Când au deschis scoica Ming, cercetătorii nu știau cu ce comoară a naturii aveau de-a face. Botezată după dinastia chineză în timpul căreia a luat ființă, scoica Ming este (sau, mai bine zis, era) cel mai bătrân animal din lume cunoscut cercetătorilor.
Ming, o scoică din specia Arctica islandica, în vârstă de 507 ani, a fost ucisă din greșeală chiar de către oamenii de știință care o studiau încercând să-i afle vârsta.

După ce vestea uciderii scoicii s-a răspândit, mai multe publicații au lansat critici dure la adresa oamenilor de știință. Cum a fost posibilă o astfel de greșeală?
Scoica Ming a fost descoperită în 2006 în Islanda, de către un grup de cercetători de la Universitatea Bangor, din Marea Britanie. Ming, alături de alte 200 de scoici din aceeași specie, a fost luată de pe fundul oceanului și transportată în laboratoarele universității, pentru a fi studiată.
Operațiunea făcea parte dintr-un proiect complex de cercetare a schimbărilor climatice.
Cel mai bătrân animal din lume a atins vârsta de 507 ani

Cercetătorii și-au dat seama ce comoară naturală au distrus abia după ce au început să studieze animalele. Scoicile din specia Arctica islandica sunt renumite pentru longevitatea lor. Astfel, exemplarele care au peste o sută de ani sunt ceva obișnuit.
Longevitatea acestor scoici le face perfecte pentru studierea evoluției oceanelor și a schimbărilor climatice. La fel ca arborii, în fiecare an, pe cochilia scoicilor se adaugă câte un inel.
Inelele le furnizează savanților informații despre evoluția anuală a condițiilor din apele oceanice. Astfel, aceștia pot observa schimbările apărute în ocean de-a lungul timpului și pot stabili modul în care schimbările climatice au afectat animalele marine.
În 2007, cercetătorii au descoperit că Ming era diferită de celelalte scoici pe care le pescuiseră din ocean. Prima examinare a vârstei lui Ming, care a constat în numărarea inelelor de pe cochilie, a stabilit că scoica avea vârsta cuprinsă între 405 și 410 ani.
Din păcate, pentru a studia scoicile în mod corespunzător, cochilia trebuie îndepărtată și studiată la microscop. Când cochilia lui Ming a ajuns sub microscopul savanților, aceștia și-au dat seama că număraseră greșit inelele, din cauză unele dintre ele erau foarte înguste.
Analizele ulterioare au stabilit că scoica avea vârsta de 507 ani. Savanții tocmai dezmembraseră cel mai bătrân animal din lume.
Pot exista scoici și mai bătrâne

Potrivit lui James Scourse, geolog marin și cercetător în cadrul proiectului care a ucis-o pe Ming, dacă ai mâncat scoici, există șansa de a fi consumat un animal la fel de bătrân ca Ming.
„Această specie de scoici se pescuiește în scopuri comerciale și se consumă zilnic. Toți locuitorii din Noua Anglie care au mâncat scoici au consumat și exemplare din această specie. Multe dintre ele aveau, foarte probabil, peste o sută de ani”, a declarat Scourse.
Acesta a declarat pentru National Geographic că cele 200 de scoici pescuite în 2006 erau o fracțiune infimă din toate scoicile din ocean. Datorită longevității acestor scoici, probabilitatea ca Ming să fi fost cel mai bătrân animal din ocean este considerată „minusculă”.