Cel mai mare organism de pe Pământ e pe moarte. Principalul vinovat: omul

Se numește Pando și este cel mai mare organism viu de pe Pământ:  o pădure de aproximativ 47.000 de plopi tremurători care împart un sistem de rădăcini a cărui vechime este estimată la 80.000 de ani.

Pando se află în sudul zonei centrale din Utah, în SUA, și este cel mai mare organism viu de pe Pământ, precum și unul dintre cele mai vechi. Din păcate, această ființă extraordinară nu mai reușește să se regenereze.

„Oamenii sunt principalii vinovați de acest lucru”, a declarat pentru Gizmodo Paul Rogers, cercetător la Universitatea de Stat Utah.

Cel mai mare organism viu de pe Pământ este o pădure de clone

cel mai mare organism viu de pe pamant foto aerian pando_compressed
Pando înseamnă „mă răspândesc”

Plopii tremurători (Populus tremuloides) se numără printre cei mai ciudați arbori. De obicei, se reproduc asexuat printr-un sistem subpământean de rădăcini. Fiecare trunchi aparține acestui sistem de rădăcini și pădurile de plopi sunt rareori alcătuite din indivizi unici din punct de vedere genetic.

În schimb, plopii sunt clone de trunchiuri identice din punct de vedere genetic, cunoscute drept „butași. Însă nicio altă pădure nu se apropie de mărimea lui Pando, cunoscut și drept „Gigantul tremurător”.

O ființă colosală

Organismul are o greutate estimată la 5.9 milioane de kilograme și acoperă 43 de hectare în Pădurea Națională Fishlake din statul american Utah. Fiindcă este un organism atât de neobișnuit, Rogers și echipa sa l-au monitorizat și tocmai au terminat prima evaluare completă a stării de sănătate a lui Pando.

Veștile nu sunt bune. Rezultatele indică faptul că au existat decenii întregi de deteriorare. Mai exact, în ultimii 30 sau 40 de ani, Pando nu a produs destule trunchiuri tinere pentru a le înlocui pe cele vechi.

cel mai mare organism viu de pe pamant foto aerian_compressed
Evoluția pădurii Pando de-a lungul deceniilor

În plus, animalele erbivoare devorează pădurea mai repede decât aceasta poate să facă față. Deci, de ce vina aparține oamenilor? În parte, fiindcă știam că a încercui pădurea cu un gard ca să o protejăm de animale ar fi un lucru care ar ajuta.

Un proiect care dorea să împrejmuiască o parte din pădure părea promițător – însă nu s-a făcut nimic în continuare și pădurea a rămas neprotejată. Și echipa a descoperit că gardurile existente erau penetrate de animale și probabil că acest lucru a jucat un rol major în privința neputinței pădurii de a se regenera.

„După investiții semnificative pentru a proteja cel mai mare organism viu de pe Pământ, am fost dezamăgiți de rezultat. Căprioarele, în special, par a găsi modalități de a intra prin spărturile din gard sau de a sări peste bariera înaltă de 2.4 metri”, a spus Rogers, citat de ScienceDaily.

Cum a evoluat cel mai mare organism viu

Și asta nu e tot. Pentru prima dată, folosind fotografii aeriene, studiul arată impactul a 72 de ani de dezvoltare umană în teritoriul ocupat de Pando. Deși Pando și-a revenit parțial, zonele defrișate de oameni pentru a face loc caselor și zonelor de campare au rămas despădurite.

Și oamenii sunt vinovați și pentru prezența masivă a căprioarelor, a căror populație a crescut constant în Utah, parțial din cauza eliminării prădătorilor naturali din zonă, cum ar fi lupii și urșii.

„Eliminarea prădătorilor sălbatici și interzicerea vânătorii lângă locurile de recreere au facilitat apariția „efectului de refugiu” pentru animalele obișnuite cu oamenii (căprioarele) și a descurajat răspândirea animalelor care nu sunt obișnuite cu oamenii (elanul din Munții Stâncoși)”, au scris cercetătorii în raportul lor.

Acest tipar coincide în mare cu fotografiile care acoperă o perioadă de 72 de ani, perioadă în care creșterea traficului, dezvoltarea imobiliară și folosirea locurilor de campare au înflorit.

Populația naturală de butași își va încheia viața lungă de 100-130 de ani și pădurea are nevoie de puțin timp pentru a permite creșterea unor trunchiuri noi până la nivelul la care aceștia pot supraviețui căprioarelor care pasc.

Opțiunile includ un gard mai bun, care să țină căprioarele la distanță, acces temporar pentru vânătorii profesioniști pentru a reduce numărul căprioarelor sau o combinație a celor două metode.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>