Ictiobus cyprinellus, cel mai bătrân pește de apă dulce descoperit vreodată

Când cel mai bătrân pește de apă dulce era doar un peștișor, Titanicul încă nu ridicase ancora, oamenii încă nu ajunseseră la Polul Sud, iar Primul Război Mondial încă nu se vedea la orizont.

După cum au arătat noile tehnici de datare, un pește venerabil din specia Ictiobus cyprinellus a trăit până în jurul vârstei de 112 ani. Adică a depășit de patru ori durata de viață estimată a membrilor speciei, de 26 de ani, potrivit BBC.

cel mai bătrân pește de apă dulce
Ictiobus cyprinellus de 112 ani. Foto: Communications Biology

Mai mult, vârsta acestui pește depășește cu aproape 40 de ani speranța de viață a oricărui pește de apă dulce cunoscut. Cel mai bătrân pește de apă sărată cunoscut este rechinul de Groenlanda (Somniosus microcephalus), care poate trăi chiar și patru secole.

Din păcate, aceleași tehnici care au indicat longevitatea extraordinară a acestor pești au revelat, de asemenea, strâmtoarea la care se află. Însă lucrurile descoperite în urma morții lui Ictiobus cyprinellus ar putea ajuta la salvarea speciei.

Conform National Geographic, biologii bănuiau că peștele ar putea trăi mai mult decât știau ei, așa că s-au hotărât să descopere ce vârstă puteau atinge aceste animale. Între 2011 și 2018, au prins un număr mare de pești pentru a colecta date.

Unele dintre specimene au fost fotografiate, măsurate, li s-a stabilit sexul și au fost etichetate înainte de a fi eliberate, pentru ca echipa să poată măsura schimbările survenite de-a lungul timpului.

Alte 386 de specimene au avut mai puțin noroc, fiind disecate pentru a li se stabili vârsta. Cercetătorii au luat mostre fine din otoliții lor, structuri aflate în urechile peștilor, care îi ajută să își mențină echilibrul.

Otoliții sunt, într-un fel, precum inelele copacilor, prin prisma faptului că un strat nou se adaugă la intervale regulate. Aceste straturi pot fi numărate pentru a estima vârsta animalului, deși este indicat să se folosească și o altă metodă, deoarece intervalele pot varia de la un pește la altul.

În cadrul acestui studiu, inelele de otolit au indicat un rezultat cuprins între 80 și 90 de ani – lucru uimitor, deoarece, până atunci, cel mai bătrân pește de apă dulce era Aplodinotus grunniens, al cărui otolit, obținut de pe un sit arheologic, a indicat vârsta de 73 de ani.

Pentru a verifica rezultatul inițial pe Ictiobus cyprinellus, cercetătorii au folosit apoi datarea cu radiocarbon, o tehnică ce poate fi folosită datorită testelor cu bomba atomică desfășurate la mijlocul secolului XX.

Aceste teste atomice au dublat cantitatea de carbon-14 din atmosferă, după care aceasta a revenit încet la nivelurile dinaintea testării.

Cel mai bătrân pește de apă dulce are 112 ani

cel mai bătrân pește de apă dulce
Un exemplar de Ictiobus cyprinellus pescuit în Arizona. Foto: Hooked AZ

Biologii au căutat carbon-14 în inelele otoliților adunați, pentru a determina ce vârstă are peștele, ceea ce le-a permis să confirme calculul  inițial: cel mai bătrân pește avea vârsta de 112 ani, ceea ce este uimitor.

Însă aproximativ 90% din unele populații de pește pe care le-au studiat cercetătorii aveau peste 80 de ani. Și acest lucru indică o problemă.

„Am documentat numeroase populații, compuse în mare parte din indivizi cu vârsta de peste 80 de ani, ceea ce indică faptul că a existat un vid de reîmprospătare de când a fost construit barajul, în anii ’30.

Barajele de pe râuri sunt considerate cauza principală a eșecului în privința reîmprospătării populației de Ictiobus cyprinellus, deoarece restrâng accesul la habitatele de înmulțire și pot bloca factorii de mediu despre care se crede că inițiază comportamentul de reproducere”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Cu alte cuvinte, unele populații ale acestui pește nu produc progenituri – și se pare că, din nou, de vină este activitatea umană. Ictiobus cyprinellus este cel mai mare dintre peștii Ictiobus din America de Nord și America Centrală, atingând lungimea de peste 1.25 metri și greutatea de 36 de kilograme.

Mostră de otolit de la cel mai bătrân pește de apă dulce. Foto: Communications Biology

Cercetătorii speră că aceste descoperiri legate de longevitate vor avea drept rezultat o mai mare apreciere pentru această specie insuficient înțeleasă.

„Cel mai bătrân pește de apă dulce este capabil să trăiască și să se reproducă la vârste de patru ori mai mari decât toate estimările de până acum”, au scris cercetătorii.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și povestea celui mai bătrân animal din lume, care a fost omorât de cercetătorii care încercau să-i afle vârsta. Apoi, citește despre Italus, cel mai bătrân copac din Europa, care are 1230 de ani.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • >