Acesta este Italus, cel mai bătrân copac din Europa, de 1230 de ani

După trei ani de studii, experții de la Universitatea din Tuscia au reușit să găsească cel mai bătrân copac din Europa: un pin bosniac care a „văzut” lumina soarelui pentru prima dată în anul 789.

Pe un deal înalt, practic într-unul dintre cele mai înalte puncte ale Parcului Național Pollino (între Basilicata și Calabria, în Italia), se găsește un mic grup de șase copaci, inclusiv cioturi și crengi rupte, împrăștiate pe sol. Cel mai vârstnic membru al grupului pare complet apatic, desfrunzit, cu crăpături adânci pe trunchi, care lasă impresia că acest arbore își trăiește ultimele zile.

Nimic mai fals! Acest este unul dintre cei mai importanți copaci din lume. Iar un studiu realizat de Universitatea din Tuscia a demonstrat că  este cel mai vechi copac din întreaga Europă, cu 1.230 de ani de vechime.

O priveliște de care nu te poți sătura nici într-o mie de ani

Este un pin bosniac, botezat „Italus”, și nu numai nu este într-o stare proastă, dar ultimele cercetări arată că acest copac matusalemic este plin de viață și continuă să crească, în ciuda aspectului său exterior.

Cel mai bătrân copac din Europa a răsărit în Evul Mediu

Din secolul al VIII-lea, „Italus” a asistat la tot ceea ce s-a întâmplat în această regiune alpină, iar acum are onoarea de a fi cel mai vechi copac din întreaga Europă. Descoperirea lui a avut loc aproape întâmplător.

Studii anterioare efectuate în Parcul Național Pollino au stabilit că anumiți pini balcanici aveau 1.000 de ani, fapt care i-a determinat pe cei din echipa condusă de Gianluca Piovesan să se întrebe dacă nu cumva în zonă există arbori și mai bătrâni.

Această întrebare s-a transformat într-un studiu care a durat mai mult de trei ani, în urma căruia a fost descoperit „Italus”. Dar stabilirea vârstei pinului nu a fost o misiune ușoară, deoarece această specie are o caracteristică foarte curioasă: trunchiurile devin goale în decursul anilor.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

cel mai batran copac din europa 3_compressed
„Italus”, cel mai bătrân copac din Europa

Și, evident, această situație complica misiunea de a-i stabili vârsta. De fapt, trunchiul lui „Italus” are diametrul de 160 de centimetri, dar cercetatorii au descoperit imediat că aproape 48 de centimetri din interiorul unei secțiuni (foarte importantă pentru stabilirea vârstei) lipseau.

Prin urmare, au găsit o altă soluție: analiza inelelor de pe rădăcini, care se creează la un alt ritm față de trunchi și datearea cu radiocarbon și datearea cu Carbon 14.

Record nou, cu diferența de 155 de ani

Odată ce datele obținute au fost verificate, cifrele vorbeau de la sine: cel mai vechi inel al trunchiului lui „Italus” s-a format în anul 789, ceea ce înseamnă că acesta a ajuns la 1.330 de ani.

Așadar, cel mai bătrân copac din Europa este cu 155 de ani mai în vârstă decât copacul care a deținut până acum titlul de „decan de vârstă” al pădurilor Europene, un pin descoperit în nordul Greciei, care are o vechime de 1.075 de ani.

Pe lângă „Italus”, echipa a mai descoperit alți doi pini care au răsărit în urmă cu mai bine de un mileniu. Dar cel mai important aspect este că studiile științifice efectuate determină faptul că „Italus” este plin de viață.

Ecosistemul privilegiat în care se află permite ca acest pin balcanic să continue să crească normal, în pofida aspectului său „ramolit”. Potrivit acelorași oameni de știință, singuri  dușmani ai lui „Italus” sunt vânturile puternice, flăcările și omul.

Trăiască cel mai bătrân copac din Europa!


În continuare, citește povestea unui organism uluitor: Pădurea care crește dintr-o singură rădăcină, apoi descoperă cum cel mai bătrân animal din lume a fost omorât de cercetătorii care încercau să-i afle vârsta.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu