul diferitelor zone de activitate, iar statuile mari ale lui Buddha sunt peste tot. Stațiunea este deschisă tot timpul anului, 24 de ore pe zi, cu o multitudine de atracții menite să-i țină ocupați pe clienți, indiferent de preferințe.

Există o piscină enormă, în care încap 8.000 de oameni, un tobogan cu apă lung de 25 de metri, un teren de minigolf, restaurante, un pavilion comercial, baruri, grădinițe și se poate chiar dormi peste noapte, la cort, pe plajă.

Oaza tropicală are chiar și câteva caracteristici ecologice, cum ar fi apa reciclată din bazine, care este folosită și pentru irigarea plantelor, care, la rândul lor, cresc dintr-un sol făcut din nisip, deșeuri organice, scoarță de copac și lut.

Foto: Mercury Press

Lumina naturală pătrunde prin cupolă, furnizându-le plantelor energie.

Datorită umidității (de 64%), condensul se acumulează periodic în interiorul domului, apoi formează picături și produce „ploi” spontane, contribuind și mai mult la climatul tropical al complexului.

Foto: Mercury Press
Foto: Mercury Press

Iată și un videoclip în care poți vedea mai multe detalii din acest loc deosebit:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>