La 188 de ani, Jonathan este cel mai bătrân animal terestru din lume

Jonathan, o broască țestoasă gigantică din Seychelles, a devenit recent deținătorul recordului mondial Guinness pentru cel mai bătrân animal terestru. Având vârsta de 188 de ani, țestoasa Jonathan s-a născut cândva în 1832, când nu existau telefoane sau becuri electrice, iar fotografia abia fusese inventată.

Născut în Insulele Seychelles, în Oceanul Indian, Jonathan a fost relocat într-o casă nouă în 1882, când avea circa 50 de ani. A fost mutat pe insula tropicală Sfânta Elena, un teritoriu britanic din Atlanticul de Sud, ca un dar pentru guvernatorul insulei.

cel mai bătrân animal
Cel mai bătrân animale terestru. Foto: Wikimedia

Jonathan a trăit alături de mai multe țestoase, atât femele cât și masculi. Totuși, nu a avut pui, deoarece nu și-a găsit o parteneră printre femele.

Femelele aparțin grupului de țestoase uriașe Aldabra, care este diferit de familia căreia îi aparține Jonathan. Din grup mai face parte și exemplarul botezat David, care are 80 de ani – deci nici măcar jumătate din vârsta amicului său.

Speranța de viață medie a țestoaselor gigantice de Seychelles este de 150 de ani. La vârsta de 187 de ani, Jonathan este aproape de a dobândi titlul de cea mai bătrână reptilă din ordinul Testudines, în care sunt grupate toate broaștele țestoase de mare și de uscat și broaștele țestoase de apă dulce.

Anterior, titlul a fost deținut de Tu’i Malila, o broască țestoasă marină născută în Madagascar, pe care căpitanul James Cook a dăruit-o familiei regale Tonga și care a trăit din 1777 până în 1965 (adică 188 de ani).

cel mai bătrân animal
O fotografie datată 1882-86, făcută pe o plantație de pe Sf. Elena, la scurt timp după ce Jonathan a fost dus pe insulă (Jonathan este țestoasa din stânga). Foto: guinnessworldrecords.com

Din cauza vârstei, simțul mirosului și vederea lui Jonathan au avut de suferit, dar starea generală de sănătate este destul de bună. Este hrănit cu alimente potrivite pentru vârsta lui – fructe și legume, inclusiv mere, castraveți și morcovi.

Dieta compusă din frunze și iarbă nu este considerată ca fiind prea sănătoasă pentru o țestoasă cu o vârstă atât de înaintată.

Cel mai bătrân animal terestru este hrănit cu fructe și legume

Iată câteva repere temporale, ca să-ți dai seama de perspectiva unei vieți atât de lungi cum este cea a lui Jonathan. A ieșit din ou în anul în care s-au născut Gustave Eiffel (cel care a proiectat Turnul Eiffel) și Lewis Carroll (care a scris „Alice în Țara Minunilor”).

Statutul de cel mai bătrân animal terestru înseamnă că Jonathan „a depășit cu 65 de ani persoana care a trăit cel mai mult din istorie”. Această distincție îi aparține franțuzoaicei Jeanne Calment, care s-a născut în 1875 și a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani și 144 de zile.

cel mai bătrân animal
O țestoasă de Seychelles. Foto: Wikimedia

După ce va muri Jonathan, conducerea insulei intenționează să îi cinstească amintirea. La fel ca în cazul oricărei persoane importante și celebre, necrologul său va fi distribuit către agențiile de știri.

Jonathan este una dintre puținele țestoase gigantice de Seychelles care au rămas. El face parte dintr-o subspecie a țestoasei gigantice de Aldabra.

Au fost vânate până aproape de dispariție de marinarii europeni în secolul XIX. O mică populație care a supraviețuit este menținută în cadrul unui program de înmulțire pe insula Silhouette din arhipelagul Seychelles.

Prin contrast, țestoasele de Aldabra se găsesc din abundență. Cam 150.000 de exemplare se află pe insula Aldabra (parte a arhipelagului Seychelles), adică mai multe decât numărul oamenilor de pe insulă. Pe Seychelles locuiesc numai 94.000 de oameni.

O țestoasă de Seychelles. Foto: Wikimedia

Pe lângă faptul că adăpostește cel mai bătrân animal terestru, insula Sfânta Elena este celebră mulțumită lui Napoleon Bonaparte, care, după ce a pierdut puterea, în 1815, a fost exilat pe această insulă izolată, unde a și murit, în 1821.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu