Musafirii nepoftiți: Cei mai răi 7 viermi paraziți

Ce este scârbos, lipsit de coloană vertebrală și vrea să te paraziteze? Nu e vorba de candidații la funcții publice. Aici vorbim despre viermi paraziți!

Nu trebuie să-ți faci griji legat de râmele care apar după ploaie… Ele sunt fericite dacă pot să-și facă veacul în noroi. Însă unii dintre verii lor sunt nerăbdători să-ți transforme corpul în cantină și maternitate. În acest articol îți prezentăm câteva astfel de terori tubulare.

1. Viermele de Guineea

viermi paraziți
Un vierme de Guineea (Dracunculus medinensis) este extras din piciorul unei femei infestate. Foto: The Carter Center/Centers For Disease Control and Prevention

Iată prima amenințare de pe lista noastră cu viermi paraziți. Acest parazit se transmite atunci când o persoană bea apă care conține pureci de apă infestați, numiți ciclopi.

Viermii de Guineea cauzează dureri insuportabile atunci când consumă carnea gazdei sale pentru a ieși la suprafață ca să-și poată depune ouăle. Din fericire, numărul infestărilor cu aceste creaturi groaznice s-a diminuat substanțial, ca rezultat al eforturilor de eradicare făcute de Organizația Mondială pentru Sănătate.

2. Viermi paraziți: Tenia

viermi paraziți
Scolex (cap) al unei tenii din specia Taenia solium. Cârligele din cap îi permit teniei să se atașeze de peretele intestinal

Există cam 5.000 de specii ale acestui parazit intestinal, însă numai trei – tenia de vacă, de porc și de pește – se inoculează în mod regulat în corpul uman. Dacă crezi cumva că cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla este ca această creatură să se fixeze pe peretele intestinului tău, te înșeli.

Dacă consumi accidental un embrion, larva poate să-și facă vizuină în mușchii, pielea, ochii sau chiar în creierul tău.

3. Viermi paraziți: Oxiurii

viermi paraziți
Oxiuri (Enterobius vermicularis)

În timp ce gazda doarme, oxiurul femelă își face casă în intestinul gros, lângă anus, unde își depune ouăle, proces care generează senzația de mâncărime. Ouăle sunt transportate sub unghiile gazdei și sunt înghițite de către aceasta. Da, știm, este o spendoare de proces…

Acest parazit este cel mai răspândit printre copii.

Acești viermi paraziți pot cauza chiar și moartea gazdelor lor.

4. Viermele inimii

viermi paraziți
O inimă infestată cu Dirofilaria immitis

Viermele inimii poate trăi între cinci și șapte ani… în inima câinelui tău. Acest vierme de 30 de centimetri este transmis sub formă de larvă de către țânțari și poate cauza blocaje cardiovasculare.

Tratamentul preventiv lunar este esențial, chiar și pentru animalele ținute în casă. Pisicile pot să contracteze și ele acest parazit și pot deveni chiar și mai afectate decât câinii. Acest parazit a fost descoperit și în creierul, ochii, plămânii și testiculele oamenilor.

5. Viermi paraziți: Ascaris

viermi paraziți
Nematodă sau vierme cilindric (Ascaris lumbricoides)

Un procentaj uriaș din populația lumii este infestată cu acest vierme nematod de talie mare. Unele estimări situează numărul de infestări – cele mai multe în țări aflate în curs de dezvoltare – la peste un miliard, iar numărul deceselor este de câteva zeci de mii.

Acești viermi mari locuiesc în intestin și, potrivit enciclopediei Britannica, sunt „caracterizați de o gură înconjurată de trei buze”. Viermii sunt transmiși atunci când ouăle sunt ingerate accidental, de obicei odată cu solul contaminat cu fecale.

6. Viermele-bici

Trichuris trichiura, care provoacă tricocefaloza

Aproape un miliard de oameni sunt infestați cu viermele bici, o ființă relativ mică – are cam patru centimetri lungime – și dezgustător de fecundă. Femelele mature pot depune mii de ouă în fiecare zi în colonul persoanei infestate.

7. Toxocara

Toxocara canis

Iată și ultima scârboșenie de pe lista noastră cu viermi paraziți. Câinii și pisicile sunt infestați cu anumite specii de Toxocara. La fel ca mulți dintre paraziții enumerați mai sus, acești viermi se transmit prin ingerarea ouălor din sol sau de la un animal de pradă care este infestat.

La câini, se pot transmite și in utero.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu