Cel mai izolat loc de pe Pământ. Insula care ți-ar putea strica vacanța

Peisajele sunt uimitoare, vremea este rea și viața de noapte e de doi bani. Însă, dacă vrei să stai departe de lume, insula Bouvet – cel mai izolat loc de pe Pământ – este cea mai bună alegere.

Insula Bouvet este un teritoriu norvegian aflat la mare depărtare de orice întindere de pământ. Deși este nelocuită, mulți oameni s-au aventurat pe țărmurile sale și s-au întors să-și spună povestea, după ce cum arată aceste fotografii.

Insula se află la 2.570 de kilometri de coasta Africii de Sud și cam la 1.770 de kilometri nord de coasta Queen Maud Land din Antarctica.

Cel mai izolat loc de pe Pământ
Insula Bouvet, coasta de sud-est

Așadar, cea mai apropiată întindere de pământ se găsește la depărtarea la care se află Bucureștiul fațăde Zurich (Elveția). Și chiar dacă ai ajunge aici, ai constata că nu se întâmplă mare lucru în Queen Maud Land.

Pe cel mai izolat loc de pe Pământ nu există locuitori permanenți – doar vreo 40 de cercetători care își câștigă existența în numele științei. Dacă ai înota puțin și ai ajunge în Africa de Sud (aflată cam la distanța la care Londra se află de Moscova), ai sosi undeva lângă Cape Town.

Acolo, lucrurile sunt mai animate, însă ar trebui să înoți foarte bine ca să ajungi în acel loc. Cel mai izolat loc de pe planetă este doar o întindere de stâncă de 49 de kilometri pătrați. Mai mult de 90% din insulă este acoperită de un ghețar și în centru se află un uriaș vulcan stins.

În privința temperaturilor, cea mai ridicată temperatură medie anuală este de 1.2 grade Celsius și cea mai scăzută temperatură medie este de – 2.2 grade Celsius.

Este dificil să ajungi pe insula Bouvet. Crusta dură a insulei se ridică pe fiecare colț al său. O alunecare de stânci, petrecută în anii ’50, a creat o pantă în nordul insulei, numită Nyroysa. Această pantă este cel mai bun loc pentru îmbarcare și acum aici se află o stație meteorologică.

Cel mai izolat loc de pe Pământ

Insula a fost botezată după Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier, care a văzut-o primul, în ianuarie 1739. Bărbatul căuta o mare întindere de pământ în sud și a presupus că insula Bouvet făcea parte din aceasta.

La acea vreme nu putea să navigheze în jurul insulei, așa că nu avea de unde să știe că era vorba de o insulă. A numit-o „Cap de Circoncision/Kapp Circoncision”.

Când de Lozier a trecut noua masă de pământ pe hartă, a calculat greșit coordonatele. Prin urmare, când insula a fost văzută data următoare, în 1808, de către vânătorul de balene James Lindsay, s-a crezut că este vorba de un ținut nou descoperit, care a fost botezat „insula Lindsay”.

În 1825, George Norris a văzut această bucată de pământ înghețat și a declarat-o ținut al coroanei britanice, botezând-o „insula Liverpool”. Interesant este faptul că Norris a relatat că insula Liverpool se afla în apropiere de altă insulă, pe care a numit-o „insula Thompson”.

S-a dovedit că aceasta din urmă era o insulă fantomă – cu alte cuvinte, mai târziu s-a descoperit că nu există și a fost scoasă de pe hărți în anii ’40. Pentru un timp, oamenii de știință au crezut că insula Thompson a dispărut după vreun eveniment seismic, însă de atunci, oceanografii au constatat că oceanul are mii de metri adâncime în acel punct, deci Norris s-a înșelat.

Cel mai izolat loc de pe Pământ se laudă cu o faună uimitoare

Cel mai izolat loc de pe Pământ
Ghețarul de pe coasta de vest

Norris nu a putut debarca pe insula Liverpool, însă a cules mostre geologice de pe fundul oceanului. Benjamin Morell a susținut că a fost primul om care a debarcat pe insula Bouvet, unde a ucis nu mai puțin de 196 de foci.

Însă lucrurile povestite de el au fost puse la îndoială. În memoriile sale, Morell spune tot felul de povești exagerate, pe care experții le-au dezmințit.

Deși a navigat mult și a făcut multe descoperiri în timpul vieții, mulți cercetători cred că Morell a mințit destul de frecvent.

Cel mai izolat loc de pe Pământ

Prima debarcare oficială pe cel mai izolat loc din lume a fost îndeplinită de expediția Norvegia, care a debarcat pe insulă în 1927. Pe 1 decembrie, expediția, condusă de Harald Hornvedt, a revendicat insula din partea Norvegiei și a botezat-o „Buovetoya”, sau „Bouvet”.

S-a ridicat o mică colibă și s-au făcut studii geologice. (Dacă numele de „Bouvetoya” ți se pare familiar, acest lucru se datorează faptului că aici se petrece acțiunea din filmul „Alien vs. Predator”).

Când Regatul Unit a aflat de faptul că Norvegia revendicase insula, s-a stârnit un scandal. Englezii susțineau că Norris revendicase deja insula pentru britanici.

Însă, cum Norris halucinase, inventând o altă insulă, revendicările englezilor au avut de suferit. În noiembrie 1929, după negocieri, Marea Britanie a decis să permită Norvegiei să păstreze această bucată inutilă de pământ.

Cel mai izolat loc de pe Pământ
Prima colibă, construită în Kapp Circoncision în 1929

În 1971, Norvegia a transformat cel mai izolat loc de pe Pământ în rezervație naturală, pentru a proteja fauna marină care trăiește pe insulă și în jurul ei. Se crede că pe insulă se află cam 70.000 de foci cu blană, printre alte specii de foci.

În anii ’70, s-a estimat că aici se află 117.000 de perechi de pinguini și o gamă variată de alte păsări marine. Din cauza vremii dure și a lipsei florei, pe cel mai izolat loc de pe Pământ nu există mamifere de pradă.

Este probabil că distanța la care insula se află de orice influență umană va proteja creaturile care își au casa aici. În martie 1985, vremea a fost suficient de bună pentru ca primele fotografii aeriene ale insulei să fie realizate, ceea ce a dus la întocmirea primei hărți exacte a insulei, la 247 de ani după descoperirea sa.

Pe insulă a fost înfiinat un centru de cercetare în 1996. În 2006, clădirea a dispărut în ocean în urma unui cutremur. În 2014, s-a ridicat o nouă stație, în care e destul loc pentru ca două persoane să locuiască aici timp de cel mult patru luni.

Iată de ce insula Bouvet, cel mai izolat loc de pe Pământ, nu este tocmai o destinație de vacanță.


Acum, după ce ai descoperit care este cel mai izolat loc de pe Pământ, află despre cel mai ciudat loc din lume – Punctul Nemo, cimitirul navelor spațiale, iar apoi citește despre Bir Tawil, singurul loc de pe Pământ pe care nu îl vrea nicio țară.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>