5 dintre cei mai periculoși paraziți care pot infesta corpul uman

Minusculi și silențioși, paraziții ne pătrund în corp fără să ne dăm seama; distrug orice le stă în cale, provocând boli grave, care pot duce chiar la moarte. În acest articol îți prezentăm cinci dintre cei mai periculoși paraziți care pot infesta corpul uman.

1

Plasmodium, parazitul care cauzează malaria

Malaria
Plasmodium ajunge în corpul uman prin înțepătura țânțarului anofel. Foto: hr.un.org

În fiecare an, în lume se înregistrează aproximativ 200 de milioane de cazuri de malarie. Deși este cunoscut faptul că malaria este transmisă de țânțari, majoritatea oamenilor consideră că această boală este virală sau bacteriană.

Malaria este cauzată, de fapt, de un protozoar parazit, numit Plasmodium. Deși nu pare înspăimântătoare, această boală – care se manifestă prin febră, frisoane și dureri – poate fi mortală.

Există tratamente care reduc riscul contractării malariei, dar nu există vaccin împotriva ei.

Parazitul care provoacă malaria este purtat de țânțarul anofel și ajunge în corpul uman prin înțepătura acestuia. Apoi, organismul unicelular se înmulțește în interiorul globulelor roșii, provocând izbucnirea bolii.

2

Paraziții care declanșează elefantiazis

Elefantiazis
Picioarele unei persoane care suferă de elefantiazis în stadiu incipient. Foto: Jamaica Observer

Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 120 de milioane de oameni sunt infectați cu paraziții filaria, care pot înfunda vasele limfatice. Una dintre bolile pe care le pot provoca acești paraziți se numește elefantiazis, sau „boala omului-elefant”.

Infecțiile cu filaria sunt transmise prin înțepătura anumitor specii de țânțari tropicali. Maladia se manifestă prin umflarea excesivă și deformarea țesutului, provocată de curgerea anormală a lichidul limfatic.

Inflamația se poate manifesta la nivelul picioarelor, brațelor, sânilor sau zonei genitale. Calitatea vieții persoanelor bolnave de elefantiazis este grav afectată.

Acestea nu mai pot munci, au nevoie de asistență medicală permanentă și dezvoltă depresie și anxietate. Vestea bună este că majoritatea persoanelor infectate cu filaria sunt asimptomatice.

3

Ixodes holocyclus, căpușa care provoacă paralizie

Căpușele pot transmite o serie de boli grave, precum boala Lyme. În general, aceste creaturi nu pătrund în interiorul corpului uman, ci îl parazitează doar la nivel cutanat.

Excepție face Ixodes holocyclus, o specie de căpușă care trăiește în Australia. Aceasta secretă o neurotoxină care cauzează paralizie, afectând în special mușchii scheletici, respiratori, mușchii laringelui și ai esofagului, precum și mușchii cardiaci.

Momentan, nu există un antidot împotriva acestei toxine, iar tratamentul se bazează pe ținerea sub control a simptomelor.

4

Sarcoptul râiei

Sarcoptul râiei (Sarcoptes scabiei) este o rudă a căpușei – ambele sunt arahnide, ca păianjenii -, dar acest parazit nu mușcă, ci își face „culcuș” în epidermă.

Parazitul sapă adevărate „galerii” în piele, provocând apariția scabiei. Simptomele apar la 4-6 săptămâni de la infectare și se manifestă prin mâncărimi insuportabile, care se intensifică pe timpul nopții, și prin erupții cutanate.

Șanțurile săpate de paraziți pot lăsa pe suprafața pielii niște mici crăpături șerpuite, vizibile la nivelul coatelor, genunchilor, umărului sau al pielii dintre degete.

Persoanele cu sistem imunitar slab sau sensibilitate la acarieni pot dezvolta o afecțiune numită „scabie norvegiană”. În acest caz, pielea devine rigidă, arată ca o crustă, și își menține acest aspect chiar și după vindecarea infecției.

5

Viermele-șurub te mănâncă de viu

Musca
Larvele Cochliomyia hominivorax fac ravagii în corpul uman. Foto: Entomology Today

Denumirea științifică a viermelui-șurub este Cochliomyia hominivorax. Cuvântul „hominivorax” înseamnă „măncător de oameni” și este o descriere foarte explicită a ceea ce fac larvele acestei muște.

Femela depune aproximativ 100 de ouă în rănile deschise suferite de oameni. În decurs de o zi, ouăle eclozează, iar larvele își folosesc fălcile ca să pătrundă în carne, cu care se hrănesc.

Încet, larvele afectează mușchii, vasele de sânge și nervii, crescând neîncetat. Dacă persoana infectată încearcă să îndepărteze larvele, acestea reacționează și sapă mai adânc în țesuturi.

Doar 8% dintre persoanele infectate mor din cauza parazitului, suferind agonia de a fi mâncate de vii. Vestea bună este că parazitul trăiește doar în America Centrală și de Sud, așa că șansele de a te infecta în afara acestui areal sunt extrem de mici.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu