Cel mai mare jaf de morminte: Epavele din Al Doilea Război Mondial dispar din apele Malaeziei

Timp de aproape 80 de ani, două submarine olandeze au rămas pe fundul oceanului lângă coasta Malaeziei, iar rămășițele echipajelor se aflau în interiorul epavelor. Cele două submarine se numărau printre zecile de epave din acea zonă care au căzut victimă bătăliilor subacvatice din Al Doilea Război Mondial, potrivit MSN.

Acum, submarinele – cunoscute drept „HNLMS O 16” și „HNLMS K VII” – au dispărut. Nu este vorba de vreun fenomen paranormal. Vasele au dispărut din cauza lăcomiei.

Zeci de nave de război care conțin resturile a mii de militari britanici, americani, australieni, olandezi și japonezi din cel de-Al Doilea Război Mondial au fost distruse ilegal de scafandrii căutători de metal, după cum arată o investigație a ziarului The Guardian. Foto: Google Maps / Shutterstock

Căutătorii de metal din zonă au plasat explozibil în epave, rupându-le în bucăți și scoțându-le din apă cu ajutorul unei macarale. Piesele din cupru și bronz pot fi vândute pe bani frumoși.

Se estimează că în jur de 40 de vase din Indonezia, Singapore și Malaezia au fost distruse prin această metodă în ultimii ani. Fiindcă vasele sunt considerate gropi comune (conțin rămășițele a aproximativ 4.500 de soldați și marinari), hoții ar putea fi acuzați de profanare de morminte. Este cel mai mare jaf de acest gen din istorie.

După ce mai multe vase britanice au fost jefuite, Ministerul Apărării din Anglia a cerut Indoneziei să mărească eforturile de a le proteja. La rândul lor, SUA au trimis reprezentanți în Indonezia ca să păzească vasele care au devenit ținta căutătorilor de metal.

Arheologii marini s-au arătat intrigați de fenomen, deoarece desprinderea bucăților de metal poate dura săptămâni întregi, metalul este adeseori corodat și întreaga operațiune este nerentabilă dacă ținem cont de volumul de muncă implicat.

Un submarin olandez în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Foto: Wikipedia

Probabil că vasele au fost alese drept ținte deoarece conțin metale neiradiate (din perioada anterioară testării bombei atomice), care pot fi folosite la confecționarea unor instrumente științifice delicate, cum ar fi contoarele Geiger.

În China, colectarea de metal de la o astfel de epavă poate să aducă suma de aproximativ 1.3 milioane de dolari.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu