Cel mai înalt copac din lume: ce înălțime are și unde se află. Cine se apropie de el poate ajunge la închisoare

Cel mai înalt copac din lume este o minune naturală remarcabilă, dar greu accesibilă, cu consecințe grave. Hyperion, situat în Parcul Național Redwood din California, deține recordul mondial Guinness pentru că este cel mai înalt copac viu de pe planetă.

Cu toate acestea, vizitarea lui este interzisă, iar cei care încearcă să o facă riscă o amendă consistentă de 5.000 de dolari și până la șase luni de închisoare. Descoperit în 2006 de doi biologi, Hyperion aparține speciei sequoia sempervirens și are o înălțime impresionantă de 115,92 metri.

Numele său provine din mitologia greacă antică, unde Hyperion a fost unul dintre Titani și părintele zeului Soarelui Helios și al zeiței Lunii Selene. În 2022, autoritățile au luat decizia de a interzice accesul turiștilor în zona care înconjoară Hyperion, din cauza degradării grave provocate de vizitatorii ilegali.

În ciuda amplasării sale în adâncul pădurii, fără o potecă stabilită care să ducă la el, oamenii s-au adunat să vadă copacul impunător, atrași de bloggeri, de scrieri turistice și de site-uri web care îi evidențiau unicitatea. Din păcate, acest lucru a dus la deteriorarea pe scară largă a habitatului din jurul lui Hyperion.

Menținerea mediului fragil din jurul lui Hyperion a dus la măsurile restrictive implementate de autorități. Vizitatorii trebuie să decidă acum dacă vor contribui la eforturile de conservare a acestui ecosistem extraordinar sau dacă vor fi complici la distrugerea lui.

Cu o înălțime de neegalat timp de aproape două decenii, statutul protejat al lui Hyperion are ca scop conservarea împrejurimilor sale. Accesul la Hyperion este dificil din cauza disponibilității limitate a GPS-ului și a semnalului, ceea ce face dificilă salvarea turiștilor răniți din zonă.

În plus, daunele provocate de vizitatori se extind dincolo de eroziunea de suprafață. Gunoaiele, noile căi de acces și depozitarea neigienică a deșeurilor au determinat oficialii parcului să interzică accesul la cel mai înalt copac din lume. Prezența umană nu este singura amenințare pentru Hyperion.

Autoritățile sunt, de asemenea, îngrijorate de riscurile reprezentate de incendiile devastatoare. În 2021, au fost luate măsuri extreme pentru a-l proteja pe General Sherman, un alt copac gigant renumit, acoperindu-l cu un material ignifug în timpul incendiului complex KNP.

Având în vedere că astfel de incidente devin tot mai frecvente, protejarea acestor minuni naturale a devenit o prioritate. În concluzie, Hyperion, cel mai înalt copac viu din lume, rămâne insesizabil și inaccesibil pentru public.

În timp ce înălțimea sa este impresionantă, daunele cauzate de vizitatori au obligat autoritățile să îi protejeze habitatul. Conservarea acestui mediu unic necesită eforturi colective, iar indivizii trebuie să aleagă dacă vor ajuta la conservarea acestei minuni naturale extraordinare sau vor contribui la dispariția sa.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu