Politica prin crimă – Cei mai mari psihopați care au intrat în istorie

Lumea recunoaște foarte ușor dârele lăsate de câțiva dintre cei mai mari psihopați: atrocitățile comise de Adolf Hitler sau zecile de milioane de oameni exterminați de Iosif Stalin.

Din păcate, aceștia nu sunt singurii care au confiscat istoria și au lăsat o pată urâtă în paginile sale. În acest articol îți prezentăm șapte dintre cei mai mari psihopați pe care i-a cunoscut vreodată lumea.

Cei mai mari psihopați – Leopold al II-lea

cei mai mari psihopati din istorie - leopold al II-lea_OK

Rege al Belgiei din 1865 până în 1909, Leopold al II-lea este cel mai bine cunoscut pentru crearea proiectului Statului Liber Congo, care a dus la moartea a cel puțin trei milioane de congolezi. Finanțat de guvern, proiectul a fost instituit pentru a extrage cauciuc și fildeș din regiunea Congo, în centrul Africii.

Din nefericire, acest demers îi obliga la muncă forțată pe congolezi, în timp ce Leopold dirija totul prin armata sa, La Force Publique. Atrocitățile comise în regimul său au inclus luarea în sclavie a populației băștinașe, tortură, schilodire și măcel, asigurându-i un loc printre cei mai mari psihopați din istorie.Astăzi, moștenirea lăsată de Leopold continuă să dureze: liderii congolezi contemporani duc politici de jaf legalizat, care este sprijinit de o armată care continuă să fie o forță coercitivă și înarmată împotriva unei populații lipsite de apărare.

Cei mai mari psihopați – Pol Pot

cei mai mari psihopati din istorie - pol pot_OK

Născut într-o familie de țărani, în 1925, Pol Pot a devenit liderul partidului Khmerilor Roșii, și prim-ministru al Cambodgiei din 1976 până în 1979, dovedindu-se unul dintre cei mai mari psihopați ai secolului trecut.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

El ocupase această poziție de facto de la mijlocul lui 1975, dar după ce a preluat în întregime puterea, a impus o politică agrară feroce, care a dus la moartea unui sfert din populația Cambodgiei.Pol Pot a format o societate comunistă de țărani, în care toate orașele Cambodgiei au fost golite cu forța. Cele două milioane de orășeni au fost obligați să trăiască și să lucreze în mediul rural.

Cetățenii au fost supuși la muncă forțată – munca începea la 4 dimineața și dura până la 10 seara, supravegheată de soldații Khmerilor Roșii. Pe lângă munca forțată, oamenii erau obligați să îndure malnutriția (li se permitea o gamelă de 180 de grame de orez la fiecare două zile) și asistență medicală proastă. Daca avea loc vreo infracțiune, îi aștepta execuția.

Cel mai îngrozitor este faptul că Khmerii Roșii au comis execuții și îngropări în masă pe „Câmpurile Morții”, duse la îndeplinire folosind ciocane, cozi de topoare, lopeți sau bețe de bambus ascuțite.

Regimul său a luat sfârșit când armata vietnameză a invadat Cambodgia și i-au alungat pe Pol Pot și Partidul Khmerilor Roșii. Se estimează că două milioane de oameni au murit în regimul său.

Pot a murit în urma unui infarct, înainte să poată fi judecat de tribunal pentru evenimentele petrecute din 1975 până în 1979.


Cei mai mari psihopați – Ivan al IV-lea al Rusiei (Ivan cel Groaznic)

cei mai mari psihopati din istorie - ivan cel groaznic_OK

Ivan al IV-lea al Rusiei – cunoscut mai bine drept Ivan cel Groaznic – a fost Mare Prinț al Moscovei din 1533 până în 1547, și primul Țar al Rusiei din 1547 până la moartea sa, în 1584. El poate fi considerat unul dintre cei mai mari psihopați ai vremurilor sale.

Lunga sa domnie a fost marcată de expansiunea granițelor Rusiei și de progresul acesteia de la un stat medieval la un imperiu puternic. Ivan a domnit în pace la început, primindu-și porecla abia mai târziu.

Din nefericire, această perioadă de început, caracterizată de bunăvoință, a fost de asemenea marcată de o aglomerare de atrocități datorate tendințelor sale de expansiune și înclinației lui Ivan de a controla populația prin regim militar.

În 1570, de exemplu, Ivan credea că elita orașului Novgorod avea de gând să treacă de partea Poloniei și a adus o armată ca să-i oprească. Armata sa a construit ziduri în jurul perimetrului orașului pentru a opri evadările și a adunat civilii, torturând și ucigând între 500 și o mie de oameni în fața lui Ivan.De asemenea, el a executat și exilat membrii ai clanurilor princiare pe temeiul acuzațiilor de conspirație. Se presupune, de asemenea, că Ivan suferea de o boală mintală, lucru care ar explica probabil unele din acțiunile sale.

O astfel de boală ar putea de asemenea să explice decizia sa de a-și snopi în bătaie nora însărcinată, ceea ce a dus la o pierdere de sarcină. De asemenea, ar putea explica și faptul că și-a lovit fiul, ucigându-l în mod accidental, după ce acesta a aflat că soția sa fusese bătută.

