Cel mai mare cuc din lume, „coșmarul” păsărilor pe care le ia la țintă

Dacă vreo coțofană ar putea spune povești de groază, cu siguranță ar fi despre cucul cu cioc canelat. Când această pasăre – cu înfățișare de pterodactil – se apropie de cuibul viitoarei gazde, este „game over”.

Scythrops novaehollandiae, cel mai mare cuc din lume, apare în nordul-estul Australiei chiar înainte de a se reproduce, apoi zboară înapoi în Noua Guinee și Indonezia, în lunile februarie și martie. Poate fi găsit ocazional și în Noua Caledonie și Noua Zeelandă.

Foto: Pinterest

Poreclit pasărea furtunii, cucul cu cioc canelat pare să întâmpine primele furtuni ale sezonului umed cu țipătul lui puternic și amenințător – un sunet inconfundabil, care se repetă toată noaptea, pe măsură ce își curtează perechea.

Cucul cu cioc canelat este cel mai mare parazit nidicol (care își lasă puii în cuiburile altor specii) din lume.

Când o femelă cuc este gata să-și depună ouăle, va căuta un cuib de cioară sau de coțofană în care să lase un mic „cadou”: un ou printre cele ale păsării-gazdă. Deoarece puii de cuc cresc mult mai repede decât ceilalți pui, vor înghiți toată hrana, în vreme ce frații lor vitregi vor muri de foame.

Foto: captură YouTube

Creșterea rapidă a cucului cu cioc canelat face ca puiul să își depășească în mărime și părinții adoptivi. Un cuc matur măsoară între 56 și 70 de centimetri lungime și are o anvergură a aripilor care depășește un metru, potrivit Australian Geographic.

În comparație, cucii australieni cresc până la 43 de centimetri, cu o anvergură a aripilor de cel mult 85 de centimetri. Această diferență de mărime este importantă, chiar și atunci când cucul cu cioc canelat este tânăr.

Iată o gazdă (dreapta), întrebându-se, probabil, în ce s-o fi băgat…

Foto: David Carson / Alamy

Iată și o mamă pe care puiul nedorit, mult mai mare decât ea, a redus-o la stadiul umilitor de „hrănitoare”.

Foto: Minden Pictures / Alamy

Cucii cu cioc canelat se hrănesc în principal cu smochine și alte fructe, dar mănâncă ocazional insecte și puii altor păsări. Se folosesc de dimensiunile lor mari pentru a intimida alte păsări, iar uneori jefuiesc cuiburi și mănâncă ouăle în fața părinților care privesc neputincioși întreaga scenă (ca în filmul de mai jos).

Cucul cu cioc canelat iese imediat în evidență și cu siguranță a atras atenția căpitanului Arthur Phillip, care a scris despre această pasăre în cartea „Călătoria guvernatorului Phillip la Golful Botany” în 1789, comparând trăsăturile cucului cu cele ale papagalului și ale tucanului.

Phillip a dat numele genului păsării – Scythrops, care provine dintr-un cuvânt grecesc care înseamnă „obraz supărat”. Numele speciei, Novaehollandiae, se referă la New Holland, care mai târziu va ajunge să fie Australia.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu