Viața simplă a celui care a fost cel mai bătrân bărbat din lume

Masazo Nonaka, până recent cel mai bătrân bărbat din lume, s-a născut în anul în care a murit Jules Verne și la numai câteva zile după ce fizicianul Albert Einstein a prezentat lumii teoria relativității. Nonaka a murit la 20 ianuarie 2019. Avea 113 ani și 179 de zile, confirmă Cartea Recordurilor Guinness.

Japonezul Nonaka s-a născut pe 25 iulie 1905. A primit titlul de „cel mai bătrân bărbat bărbat din lume” în aprilie 2018, la vârsta de 112 ani și 259 de zile. Deținătorul anterior al recordului a fost spaniolul Francisco Nunez Olivera, care a murit în ianuarie 2018, la vârsta de 113 ani.

Cel mai bătrân om din lume
Nonaka s-a născut pe 25 iulie 1905

Nonaka a murit în casa lui din Ashoro, pe insula japoneză Hokkaido, unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții, administrând un han cu izvoare termale pe care l-a moștenit de la familia sa.

Potrivit membrilor familiei lui Nonaka, bărbatul cu vârsta mai mare de un secol a murit liniștit, în somn. Când a fost întrebat despre secretul longevității sale, Nonaka a lăudat „băile în izvoare fierbinți și mâncatul dulciurilor”, potrivit site-ului Guinness.

Acestea au fost unele dintre activitățile care i-au făcut plăcere până la sfârșitul vieții. Făcea baie în izvoarele calde cel puțin o dată pe săptămână. De asemenea, își făcea timp să citească ziarele și să se uite la televizor.

Programele sale preferate erau luptele sumo și dramele cu samurai. Îi plăcea în special să mănânce prăjituri – nu a pomenit deloc fructele și legumele.

Titlul de „cel mai bătrân bărbat din lume” îi aparține acum germanului Gustav Gerneth

Cel mai bătrân om din lume
Băile termale și dulciurile au fost secretul longevității lui Nonaka

Deși era țintuit în scaunul cu rotile, cel mai bătrân bărbat din lume reușea, mai mult sau mai puțin, să își vadă de treburile zilnice fără ajutor. Se spune că s-a bucurat de bătrânețea sa.

Nonaka a început să administreze afacerea moștenită de la părinți în perioada dintre cele două războaie mondiale, o îndatorire pe care a transmis-o mai departe nepoatei sale.

A avut șase frați și o soră. A trăit mai mult decât cei mai mulți membri ai familiei apropiate, inclusiv decât cea care i-a fost soție timp de mai bine de șase decenii și decât trei dintre cei cinci copii rezultați în urma mariajului.

Gustav Gerneth, din Germania, având vârsta de 113 ani, a fost încoronat drept cel mai bătrân bărbat din lume, ca urmare a morții lui Masazo Nonaka. Japonia rămâne una dintre țările de top când vine vorba de longevitate, ceea ce pare a fi atât o binecuvântare, cât și un blestem.

Cel mai bătrân om din lume
Un izvor termal celebru din Beppu Oita, Japonia. În coș sunt puse la fiert niște ouă

Deținătorul recordului pentru omul care a atins cea mai înaintată vârstă este un japonez. Numele său a fost Jiroemon Kimura. Potrivit bazei de date Guinness, a murit în vara lui 2013, la vârsta de 116 ani și 54 de zile.

Un alt record este deținut tot de un cetățean japonez. Numele ei este Kane Tanaka și a sărbătorit recent împlinirea a 116 ani. Mai mult, Japonia are o populație de aproape 70.000 de oameni care au 100 de ani sau mai mult, iar uimitor este faptul că 88% dintre aceste persoane sunt femei. Această cifră se află în creștere continuă de cinci decenii.

Japonia avea numai 153 de persoane cu vârsta de 100 ani sau mai mult când au început documentările, în 1963, iar în 1998 numărul acestor persoane era de numai 10.000. Apoi a sărit la 30.000 în mai puțin de zece ani și s-a apropiat de 68.000 în 2017.

Cercetările amănunțite au legat longevitatea japonezilor de dieta sănătoasă a acestei țări, dietă care are un conținut scăzut de grăsimi și un conținut ridicat de carbohidrați, obținuți din orez și din legume.

Gustav Gerneth, cel mai bătrân om din lume cunoscut la momentul actual

Populația Japoniei îmbătrânește rapid, din cauza ratei scăzute a nașterilor și a ratelor crescute de longevitate. Acest lucru este o provocare socială și economică, pe măsură ce proporția de oameni aflați la vârsta aptă de muncă continuă să scadă.

Există, oare, destui japonezi care să aibă grijă de toate persoanele de o sută de ani și de peste o sută de ani care trăiesc în Țara Soarelui-Răsare?


În continuare, îți recomandăm să citești despre Acciaroli, satul centenarilor, locul unde oamenii trăiesc cel mai mult, iar apoi să descoperi cum a fost omorât cel mai bătrân animal din lume  tocmai de cercetătorii care încercau să-i afle vârsta.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

3 comentarii la „Viața simplă a celui care a fost cel mai bătrân bărbat din lume”

  1. Va contraziceti! Pai, daca Kane Tanaka și-a sărbătorit recent împlinirea a 116 ani, cum putea Masazo Nonaka, la 113 ani și 179 de zile sa fie cel mai batran om din lume?

    Răspunde
  2. ACESTEA SUNT DESPRINSE DIN TEXTUL DE MAI SUS:
    „Viața simplă a celui care a fost cel mai bătrân om din lume”-TITLU

    „Deținătorul recordului pentru omul care a atins cea mai înaintată vârstă este un japonez. Numele său a fost Jiroemon Kimura. Potrivit bazei de date Guinness, a murit în vara lui 2013, la vârsta de 116 ani și 54 de zile”.

    Răspunde

Lasă un comentariu