7 dintre cei mai mari psihopați care au intrat în istorie

Recunoaștem foarte ușor urmele lăsate de cei mai mari psihopați din istorie. Atrocitățile comise de Adolf Hitler și zecile de milioane de oameni exterminați de Iosif Stalin sunt printre cele mai cunoscute exemple.

Însă acești doi dictatori nu sunt singurii care au lăsat o amprentă urâtă asupra istoriei. În acest articol îți prezentăm alte șapte minți criminale, unii dintre cei mai mari psihopați pe care i-a cunoscut vreodată lumea.

1

Regele Leopold al II-lea al Belgiei

cei mai mari psihopati din istorie - leopold al II-lea_OK
Foto: Wikimedia

Rege al Belgiei din 1865 până în 1909, Leopold al II-lea este faimos pentru crearea proiectului Statului Liber Congo, care a dus la moartea a cel puțin trei milioane de congolezi.

Finanțat de guvern, proiectul a fost instituit pentru a extrage cauciuc și fildeș din centrul Africii. Însă acest demers se baza exclusiv pe munca forțată realizată de congolezi, în timp ce Leopold conducea țara cu ajutorul armatei, La Force Publique.

Printre atrocitățile comise în timpul regimului lui Leopold al II-lea s-au numărat punerea în sclavie a populației băștinașe, torturarea, schilodirea și uciderea a sute de mii de oameni, „performanțe” care i-au asigurat monarhului belgian un loc printre cei mai mari psihopați din istorie.

Astăzi, moștenirea lăsată de Leopold al II-lea este la fel de tristă: liderii congolezi contemporani duc politici de jaf legalizat, sprijiniți de o armată îndreptată împotriva propriului popor.

2

Cei mai mari psihopați: Pol Pot

cei mai mari psihopati din istorie - pol pot_OK
Foto: Wikimedia

Născut în 1925, într-o familie de țărani, Pol Pot a devenit liderul partidului Khmerilor Roșii și a ocupat funcția de prim-ministru al Cambodgiei din 1976 până în 1979, dovedindu-se unul dintre cei mai mari psihopați ai secolului XX.

Pol Pot ocupat această poziție de facto de la mijlocul lui 1975, însă după ce a preluat puterea cu totul a impus o politică agrară feroce, care a dus la moartea a 25% din populația Cambodgiei.

Pol Pot a format o societate comunistă de țărani, în care toate orașele Cambodgiei au fost golite cu forța. Cele două milioane de orășeni au fost obligați să trăiască și să lucreze în mediul rural.

Cetățenii au fost supuși la muncă forțată: ziua de lucru începea la ora 4.00 dimineața și dura până la 22.00, sub supravegherea soldaților Khmerilor Roșii.

Pe lângă munca forțată, oamenii sufereau de foame și de malnutriție (primeau o gamelă de 180 de grame de orez la fiecare două zile). Acolo unde exista asistență medicală, serviciile erau de proastă calitate.

Cei care comiteau infracțiuni dintre cele mai mărunte erau executați. Mai mult, Khmerii Roșii au comis execuții și îngropări în masă pe așa-numitele Câmpuri ale Morții, crimele fiind comise inclusiv cu ciocane, cozi de topor, lopeți și bețe de bambus ascuțite.

Regimul lui Pol Pot a luat sfârșit când armata vietnameză a invadat Cambodgia și i-a alungat de la putere pe dictator și pe Khmerii Roșii. Se estimează că în timpul regimului lui Pol Pot au murit două milioane de oameni.

Pol Pot a decedat în urma unui infarct, înainte să poată fi judecat de tribunal pentru atrocitățile comise din 1975 până în 1979.

3

Cei mai mari psihopați: Ivan al IV-lea al Rusiei (Ivan cel Groaznic)

cei mai mari psihopati din istorie - ivan cel groaznic_OK
Foto: Wikimedia

Ivan al IV-lea al Rusiei – cunoscut mai bine drept Ivan cel Groaznic – a fost Mare Prinț al Moscovei din 1533 până în 1547 și primul țar al Rusiei, domnind din 1547 până la moartea sa, în 1584. Pe bună dreptate, poate fi considerat unul dintre cei mai mari psihopați ai vremurilor sale.

Îndelungata lui domnie a fost marcată de expansiunea granițelor Rusiei și de progresul acesteia de la un stat medieval la un imperiu puternic. Ivan a domnit în pace la început, primindu-și porecla abia mai târziu.

Din nefericire, această perioadă de început, caracterizată prin bunăvoință, a fost marcată și de o serie de atrocități cauzate de tendințele de expansiune și de înclinația lui Ivan de a controla populația printr-un regim militar.

În 1570, de exemplu, Ivan credea că elita orașului Novgorod avea de gând să treacă de partea Poloniei și a trimis o armată ca să-i oprească pe localnici.

Armata a construit ziduri în jurul orașului pentru a opri evadările, torturând și ucigând între 500 și 1.000 de oameni în fața lui Ivan. De asemenea, a executat și a exilat membri ai familiilor princiare, sub acuzația de complot.