Cei mai mari psihopați – Elisabeta Bathory

cei mai mari psihopati din istorie - elisabeta bathory_OK

Elisabeta Bathory, care a inspirat povestea contesei Dracula, considerată unul dintre cei mai prolifici criminali în serie din toate timpurile, a fost o contesă din Ungaria, care s-a specializat în răul pur, dus până la grotesc.

Deși numărul victimelor nu este stabilit, se crede că ea a fost responsabilă pentru torturarea și uciderea a sute de fete din 1585 până în 1610. Metodele ei de execuție erau îngrozitoare.Elisabeta Bathory tortura fetele dezbrăcate, forțându-le să-și mănânce propria carne, înțepându-le cu ace și arzându-le părți din față, organele genitale și alte părți ale corpului. Bathory le tortura săptămâni întregi și multe mureau de foame, arse sau înghețate.

Aceste apucături au dat naștere unei lenegde tenebroase:  se crede că Elisabeta Bathory făcea baie în sângele lor, crezând că astfel își va păstra tinerețea. Bogăția și numele familiei sale au protejat-o de judecată, dar a fost obligată să-și petreacă restul vieții într-o cameră.

Cei mai mari psihopați – Adolf Eichmann

cei mai mari psihopati din istorie - adolf eichmann_OK

Adolf Eichmann a fost un nazist german și unul dintre principalii artizani ai Holocaustului. El a supravegheat deportarea în masă a evreilor în lagăre de concentrare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lucrând neobosit pentru a organiza înregistrarea, arderea și transportul evreilor care proveneau din Europa de Est.

În numai două luni, din mai până în iulie 1944, Eichmann a fost responsabil pentru moartea a peste 400.000 de evrei unguri. În total, Eichmann a supravegheat moartea peste cinci milioane de evrei, spunând chiar că și-ar ucide și propriul tată dacă i s-ar ordona să o facă.Eichmann a umblat liber timp de 15 ani, dar a fost până la urmă judecat și spânzurat pentru crimele sale, în 1962. Eichmann nu a arătat nici ură și nici semne de boală mintală în timpul procesului, făcând astfel dovada faptului că nu trebuie să fii sadic sau bolnav mintal ca să ucizi milioane; dorința de „a-ți face datoria” este suficientă.

Cei mai mari psihopați – Tomas de Torquemada

cei mai mari psihopati din istorie - torquemada_OK

Tomas de Torquemada a fost Marele Inchizitor al Spaniei care a înființat Inchiziția Spaniolă pe 1 noiembrie 1478. Acest tribunal era condus de monarhia spaniolă cu scopul de a îndepărta pe oricine considera că poate fi o amenințare pentru Biserica Romano-Catolică a Spaniei.

Inchiziția a dus la moartea, torturarea și violarea a mii de oameni – de obicei fără nicio probă. Torquemada ordona ca ereticii să fie torturați sau uciși, inventând câteva tehnici de tortură specifice special pentru ei.

Oamenii erau torturati prin ardere, sufocare și înfometare, și erau adeseori obligați să renunțe la proprietățiile lor. Metodele de tortură includeau „garrucha” (smulgerea din articulații a brațelor și picioarelor unui prizonier), „toca” (apa era turnată cu forța pe gâtul victimei), și „porto” (sfori strâns legate în jurul victimei, pentru a opri sângele să circule).Se crede că Torquemada a supravegheat uciderea a 30.000 de oameni și a influențat exilul din Spania a unui număr enorm de oameni: între 200.000 și 300.000 de evrei și musulmani care nu au îmbrățișat creștinismul.

După toate atrocitățile comise, Torquemada a murit de bătrânețe, în 1498.

Cei mai mari psihopați – Josef Mengele

cei mai mari psihopati din istorie - mengele_OK

Cunoscut drept „Îngerul Morții”, Josef Mengele a lucrat ca medic în lagărul de concentrare Auschwitz. El a organizat experimente medicale îngrozitoare pe deținuți.

Cele mai cunoscute experimente al lui Mengele implica gemenii, cărora le punea chimicale în ochi pentru a vedea dacă își schimbă culoarea, încerca să le schimbe sexul, și îi cosea literlamente laolaltă pentru a vedea dacă poate obține gemeni uniți.

El a făcut experimente cu 3.000 de gemeni, dintre care numai 200 au supraviețuit. Îngerul Morții a forțat părinți să-și ucidă copiii, a torturat copii pentru a vedea cât timp puteau supraviețui și a trimis peste 400.000 de oameni la moarte, în camerele de gazare.

Mengele a fugit in America de Sud cu familia lui și a murit în timpul unei partide de înot, în 1979.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • Documentarea este slabuta,macar puneti sub semnul intrebarii unele fapte despre care sunt indoieli sau alte variante foarte plauzibile.De pilda pentru Elisabeta Bathory ,scrie intr-o carte care se ocupa de erori ale istoriei cu totul altceva.Istoria,se stie asta,este scrisa de invingatori iar ei spun acolo numai adevarul care le pica bine.Asa se perpetueaza minciunile.Incercati sa va documentati serios si cred ca toata lumea ar avea de castigat. Am credinta ca am fost bine inteles!

  • >