Mama tuturor omletelor! Cel mai mare ou, făcut de cea mai mare pasăre

Oul unei păsări-elefant ar fi fost echivalentul a aproximativ 150 de ouă de găină. Este cel mai mare ou de pasăre descoperit vreodată.

Mai mari decât păsările kiwi, decât cazuarii, decât păsările emu și decât struții, păsările-elefant ajungeau la aproape trei metri înălțime. În 2018, s-a confirmat că Vorombe titan a fost cea mai mare pasăre întâlnită vreodată.

cel mai mare ou - cea mai mare pasare 4_compressed
Un ou de pasăre-elefant scos la licitație de Sotheby’s în 2015. Foto: Audubon.org

Deși acești uriași au dispărut de mult, au lăsat în urma lor niște rarități cu adevărat remarcabile. Fiecare ou al păsării-elefant are o lungime de aproape 30 de centimetri și este destul de mare pentru a conține 9.4 litri de lichid – echivalentul a aproximativ 150 de ouă de găină!

Se estimează că rămășițele descoperite – aflate în starea de prefosilizare – aparțin secolului X, adică au fost create cu puțin timp înainte ca pasărea să fi dispărut.

Cel mai mare ou din lume este echivalentul a circa 150 de ouă de găină

Date despre pasărea-elefant pot fi întâlnite în povestirile călătorilor din perioade în care pasărea dispăruse deja. În timp ce se aflau sub ocupație franceză, indigenii din Madagascar spuneau că o pasăre mare bântuia zonele izolate de pe insulă și își depunea ouăle în locuri unde vânătorii nu puteau ajunge.

Până și Marco Polo a auzit istorisirile altor călători referitoare la această pasăre. Păsările-elefant populau cândva insula Madagascar, pe atunci nelocuită. Se crede că sosirea oamenilor a dus la dispariția păsării.

Schelet și ou de Aepyornis maximus. Foto: Wikipedia

Există puține dovezi că oamenii ar fi vânat aceste păsări gigantice, dar este cert că ouăle lor erau ținute la mare preț. Mai multe familii puteau mânca dintr-un singur ou în mai zile la rând, iar coaja oului era folosită drept castron sau recipient pentru rom.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Când exploratorii au pătruns în pădurile de pe insulă în secolul XIX, cercetătorii s-au „îndrăgostit” de aceste ouă gigantice. Ouăle se află în colecțiile muzeale din lumea întreagă și câteva dintre cele descoperite sunt încă intacte.

Savanții de la National Geographic Society au reușit chiar să radiografieze un ou și au descoperit că fusese fertilizat și că înăuntru se afla scheletul unei tinere păsări-elefant. Aceste ouă robuste au reușit chiar și să părăsească insula pe cont propriu.

Două ouă au fost găsite în Australia și se crede că au ajuns acolo plutind în derivă pe ocean și supraviețuind unei călătorii de 6.400 de kilometri!

Craniul unei păsări Aepyornis maximus. Foto: Wikipedia


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Mama tuturor omletelor! Cel mai mare ou, făcut de cea mai mare pasăre”

  1. FOARTE INTERESANT,ASA AFLAM CUM ERA PE VREMURI, CUM TRAIAU OAMENII,CE ANIMALE SI PASARI ERAU,DECI NE AJUTA SA CUNOASTEM ISTORIA OMENIRII.

    Răspunde

Lasă un comentariu