Clădirea de 1 kilometru din Le Lignon, cel mai lung bloc de apartamente din Elveția

Construit în anii ’60, în plină criză a locuințelor, Le Lignon este un oraș în care se găsește cel mai mare bloc de apartamente din Elveția, lung de peste 1 kilometru.

Realizat în forma literei „Y”, blocul este atât de mare, încât are trei stații de autobuz.

Ansamblul rezidențial masiv din Le Lignon a fost gândit ca o soluție la criza apartamentelor din anii ’60. Foto: ge200.ch

Le Lignon este un oraș situat în cantonul Geneva. Este un complex urban omogen construit din anii ’60, la nord de satul Aïre, pe un fost teren agricol cu ieșire la Rhône.

Construcția orașului a contribuit în mare măsură la creșterea demografică a comunei Vernier. Proiectat pentru 10.000 de locuitori, orașul avea o populație de 5.551 de oameni în 2005, circa 18% din populația municipalității. După un ușor declin demografic, în 2010 au fost înregistrați aici 6.800 de locuitori, potrivit New York Times.

La 40 de ani de la închiderea șantierului, Geneva a clasificat orașul ca monument. Arhitecții vin de departe – inclusiv din Japonia – pentru a se inspira din arhitectura urbană de aici.

Un răspuns la criza locuințelor

Clădirea principală, lungă de peste 1 kilometru. Foto: Wikimedia

În 1962 , autoritățile din cantonul Geneva au decis să construiască de la zero unul dintre cele mai importante centre urbane locale, pe cele 280 de hectare de teren agricol din Le Lignon.

Lucrările au început în septembrie 1963 și prima fază de construcție (1.846 de apartamente) a fost finalizată în septembrie 1967. O a doua etapă, desfășurată între 1967 și 1971, a urcat numărul apartamentelor la 2.780.

Planificare urbană la scară mare

Orașul este impresionant în primul rând prin gigantismul clădirilor sale. Emblemele sunt cele două turnuri, de 26 și, respectiv, 30 de etaje. Cel mai înalt are pe acoperiș două piscine pentru rezidenți, conform paginii de Wikipedia dedicate complexului.

Turnul cel mic (de 26 de etaje) al complexului rezidențial. Foto: Wikimedia

Cu înălțimea de 91 de metri, acest turn cu apartamente este cea mai înaltă clădire din cantonul Geneva și a șasea cea mai înaltă din Elveția.

Însă adevărata pièce de résistance a complexului rezidențial este blocul de apartamente lung de 1.065 de metri. Arhitecții și-au imaginat o clădire dintr-un singur corp formând o linie șerpuită.

Pentru această clădire în formă de „Y” au fost înființate trei stații de autobuz. Fiecare apartament are ferestre orientate spre două puncte cardinale, astfel că, datorită structurii semiliniare a clădirii, toți locuitorii beneficiază de un maximum de expunere la soare.

Una dintre piscinele de pe cel mai înalt turn (cu 30 de etaje) din Le Lignon. Foto: Tribune de Genève

În complex există o școală, un centru comercial, un club de box, un centru medical, o sală de sport, un centru de tineret, un club pentru vârstnici și o grădină publică.

Le Lignon, construit în urmă cu cinci decenii, are aproximativ 6.800 de locatari. Foto: Christian Lutz / The New York Times

Mai jos poți urmări un reportaj din 1975 despre „orașul-satelit Lignon”.


Acum, după ce ai descoperit cel mai mare bloc de apartamente din Elveția, vezi cum arată „Covrigii” de beton: blocurile circulare din Moscova și „Monstrul” rezidențial din Viena: Cel mai mare bloc de apartamente din lume.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu