Valea Păcii (Wadi Al-Salam), cel mai mare cimitir din lume

Wadi Al-Salam, care înseamnă Valea Păcii, este un cimitir islamic situat în orașul sfânt Najaf, din Irak. Are suprafața de 600 de hectare și conține aproximativ șase milioane de morminte, fiind cel mai mare cimitir de pe Terra.

Orașul Najaf este una dintre cele mai mari așezări din Irak și are o populație de aproape 600.000 de locuitori. Dar „orașul” învecinat, cel al morților, este mult mai mare și ascunde rămășițele a milioane de oameni.

De 1.400 de ani, aici apar zilnic noi morminte

Wadi Al Salam 01
Cât vezi cu ochii, numai morminte. Foto: Twitter

Wadi Al-Salam este, de asemenea, singurul cimitir milenar din lume în care încă mai sunt înmormântați oameni, la mai bine de 14 secole de la înființarea sa.

Cimitirul are o importanță deosebită în credința șiită. Se spune că sufletele tuturor credincioșilor, indiferent de locul în care au fost îngropați, trec pe aici în drumul spre viața de apoi.

Potrivit site-ului UNESCO, în acest cimitir zac trupurile multor profeți, regi, prinți și sultani, inclusiv al profetului Hud, al profetului Saleh, al ayatolahului Sayyid Muhammad Baqir al-Sadr, precum și rămășițele prințului Ali Ibn Abi Talib.

Wadi Al Salam 02
Cimitirul văzut de sus. Foto: Google Maps

Cimitirul Wadi Al-Salam conține morminte construite din cărămidă și hips și are mai multe niveluri. Ca în orice cimitir, cei bogați au ridicat cripte familiale. Unele dintre acestea au cupole și sunt la fel de mari precum casele.

Există, de asemenea, grote funerare subterane în care se poate coborî cu ajutorul scărilor.

Conflictele din Irak „ajutat” la dezvoltarea cimitirului

Wadi Al Salam 03
Foto: Pinterest

La fel alte regiuni din țară, cimitirul a fost puternic afectat de războiul din 2003. În timpul confruntărilor, luptătorii milițiilor irakiene îl foloseau frecvent ca loc de ascunzătoare și pentru a prinde în ambuscadă trupele de invazie, relatează BBC.

Din cauza dimensiunilor cimitirului și ale aleilor sale înguste și șerpuitoare, soldaților americani le era imposibil să pătrundă în zonă fără a se rătăci. Luptătorii irakieni, care știau să se orienteze în cimitir, fugeau și se adăposteau în morminte.

Violența care a cuprins Irakul din 2003 a dus la extinderea masivă a cimitirului, cu cel puțin 40%. Începând cu anul 2004, cimitirul a crescut în fiecare an.

La început au fost ciocnirile cu forțele armate americane, apoi războaiele dintre șiiți și sunniți din 2006-2007 și, în cele din urmă, luptele din 2008 dintre rebeli și armata irakiană.

Wadi Al Salam 04
Foto: Magnus Mundi

Se estimează că, în timpul Războiului din Irak, cimitirul creștea cu aproximativ 200-250 de morminte în fiecare zi. Până în 2010, numărul celor înmormântați în Wadi Al-Salam a scăzut la aproximativ 100 pe zi.

În 2014, anul care a marcat debutul conflictului cu militanții Statului Islamic, presa a relatat că spațiul pentru locurile de veci este pe terminate. În aceste condiții, multe morminte sunt luate în stăpânire cu forța și revândute ilegal.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • Tachibana spune:

  Ali Ibn Abi-Talib: ”He who has a thousand friends has not a friend to spare,
  He who has one enemy will meet him everywhere.
  Adica: ”Cel ce are o mie de prieteni nu are un prieten sa puie deoparte(la nevoie),
  Cel ce are un singur dusman il va intalni peste tot.

 • Tachibana spune:

  Pace fie asupra voastra. Salam aleku yuhhuan
  Allahu akbar!

 • >