Se presupune că Ivan cel Groaznic suferea de o boală mintală, lucru care ar putea explica unele dintre acțiunile sale. O astfel de boală ar putea, de asemenea, să explice decizia de a-și snopi în bătaie nora însărcinată, ceea ce a dus la pierderea sarcinii.

În același timp, ar putea explica și faptul că și-a lovit fiul, ucigându-l în mod accidental în timpul încăierării cauzate tocmai de aflarea veștii că soția lui fusese bătută.

4

Cei mai mari psihopați: Elisabeta Bathory

cei mai mari psihopati din istorie - elisabeta bathory_OK
Foto: Wikimedia

Elisabeta Bathory, considerată unul dintre cei mai prolifici criminali în serie din toate timpurile, a fost o contesă din Ungaria care s-a „specializat” în răul dus la extreme grotești.

Deși numărul exact al victimelor sale nu este cunoscut, se estimează că a fost responsabilă de torturarea și uciderea câtorva sute de fete din 1585 până în 1610.

Metodele ei de execuție erau șocante. Elisabeta Bathory tortura fetele dezbrăcate, înțepându-le cu ace și arzându-le pe față și pe corp, inclusiv pe organele genitale.

Bathory le tortura săptămâni întregi și multe ajungeau să moară de foame, arse ori înghețate. Aceste apucături au dat naștere unei legende tenebroase, potrivit căreia Elisabeta Bathory făcea baie în sângele victimelor, crezând că astfel își păstra tinerețea.

După ce aceste acte au ieșit la iveală, Elisabeta Bathory a scăpat de judecată datorită bogăției și familiei din care făcea parte, dar a fost obligată să-și petreacă restul vieții închisă într-o cameră.

5

Cei mai mari psihopați: Adolf Eichmann

cei mai mari psihopati din istorie - adolf eichmann_OK
Foto: Wikimedia

Nazistul Adolf Eichmann a fost unul dintre principalii artizani ai Holocaustului. A supravegheat deportarea în masă a evreilor în lagăre de concentrare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lucrând cu fervoare pentru a organiza înregistrarea, transportarea și arderea celor care proveneau din Europa de Est.

În numai două luni, din mai până în iulie 1944, Eichmann s-a făcut responsabil de moartea a peste 400.000 de evrei unguri. În total, a supravegheat uciderea câtorva milioane de evrei.

Eichmann a umblat liber timp de 15 ani, dar până la urmă a fost răpit din America de Sud de agenții israelieni, judecat și spânzurat pentru crimele sale, în 1962.

6

Cei mai mari psihopați: Tomas de Torquemada

cei mai mari psihopati din istorie - torquemada_OK
Foto: Wikimedia

Tomas de Torquemada a fost Marele Inchizitor al Spaniei care a înființat Inchiziția Spaniolă la 1 noiembrie 1478. Acest tribunal era condus de monarhia spaniolă cu scopul de a îndepărta pe oricine era considerat o amenințare la adresa Bisericii Catolice.

Inchiziția a dus la moartea câtorva mii de oameni. Torquemada ordona ca ereticii să fie torturați sau uciși, inventând chiar o serie de tehnici de schingiuire. Oamenii erau torturați prin ardere, sufocare și înfometare și erau adeseori obligați să renunțe la proprietățile lor.

Metodele de tortură includeau „garrucha” (smulgerea din articulații a brațelor și picioarelor), „toca” (apa era turnată cu forța pe gâtul victimei), și „porto” (sfori legate strâns de corpul victimei, pentru a opri circulația sângelui).

Se crede că Torquemada a supravegheat uciderea a 30.000 de oameni și a provocat exilarea din Spania a unui număr foarte mare de oameni: între 200.000 și 300.000 de evrei și musulmani care au refuzat să se creștineze. După toate aceste atrocități, Torquemada a murit de bătrânețe, în 1498.

7

Cei mai mari psihopați: Josef Mengele

cei mai mari psihopati din istorie - mengele_OK
Foto: Wikimedia

Cunoscut drept „Îngerul Morții”, Josef Mengele a lucrat ca medic în lagărul de concentrare Auschwitz și a organizat experimente medicale îngrozitoare pe deținuți.

Cele mai cunoscute experimente ale lui Mengele implicau gemenii, pe care îi supunea la proceduri dintre cele mai crude: de exemplu, le punea substanțe chimice în ochi, ca să observe dacă își schimbă culoarea, sau îi cosea laolaltă, în încercarea de a obține „gemeni uniți”.

A folosit drept cobai circa 3.000 de gemeni, dintre care numai 200 au supraviețuit. Îngerul Morții a forțat părinți să-și ucidă copiii, a torturat copii pentru a vedea cât timp puteau rezista și se estimează că a trimis peste 400.000 de oameni la moarte, în camerele de gazare.

Mengele a fugit în America de Sud cu familia și a murit în timpul unei partide de înot, în 1979.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „7 dintre cei mai mari psihopați care au intrat în istorie”

Lasă un comentariu