Cel mai lung pod maritim din lume a fost inaugurat în China

Cel mai lung pod maritim din lume, o structură de 55 de kilometri, traversează un estuar și leagă China continentală de Hong Kong și Macao. Noul „mega-pod” al Chinei a fost inaugurat după nouă ani de construcții.

Spre comparație, podul din China este de 20 de ori mai lung decât Podul Golden Gate din San Francisco. Într-o singură secțiune, podul trece printr-un tunel subacvatic de peste șase kilometri, pentru a face loc vapoarelor ce traversează zona și avioanelor ce zboară spre aeroportul internațional din Hong Kong.

Cel mai lung pod maritim din lume

Aproximativ 420.000 de tone de oțel au fost folosite în acest proiect. Structura este susținută de stâlpi fixați pe fundul mării, cabluri și două insule artificiale.

Potrivit inginerilor, cel mai lung pod maritim din lume ar trebui să poată rezista la un cutremur de 8 grade pe scara Richter, unui supertaifun sau unei coliziuni cu o navă masivă, de 300.000 de tone.

cel mai lung pod maritim din lume traseu_compressed
Traseul celui mai lung pod maritim din lume

Podul a stârnit admirație, dar și controverse. Proiectul a fost criticat pentru moartea a zece muncitori și impactul nociv asupra speciei delfinului alb. Doar 47 specii de animale sălbatice mai supraviețuiesc acum în zonă, în scădere drastică de la 188, în 2003.

Tot în China se găsește și cel mai lung pod din lume, podul Danyang-Kunshan, de 164 kilometri, care ocupă distanța dintre Shanghai și Nanjing.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu