Triberg, satul fermecător în care se găsesc cele mai mari ceasuri cu cuc din lume

Să pătrunzi în Pădurea Neagră înseamnă să te scufunzi în peisaje cu păduri dese, canale navigabile, munți și o atmosferă aproape magică. Cu un asemenea decor magnific, Triberg a devenit unul dintre cele mai renumite sate din sud-vestului Germaniei. În apropiere de acest loc se găsește cel mai mare ceas cu cuc din lume.

Triberg iese în evidență pe harta Pădurii Negre din două motive: ceasuri cu cuc și cascade. Primul lucru care te surprinde când ajungi pe străzile acestui frumos sat este dispunerea în „V”, cu emblematicul Hotel-Restaurant Pfaff la intersecție, cu râul Gutach curgând învolburat și prefigurând spectacolul care te așteaptă la marginea localității.

cel mai mare ceas cu cuc din lume
Ceasuri cu cuc din Triberg. Foto: Wikimedia

La parterul frumoaselor case de pe străzile principale vom găsi numeroase restaurante, magazine și ateliere dedicate ceasurilor cu cuc. Foarte aproape de Hotelul Pfaff se află cel mai emblematic dintre toate, Haus der 1.000 Uhren, al cărui nume – care face aluzie la numărul de ceasuri care se găsesc în interior – nu este o exagerare.

De fapt, Triberg are reputația de a fi „satul ceasurilor cu cuc”, iar în zonă există mai multe fabrici care produc orologii de acest fel. Ținând cont de această etichetă, nu este surprinzător că aici se găsesc unele dintre cele mai mari ceasuri cu cuc din lume.

Ceasul cu cuc din Schonach (un sat foarte apropiat de Triberg) și, mai ales, cel din Eble Uhren-Park (aflat la marginea satului Triberg) sunt obiective obligatorii pe orice traseu prin această parte a Pădurii Negre.

cel mai mare ceas cu cuc din lume
Cel mai mare ceas cu cuc din lume se găsește în Schonach. Pasărea de lemn iese la vedere la fiecare 30 de minute, un spectacol așteptat de mii de turiști. Foto: Wikimedia

Afacerea familiei Hubert Herr, aflată acum la a cincea generație, situată pe strada principală din Triberg, se mândrește cu cele mai mici ceasuri cu cuc din lume. Muzeul Culturii din Triberg oferă posibilitatea de a pătrunde în această lume a ceasurilor, cu exponate care datează de câteva secole, precum și multe alte obiecte pătrunse de folclorul regiunii.

Dincolo de aceste obiecte care ne hrănesc obsesia pentru trecerea timpului și ne inspiră atât de mult, cealaltă mare atracție din Triberg sunt cascadele situate de-a lungul râului Gutach. Având căderi de peste 160 de metri, acestea sunt cele mai mari cascade din Pădurea Neagră.

Aici se găsește un sistem impresionant – cu șapte cascade – a cărui frumusețe este spectaculoasă. Apa și timpul au modelat un peisaj forestier care astăzi ne asigură priveliști unice. Iar dacă acest lucru nu este de ajuns, s-ar putea să descoperi că merită cu adevărat să aștepți căderea nopții, când sistemul de iluminat electric creează o atmosferă magică deasupra cascadelor.

O cascadă din Triberg. Foto: Wikimedia

După ce te bucuri de tot farmecul satului Triberg, cea mai bună modalitate de a merge mai departe este pe calea ferată din Pădurea Neagră (Shwarzwaldbahn), care trece prin sat și continuă pe o porțiune renumită pentru numărul mare de tuneluri și pentru diferența de nivel acoperită pe o distanță foarte mică.

Cel mai mare ceas cu cuc din lume

În cel mai mare ceas cu cuc din lume, numai pasărea are o lungime de patru metri și cântărește 150 de kilograme. Totul se bazează pe un ceas cu cuc mult mai mic, vechi de aproximativ 100 de ani – ceasul modern și enorm este pur și simplu un model de 60 de ori mai mare decât vechiul ceas.

Mai jos, un reportaj Deutsche Welle despre cel mai mare ceas cu cuc din lume.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Există mai multe statistici pe site-ul web al ceasului. Pendulul, de exemplu, are aproape opt metri lungime și cântărește 100 de kilograme. Dar acesta nu este singurul dispozitiv care a revendicat titlul de „cel mai mare ceas cu cuc din lume”.

Ceasuri cu cuc enorme mai există și în Argentina, Italia, Anglia și Rusia.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu