Hercule cel Neașteptat, cel mai mare papagal care a trăit vreodată

Botezat Heracles inexpectatus („Hercule cel Neașteptat”), cel mai mare papagal descoperit vreodată avea statura unui copil de patru ani și, foarte probabil, se hrănea inclusiv cu carne.

O colecție de oase de pasăre a rămas uitată în depozitul unui laborator timp de peste zece ani, crezându-se că era vorba de rămășițele unui vultur străvechi. Paleontologii nu aveau de unde să știe ale cui erau cu adevărat fosilele.

Cel mai mare papagal
Heracles inexpectatus, cel mai mare papagal descoperit vreodată, a trăit în urmă cu 16-19 milioane de ani, pe teritoriul de azi al Noii Zeelande. Cercetătorii estimează că pasărea cântărea puțin peste șapte kilograme. Foto: National Geographic

Heracles inexpectatus a fost descoperit de savanți în Noua Zeelandă, potrivit unui studiu publicat recent. Având înălțimea de aproximativ un metru, pasărea s-ar fi putut compara la statură cu un copil în vârstă de patru ani.

Savanții descoperă de mult timp păsări preistorice uriașe, însă aceasta i-a șocat. Este cel mai mare papagal care a trăit vreodată pe Pământ. S-ar putea chiar și să se fi hrănit cu alte păsări.

Având o greutate estimată la șapte kilograme, această pasăre dispărută depășește în mărime toți ceilalți papagali, având aproape dublul greutății kakapo, papagalul uriaș din Noua Zeelandă, specie amenințată cu dispariția.

Savanții i-au aproximat mărimea pe baza a două oase de la picioare, numite tibiotarsiene, presupunând că ambele oase proveneau de la aceeași pasăre.

Cel mai mare papagal
Siluete de coțofană, om adult și papagal gigantic Heracles inexpectatus, pentru comparație. Foto: National Geographic

Cercetătorii au comparat oasele – care seamănă cu niște bețe de tobă – cu scheletele de păsări din colecția Muzeului Australiei și din colecția electronică a Muzeului de Istorie Naturală Smithsonian.

Fosilele au fost excavate în 2008, în Noua Zeelandă, unde au fost descoperite mii de oase de pasăre. Aceste oseminte mari, despre care se credea că aparțin unui vultur străvechi, au trecut nedetectate timp de un deceniu.

Oasele au fost redescoperite abia în timpul unui proiect de cercetare desfășurat în laboratorul lui Trevor Worthy, paleontolog la Universitatea Flinders, de către Ellen Mather, o studentă în ultimul an.

Cel mai mare papagal din istorie avea înălțimea de un metru

După aceea, o echipă de cercetători a început să reanalizeze descoperirile, după cum relatează BBC.

„Era un lucru complet neașteptat și nou. După ce m-am convins că era vorba de un papagal, a trebuit să conving lumea întreagă”, a declarat pentru National Geographic Worthy, conducătorul studiului.

heracles inexpectatus
Papagalul kea, o pasăre carnivoră, nu încearcă să omoare oile, ci doar le ciugulește grăsimea de pe spate, din zona rinichilor. Foto: Roaring Earth

Pasărea a trăit, probabil, în timpul Miocenului timpuriu, acum 16-23 de milioane de ani. Cercetătorii au tras concluzia că, foarte probabil, pasărea nu putea zbura și se hrănea cu hrana pe care o putea găsi la sol.

Dar poate că asta nu era de ajuns pentru ca acest papagal uriaș să se sature. Este probabil ca pasărea să fi avut apucături carnivore, la fel ca alt papagal din Noua Zeelandă, kea, despre care se știe că atacă oile și se hrănește din carnea lor.

Michael Archer, coautor al cercetărilor și paleontolog la Universitatea New South Wales, a declarat pentru National Geographic că, probabil, Heracles se hrănea și cu alți papagali.

Archer a explicat că pasărea avea „un cioc masiv și curbat, care putea sfâșia și sparge orice.” Probabil că Heracles nu va fi ultima fosilă neașteptată din zona în care a fost descoperit, conform estimărilor lui Worthy.

De-a lungul anilor, paleontologii au descoperit aici multe păsări și mamifere surprinzătoare.

„Fără îndoială că există multe alte specii surprinzătoare în acest depozit, așteptând să fie descoperite”, a spus Worthy.


În continuare, citește despre Pasărea de miere din Africa, animalul care i-a dresat pe oameni. Apoi, descoperă 12 curiozități despre bufnițe, păsările binelui și ale răului. Îți recomandăm și Mama tuturor omletelor! Cel mai mare ou, făcut de cea mai mare pasăre.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>