10 curiozități despre păianjenul Goliat, un uriaș surprinzător de blând

Dacă citești acest articol dintr-o curiozitate morbidă, fiindcă păianjenii te sperie, ține cont de faptul că cei mai mulți păianjeni pe care îi vezi sunt niște arahnide mici și banale. Dar ce ai face dacă te-ai întâlni cu cel mai mare păianjen din lume?

Dacă ți se întâmplă așa ceva, trebuie să știi că, cel mai probabil, nu te va ataca. În ciuda mărimii sale, păianjenul Goliat este o creatură inofensivă. După ce vei afla despre el câteva lucruri interesante, dar mai puțin știute, poate că vei ajunge chiar să îl îndrăgești.

Numită „păianjenul mâncător de păsări Goliat”, această arahnidă are dimensiunile unei palme de om, lucru care îi permite să atace pradă de talie mare.

Însă păianjenul Goliat nu este la fel de periculos ca unii dintre frații săi mai mici, care au un venin atât de toxic, încât ar putea ucide un cal din câteva mușcături.

1

Goliat este cel mai mare păianjen din lume

Păianjenul Goliat este cel mai mare păianjen din lume și are cea mai mare masă corporală. Atinge, în medie, lungimea de 12 centimetri, însă au existat exemplare care au ajuns la 28 de centimetri, adică de mărimea unei farfurii.

cel mai mare păianjen din lume
Foto: Flickr

Păianjenul poate cântări în jur de 175 de grame și are a doua cea mai mare anvergură a picioarelor, după păianjenul vânător.

2

Își poate regenera membrele pierdute printr-un proces de năpârlire

La fel ca multe alte tarantule, păianjenii Goliat năpârlesc și după ce ating maturitatea, ceea ce înseamnă că produc mereu piele nouă și renunță la pielea veche, la fel ca șerpii.

Procesul prin care năpârlesc acești păianjeni poate fi folosit și la regenerarea membrelor pierdute. În cazul în care își pierde un picior, păianjenul Goliat își crește presiunea fluidelor corporale, pentru a face o deschizătură în carapace.

Apoi, pompează aceste fluide spre membru, pentru a îndepărta pielea veche, și creează piele nouă sub forma membrului pierdut, care este umplut cu lichid până când devine un picior funcțional.

Apoi, partea pierdută din carapace crește din nou. Acest proces poate dura câteva ore, timp în care păianjenul este vulnerabil, zonele expuse având textura cauciucului.

3

Se apără aruncând țepi minusculi de pe abdomen

Când este amenințat, păianjenul Goliat lansează de pe abdomen niște țepi minusculi. Aceste fire mici de păr irită pielea și se pot agăța de ochii, nasul și gura inamicului. Sunt foarte vătămători pentru zonele moi cu membrane mucoase, cum ar fi ochii.

4

Masculii mor imediat după împerechere

Masculii mor de obicei la câteva luni după ce se împerechează și își îndeplinesc funcția biologică. Femela țese o plasă în care depune 50-200 de ouă și pe care o strânge sub forma unei mingi, cărând-o după ea. Acest comportament face din Goliat o specie unică printre tarantule.

5

Cel mai mare păianjen din lume are o vedere foarte slabă

cel mai mare păianjen din lume
Foto: Flickr

În ciuda aparențelor, păianjenii Goliat nu sunt niște mașini de ucis. La fel ca toate tarantulele și cei mai mulți păianjeni, au o vedere foarte slabă.

Pentru a compensa această slăbiciune, tarantulele vânează prin depistarea vibrațiilor la sol. Când simt că prada este aproape, se aruncă pe ea și o răpun cu venin.

6

Este o specie de tarantulă

Denumirea științifică a speciei este Theraphosa blondi. Acești păianjeni aparțin clasei Arachnida, ordinului Aranea (păianjenii). Astfel, sunt considerați tarantule, o familie de păianjeni care numără cel puțin 947 de specii.

De obicei, tarantulele sunt păianjeni de talie mare, cu păr pe picioare și abdomen și două gheare tarsale (aflate la capătul picioarelor). Sunt creaturi care își fac vizuini și care nu constituie o amenințate serioasă pentru oameni.

7

Se numește „mâncător de păsări”, dar se hrănește mai ales cu viermi

Este adevărat că păianjenul Goliat atacă și mănâncă păsări mici, însă reușește rareori să le prindă în sălbăticie.

De fapt, păianjenul subzistă în mare parte cu viermi, suplimentați cu vânat tipic pentru păianjenii giganți, cum ar fi insectele, șopârlele, broaștele și, din când în când, câte un șarpe.

8

În Venezuela, cel mai mare păianjen este o delicatesă

Copiii din tribul Piaroa din Venezuela vânează de la vârstă fragedă. Una dintre delicatesele principale sunt păianjenii Goliat. Potrivit membrilor tribului, păianjenii au un gust foarte bun.

9

Femelele trăiesc decenii întregi, masculii numai câțiva ani

Foto: Wikimedia

Femelele trăiesc, în medie, 10-15 ani, însă pot ajunge la 25 de ani în sălbăticie. Masculii trăiesc 3-6 ani, deoarece mor la scurt timp după prima lor împerechere. Cea mai lungă durată de viață după împerechere este de un an.

10

Scot sunete de apărare asemănătoare cu cele ale șarpelui cu clopoței

Când este amenințat, păianjenul Goliat își freacă picioarele unele de altele pentru a produce un șuierat intens, asemănător cu cel produs de șarpele cu clopoței.

Sunetul are rolul de a speria potențialii inamici, pentru ca păianjenul să nu fie nevoit să se lupte cu ei.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu