8 dintre cei mai periculoși șerpi din lume

Puține animale ne stârnesc teama așa cum reușesc să o facă șerpii veninoși. Deși probabilitatea de a da peste un șarpe veninos sau de a fi mușcat (și ucis) de toxinele injectate în corp este minusculă în comparație cu probabilitatea de a muri de cancer, de boli de inimă sau într-un accident auto, această frică de reptile rămâne cât se poate de reală pentru multe persoane.

Șerpii descriși în acest articol trăiesc în principal în regiunile tropicale, dar unii ar putea sălășlui și în centrele de cercetare sau în grădinile zoologice din orice țară.

1

Un șarpe african periculos botezat după gura sa neagră

Mamba neagră. Foto: Heiko Kiera / Fotolia

Mamba neagră sau mamba cu gură neagră (Dendroaspis polylepis) trăiește printre rocile din savană, dar poate fi întâlnită adesea târându-se și pe pământ, unde pare a fi foarte interesată de movilele termitelor.

De culoare gri sau maro închis, își trage numele de la interiorul negru al gurii. Mamba neagră este temută pentru că este mare și rapidă și are un venin extrem de puternic, care-i ucide pe cei mai mulți dintre oamenii suficient de ghinioniști să-i cadă victime.

În ciuda reputației sale agresive, nu au fost documentate atacuri neprovocate asupra oamenilor, acest șarpe fiind responsabil pentru un număr mic de decese anual.

2

Barba amarilla („barbă-galbenă”) din America Latină

Bothrops asper. Foto: Damtraveller / Fotolia

Veninul unor specii, inclusiv al speciei Okinawa habu (T. flavoviridis), un șarpe agresiv care intră adesea în locuințele oamenilor din Insulele Ryukyu, este ușor periculos.

Pe de altă parte, veninul șarpelui fer-de-lance sau barbă-galbenă din America Latină provoacă necroza, dureri extreme și este adeseori mortal. Alte fer-de-lance periculoase sunt jaracara (B. jaracara) din Brazilia și wutu (Bothrops alternatus) din Argentina.

3

Unul dintre cei mai periculoși șerpi din Africa

Boomslang (Dispholidus tipus). Foto: Dade Thornton / Audubon Society / Photo Research

Boomslang (Dispholidus typus) vânează întinzându-și ușor partea frontală a corpului, imitând o ramură de copac. Șarpele are dinți în partea din spate a gurii și livrează veninul „mestecându-și” victima până când aceasta cedează la toxine.

4

Cobra australiană

Notechis scutatus. Foto: iStock

Șarpele tigru oriental (Notechis scutatus) este cel mai răspândit tip de șarpe tigru. Locuiește în zona de sud a Australiei și a insulelor din regiune.

În timp ce se pregătește să muște, își aplatizează capul și gâtul într-o manieră similară cu cea a cobrelor asiatice și africane.

5

Cel mai prolific ucigaș de oameni

Echis carinatus. Foto: Anton Thau / Bavaria-Verlag

Vipera cu solzi aspri sau vipera cu colți de fierăstrău (Echis carinatus) ar putea fi cel mai periculos șarpe, deoarece oamenii de știință consideră că este responsabil pentru mai multe victime umane decât toate celelalte specii de șerpi la un loc.

Totuși, veninul său este letal la mai puțin de 10% dintre victimele netratate. Agresivitatea reptilei este dată de faptul că mușcă repede și de mai multe ori.

6

Un șarpe periculos, cu secțiune transversală în formă de triunghi

Kraitul dungat. Foto: SuperStock

Kraitul dungat (Bungarus fasciatus) este o rudă extrem de veninoasă a cobrei. Veninul său conține o neurotoxină care induce paralizie.

7

Cel mai lung șarpe veninos din lume

Cobra regală, cel mai mare șarpe veninos din lume. Foto: Heiko Kiera / Fotolia

Cobra regală (Ophiophagus hannah) este cel mai lung șarpe veninos din lume. Cu o singură mușcătură inoculează o cantitate imensă de neurotoxine cauzatoare de paralizie.

Veninul șarpelui este atât de puternic și de abundent, încât poate ucide un elefant în doar câteva ore. Cel puțin 50% din victimele umane netratate au decedat.

8

Șarpele cu cel mai puternic venin din lume

Taipanul vestic. Foto: Robert Valentic / Nature Picture Library

Mușcătura unui taipan de interior sau vestic – Oxyuranus microlepidotus, numit și șarpele neînfricat, pe bună dreptate – livrează un veritabil cocktail de toxine.

Veninul este format din taipoxină, un amestec complex de neurotoxine, procoagulante și miotoxine care paralizează mușchii, inhibă respirația, provoacă hemoragii interne și paralizează mușchii.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu