Acesta este Matusalem, cel mai bătrân pește din lume aflat în captivitate

La Acvariul Academiei de Științe din San Francisco, California, trăiește o creatură demnă de Cartea Recordurilor. Botezat Matusalem de oamenii de știință, animalul de 1,2 metri lungime este cel mai bătrân pește din lume aflat în captivitate.

Matusalem a fost adus din Australia în 1938, când avea deja dimensiunile unui adult. De aceea, experții estimează că are între 85 și 90 de ani. Peștele a fost numit după cel mai longeviv personaj biblic, Matusalem, despre care se spune că a trăit până la venerabila vârstă de 969 de ani.

Matusalem face parte dintr-o specie aparte

Cel mai batran peste 01
Peștele Matusalem (la mijlocul anilor ’60)

Însă vârsta nu este singurul motiv pentru care Matusalem este o creatură deosebită. Acest dipnoi australian (Neoceratodus fosteri) este una dintre cele șase specii de pești care pot respira și în afara apei.

Acest pește de apă dulce arhaic există de 400 de milioane de ani și este dotat cu o vezică unică, ce are dublu rol. Pe de o parte, ea controlează flotabilitatea, iar pe de alta funcționează ca un plămân primitiv, care îi permite peștelui să respire la suprafață.

Pe lângă dipnoiul australian, există și dipnoi african și sud-american. Aceste două grupe de pești sunt cunoscute pentru faptul că își fac cuibul în noroi și respiră în anotimpul secetos, când apele în care trăiesc seacă.

În videoclipul de mai jos poți vedea cum supraviețuiesc dipnoii atunci când nu mai există apă.

Uneori, acești pești ciudați își folosesc cele patru aripioare ca să „meargă” până la o altă apă stătătoare.

De ce este Matusalem cel mai bătrân pește?

„Aș vrea să pot spune că se datorează îngrijirii male, dar nu este așa. Este vorba de genetică”, spune Allan Jan, biolog și îngrijitorul lui Matusalem la Acvariul din San Francisco.

Dipnoii sunt pești care trăiesc mult. Recordul anterior pentru cel mai bătrân pește ținut în captivitate îi aparținea „Bunicului”, un dipnoi de la Acvariul Shedd din Chicago. Animalul a murit în 2017, la vârsta 84 de ani.

Deși este programat genetic să aibă o viață îndelungată, cel mai bătrân pește din captivitate mai are câteva trăsături în plus care contribuie la longevitatea sa.

De exemplu, a avut întotdeauna o mare poftă de mâncare, iar mâncărurile sale preferate sunt creveții și smochinele.

Are capricii și îi place să fie mângâiat pe burtă

Cel mai batran peste 02

La fel ca mulți dintre noi, Matusalem preferă anumiți oameni. Jan spune că, deși mulți oameni au vrut să-l hrănească de-a lungul anilor, peștele refuză să primească mâncare de la anumite persoane.

De asemenea, Jan a descoperit că cel mai bătrân peștele ținut în captivitate preferă liniștea acvariului său mai mic decât să stea în acvariul mai mare, cu alți doi dipnoi.

Când a fost transferat în acvariul mare, Matusalem a protestat imediat, întorcându-se cu burta în sus. În primă fază, Jan și colegii săi nu și-au dat seama de ce face acest gest. Au înțeles abia după ce l-au mutat înapoi în acvariul lui, când Matusalem a revenit la poziția firească.

În cele opt decenii petrecute în acvariu, Matusalem a văzut milioane de vizitatori, care au fost încântați de mărimea și aspectul său neobișnuit.

„Aceste fosile vii arată ca niște luptători în armură, însă sunt niște uriași blânzi. Lui Matusalem și celorlalți dipnoi le place să fie scărpinați pe burtă și pe cap, sunt un fel de «cățeluși subacvatici»”, a spus Jan.

Dipnoii australieni sunt o specie protejată. Exemplarele acestei specii pot fi pescuite doar cu autorizație specială. Mai mult, exportul este reglementat foarte strict.

Cel mai bătrân pește din captivitate este un „purtător de cuvânt” al speciei sale, al cărei habitat este distrus de oameni, spune Jan, care speră că peștele va trăi cât mai mult.


În continuare, ceitește despre


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>