Paul Getty, cel mai bogat om din lume, a refuzat să plătească răscumpărarea propriului nepot

Când auzi cuvântul „miliardar”, probabil că te gândești la John D. Rockefeller sau Bill Gates. Paul Getty este mai puțin cunoscut. A trăit în cea de-a doua jumătate a secolului XX și a fost cel mai bogat om din lume.

Deținea 80% din petrolul lumii. Magnatul petrolului s-a născut într-o familie foarte bogată și a reușit să-și sporească averea enorm. Dar, în ciuda acestui fapt, era un om foarte auster.

Cel mai bogat om din lume
J. Paul Getty. Foto: AP / East News

Potrivit autobiografiei sale, părinții lui Paul Getty credeau că Dumnezeu le dă bogăție celor care urmează legile Sale. Din acest motiv, și-au crescut fiul într-un stil auster și autoritar.

Primul lor copil a murit din cauza unei boli infecțioase, așa că părinții lui Paul Getty i-au interzis să comunice cu ceilalți copii, deoarece mama sa credea că astfel putea să îl protejeze de boli.

Paul Getty credea în reîncarnare. Odată, a văzut o fotografie a unei statui a împăratului roman Traian și i s-a părut că el însuși semăna foarte mult cu liderul roman. Mai târziu, avea să spună:

„Îmi place să cred că sufletul lui Traian trăiește în corpul meu și vreau să acționez așa cum ar fi acționat el.”

Cel mai bogat om din lume
Imagine din filmul „Toți banii din lume”. Foto: Imperative Entertainment

În ciuda educației oferite de părinți, Paul nu a devenit umil și credincios. Dimpotrivă, a devenit un „pezevenghi”, ceea ce l-a costat foarte mult, la propriu.

Tatăl său i-a oferit un sprijin financiar umilitor de mic, iar în testamentul său a declarat-o drept moștenitoare pe soția sa, și nu pe fiul său.

După ce a absolvit Universitatea Oxford, Paul Getty a decis să lucreze pentru afacerea familiei sale. Tatăl său i-a oferit un salariu de 100 de dolari pe lună.

Datorită simțului afacerilor extraordinar, la frageda vârstă de 23 de ani Paul Getty avea deja un milion de dolari. Ar fi reușit această performanță și mai devreme, dacă tatăl său i-ar fi împrumutat banii pe care îi ceruse. Mama lui Paul a refuzat, și ea, să-i împrumute sume mari de bani.

Însă asta nu l-a oprit, iar în 1966 Cartea Recordurilor Guinness l-a numit pe Paul Getty cel mai bogat om din lume, potrivit Forbes. Magnatul avea o avere estimată la 1.2 miliarde de dolari (aproximativ 9.1 miliarde după standardele de astăzi).

Una dintre cele mai celebre ziceri ale lui Getty este următoarea:

„O relație de durată cu o femeie este posibilă numai dacă dai greș în afaceri.”

A fost căsătorit de cinci ori și fiecare dintre soțiile lui era destul de tânără ca să-i fi putut fi fiică. Potrivit biografilor lui Paul Getty, patru dintre viitoarele sale soții erau virgine atunci când s-au măritat cu el.

Cel mai bogat om din lume
Theodora Lynch, cea de-a cincea soție a lui Paul Getty, la vârsta de 25 de ani. În 2013, femeia a publicat o carte de memorii intitulată „Singuri împreună: Viața mea cu Paul Getty”. Foto: AP / East News

În urma celor cinci căsătorii, cel mai bogat om din lume a avut cinci fii. Unul dintre ei a murit în timpul unei operații, la vârsta de 12 ani. La acea vreme, Paul se afla în Europa și a refuzat să zboare spre America, fiindcă avea de rezolvat „treburi urgente”.

În 1973, un alt fiu al lui Paul Getty, pe care seniorul îl considera succesorul său, a murit. În această perioadă, unul dintre fiii săi mai tineri l-a dat în judecată, cerând mai mult sprijin financiar pentru el și ceilalți frați.

Cel mai bogat om din lume
John Paul Getty al III-lea, nepotul miliardarului, la scurt timp după ce a fost plătită răscumpărarea. Foto: AP / East News

Getty a câștigat procesul, însă le-a dat oricum bani fiilor săi, chiar dacă nu atât de mulți cât ceruseră aceștia. În 1973, nepotul său, în vârstă de 16 ani, a fost răpit.

Timp de cinci luni, Paul a refuzat să plătească răscumpărarea cerută, adică 17 milioane de dolari.

„Am 15 nepoți, dacă plătesc acum, îmi supun ceilalți 14 nepoți la riscul de a fi răpiți”, a spus el.

Cel mai bogat om din lume și-a împrumutat fiul cu dobândă

Când cei care i-au răpit nepotul i-au trimis lui Paul o șuviță din părul băiatului și urechea sa și au redus pretențiile la trei milioane de dolari, Getty a fost de acord să plătească „nu mai mult de 2.2 milioane”, iar 800.000 de dolari i-a împrumutat fiului său (tatăl băiatului) cu o dobândă de 4%.

Când John și-a sunat bunicul ca să-i mulțumească fiindcă plătise răscumpărarea, Getty a refuzat să vorbească cu el la telefon. Filmul „Toți banii din lume” este bazat tocmai pe aceste evenimente tragice.

Sutton Place astăzi. Foto: Colin Smith

Getty a cumpărat Sutton Place, din Anglia, de la un duce falit și a locuit acolo de unul singur (dacă nu socotim și gărzile sale de corp). Conacul avea 34 de dormitoare și 14 băi. Nu și-a invitat niciodată rudele să-l viziteze.

În ultimii săi ani, cel mai bogat om din lume a avut multe amante aristocrate, care au locuit cu el în Sutton Place. Una dintre ele a fost Mary Teissier, o rudă îndepărtată a ultimului țar al Rusiei. Pe Getty îl încânta faptul că o aristocrată îi gătea și îi satisfăcea orice dorință.

Toate aceste femei au fost nevoite să semneze contracte conform cărora nu aveau să ridice pretenții financiare. Abia după ce semnau erau primite să locuiască în conac.

Imagine din filmul „Toți banii din lume”. Foto: Imperative Entertainment

Zgârcenia lui Getty s-a acutizat în ultima parte a vieții sale. Refolosea până și articolele de papetărie. Economisea cu grijă și refolosea plicurile, înnegrind cu cerneală vechile adrese.

Avea obiceiul de a răspunde la scrisori pe marginile sau pe spatele acestora și de a le trimite înapoi prin poștă, ca să nu folosească o coală nouă de hârtie.

Ca să economisească bani, Getty folosea radiatoare doar în camerele pe care le ocupa. Refuza să folosească sistemul de încălzire centralizată, care era prea costisitor.

Și asta nu e totul. Uneori, oaspeții săi foloseau telefonul de la Sutton Place ca să sune în Australia sau SUA. Pentru că aceste apeluri nu erau ieftine, Getty a instalat un telefon cu plată pentru musafiri.

Odată, Getty și-a dus un grup de prieteni la o expoziție canină din Londra. I-a pus să se plimbe prin cartier timp de zece minute, până când prețul biletelor a scăzut la jumătate, la ora 17.00, fiindcă nu voia să plătească prețul integral pentru fiecare persoană.

Miliardarul cu șosete de un dolar

Potrivit administrației fiscale din SUA, timp de mulți ani, taxele lui Getty nu au depășit suma de 500 de dolari pe an. Paul Getty era zgârcit și când venea vorba de cumpărături. De exemplu, nu își cumpăra șosete care costau mai mult de un dolar.

La bătrânețe, cel mai bogat om din lume a dezvoltat diverse fobii. Îi era frică să zboare cu avionul și să răspundă la telefon, temându-se să nu iasă vreo creatură din receptor.

Acesta era motivul invocat de secretarele lui atunci când refuza să vorbească cu rudele sale. După vârsta de 80 de ani, Getty a folosit un medicament experimental pentru a-și menține potența.

În ultimul său interviu, acordat cu câteva săptămâni înainte de moarte, a fost întrebat: „Ce îți mai dorești de la viață, tu, care ești cel mai bogat om din lume?”.

„Aș vrea să mă ocup în continuare de afaceri”, a răspuns Getty.

Când cel mai bogat om din lume a murit, familia lui (inclusiv fiii lui și servitorii devotați) nu s-a ales aproape cu nimic. Cea mai mare parte din averea sa a mers către Muzeul din Malibu, care a devenit astfel cel mai bogat muzeu din lume.

Getty la petrecerea de aniversare a împlinirii vârstei de 80 de ani, alături de Tricia Nixon, fiica cea mare a lui Richard Nixon. Foto: AP / East News

Experții estimează fondurile acestei instituții la suma de 2.5 miliarde de dolari. La moartea lui Getty, un prezentator de știri a făcut următorul comentariu:

„Cel mai bogat, cel mai singur și cel mai egoist om a murit astăzi. În cei 84 de ani ai vieții sale, nu a donat un cent organizațiilor caritabile.”

Dar, dintre toate gesturile sale, poate cel mai șocant a fost că a refuzat să plătească răscumpărarea propriului nepot.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea banilor”

În „Cartea banilor”, Kabir Sehgal dă la o parte presupunerile obișnuite despre avere și ne conduce într-o căutare globală, spre o înțelegere mai profundă a relației dintre bani și omenire. Mai mult decât o simplă istorie a monedei, cartea sondează originile conceptuale și evoluția banilor, analizându-i prin prisma lentilelor unor discipline variate – biologie, psihologie, antropologie și teologie.

Cartea ne vorbește astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

În final, „Cartea banilor” nu este doar o prezentare plină de informații despre conceptul de bani, ci și o analiză fascinantă și amuzantă a naturii omenirii și a mecanismelor minții.

„Cartea banilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Paul Getty, cel mai bogat om din lume, a refuzat să plătească răscumpărarea propriului nepot”

  1. ”Theodora Lynch la 25 ani” arata p[recum o femeie de 40 si ceva…. Doamne cat s-a schimbat lumea………..
    Tineretul de acum nu mai face un ban, o zic fiindca am 26 ani.

    Răspunde

Lasă un comentariu