Ne vedem peste 500 de ani! Cel mai lung experiment științific din istorie

În mod normal, după derularea unui experiment care se întinde pe o perioadă de cinci ani, savanții s-ar putea felicita că au ajuns la capătul unui efort obositor, de proporții însemnate. Dar dacă după cinci ani lungi și grei ai ajuns la abia 1% din întinderea experimentului, felicitările și șampania trebuie să mai aștepte… încă 495 de ani.

Chiar dacă pare incredibil, acesta este stadiul în care se află un experiment epocal din domeniul microbiologiei, întreprins în Scoția. Echipa de cercetători s-a înhămat la un test care va dura 500 de ani, început în 2014 (și programat să ia sfârșit în 2514) și a publicat recent primele rezultate, pe baza datelor obținute în primii doi ani de cercetare.

Ce vor să afle cercetătorii?

Experiment stiintific 01

„De ce?”, te-ai putea întreba. La originea acestui experiment științific ieșit din comun se află o intenție foarte simplă: determinarea perioadei de timp în care microbii supraviețuiesc în izolare.

Atunci când au propus pentru prima dată ideea experimentului, cercetătorii s-au întrebat care este ritmul în care microbii își pierd viabilitatea atunci când se află în stare latentă.

Ce funcție matematică descrie rata mortalității microbilor pe perioade îndelungate de timp? Oare unii dintre ei mor repede, lăsând în urmă o populație rezistentă, capabilă să supraviețuiască pe termen lung?

Pentru a răspunde acestor întrebări, echipa a sigilat spori de Bacillus subtilis în sute de fiole din sticlă. Sporii sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a tolera condiții de mediu extreme, menținându-se într-o stare latentă.

Apoi, savanții au așteptat, dat fiind faptul că longevitatea eroică a sporilor „are potențialul de a depăși cu mult durata de viață a oamenilor”.

Un experiment de lăsat moștenire nepoților

Experiment stiintific 02

Așadar, este nevoie de multă răbdare în laborator.

„Va fi cel mai îndelungat experiment științific plănuit vreodată. Așa vom investiga supraviețuirea microbilor și a biomoleculelor de-a lungul secolelor”, spun membrii echipei de cercetare.

În primii 24 de ani, la fiecare doi ani, oamenii de știință vor deschide un set de fiole, pentru a verifica starea sporilor. După trecerea primilor 24 de ani, aceste verificări periodice se vor rări și vor avea loc o dată la 25 de ani, până în anul 2514.

Până acum, pe baza primelor rezultate obținute, bacteriile par a fi într-o stare foarte bună.

„După doi ani de depozitare, nu a existat o pierdere semnificativă a viabilității sporilor”, explică autorii, subliniind că este prea devreme ca să știm care va fi evoluția lucrurilor pe termen lung.

Dată fiind durata enormă a cercetării, oamenii de știință care vor prelua ștafeta în anii următori vor trebui să folosească niște metode riguroase – mai ales ținând cont de faptul că vor trebui să facă față provocării de a asigura continuarea experimentului (și nu doar a sporilor).

„La fiecare 25 de ani, cercetătorii trebuie să urmeze instrucțiunile pentru a asigura longevitatea și să actualizeze instrucțiunile în funcție de dezvoltarea tehnologică și lingvistică”, explică cercetătorii.


Dacă ți-a plăcut articolul, citește și 4 experimente ciudate care au șocat lumea întreagă și explorează latura întunecată a științei, aflând detalii despre 3 experimente medicale sinistre pe oameni, cu urmări devastatoare.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>