Politica prin crimă: Cei mai mari psihopați care au intrat în istorie

Lumea recunoaște foarte ușor „urmele” lăsate de câțiva dintre cei mai mari psihopați din istorie. Atrocitățile comise de Adolf Hitler sau zecile de milioane de oameni exterminați de Iosif Stalin sunt printre cele mai cunoscute exemple.

Din păcate, cei doi dictatori nu sunt singurii care au lăsat o amprentă urâtă asupra lumii și asupra istoriei. În acest articol îți prezentăm șapte dintre cei mai mari psihopați pe care i-a cunoscut vreodată lumea.

1

Cei mai mari psihopați: Leopold al II-lea al Belgiei

cei mai mari psihopati din istorie - leopold al II-lea_OK
Foto: Wikimedia

Rege al Belgiei din 1865 până în 1909, Leopold al II-lea este faimos pentru crearea proiectului Statului Liber Congo, care a dus la moartea a cel puțin trei milioane de congolezi.

Finanțat de guvern, proiectul a fost instituit pentru a extrage cauciuc și fildeș din centrul Africii. Din nefericire, acest demers îi obliga la muncă forțată pe congolezi, în timp ce Leopold conducea țara cu ajutorul armatei, La Force Publique.

Atrocitățile comise în timpul regimului său au inclus luarea în sclavie a populației băștinașe, torturarea, schilodirea și uciderea a sute de mii de oameni, asigurându-i un loc printre cei mai mari psihopați din istorie.

Astăzi, moștenirea lăsată de Leopold este la fel de tristă: liderii congolezi contemporani duc politici de jaf legalizat, sprijiniți de o armată îndreptată împotriva propriului popor.

Descoperă și: Tragica poveste a lui Ota Benga, omul expus într-o grădină zoologică

2

Cei mai mari psihopați: Pol Pot

cei mai mari psihopati din istorie - pol pot_OK
Foto: Wikimedia

Născut într-o familie de țărani, în 1925, Pol Pot a devenit liderul partidului Khmerilor Roșii și prim-ministru al Cambodgiei din 1976 până în 1979, dovedindu-se unul dintre cei mai mari psihopați ai secolului trecut.

Pol Pot ocupat această poziție de facto de la mijlocul lui 1975, însă după ce a preluat puterea cu totul a impus o politică agrară feroce, care a dus la moartea unui sfert din populația Cambodgiei.

Pol Pot a format o societate comunistă de țărani, în care toate orașele Cambodgiei au fost golite cu forța. Cele două milioane de orășeni au fost obligați să trăiască și să lucreze în mediul rural.

Cetățenii au fost supuși la muncă forțată: începea la ora 4.00 dimineața și dura până la 22.00, fiind supravegheată de soldații Khmerilor Roșii.

Pe lângă munca forțată, oamenii făceau foamea și erau malnutriți (primeau o gamelă de 180 de grame de orez la fiecare două zile). Acolo unde exista, asistență medicală era de proastă calitate. Cei care comiteau o infracțiune erau executați.

Mai mult, Khmerii Roșii au comis execuții și îngropări în masă pe așa-numitele Câmpuri ale Morții, duse la îndeplinire folosind ciocane, cozi de topoare, lopeți sau bețe de bambus ascuțite.

Regimul lui Pol Pot a luat sfârșit când armata vietnameză a invadat Cambodgia și i-au alungat de la putere pe dictator și Partidul Khmerilor Roșii. Se estimează că în timpul regimului său au murit două milioane de oameni.

Pol Pot a murit în urma unui infarct, înainte să poată fi judecat de tribunal pentru evenimentele petrecute din 1975 până în 1979.

3

Cei mai mari psihopați: Ivan al IV-lea al Rusiei (Ivan cel Groaznic)

cei mai mari psihopati din istorie - ivan cel groaznic_OK
Foto: Wikimedia

Ivan al IV-lea al Rusiei – cunoscut mai bine drept Ivan cel Groaznic – a fost Mare Prinț al Moscovei din 1533 până în 1547, și primul țar al Rusiei, domnind din 1547 până la moartea sa, în 1584. Pe bună dreptate, poate fi considerat unul dintre cei mai mari psihopați ai vremurilor sale.

Îndelungata sa domnie a fost marcată de expansiunea granițelor Rusiei și de progresul acesteia de la un stat medieval la un imperiu puternic. Ivan a domnit în pace la început, primindu-și porecla abia mai târziu.

Din nefericire, această perioadă de început, caracterizată de bunăvoință, a fost marcată și de o serie de atrocități cauzate de tendințele de expansiune și de înclinația lui Ivan de a controla populația printr-un regim militar.

În 1570, de exemplu, Ivan credea că elita orașului Novgorod avea de gând să treacă de partea Poloniei și a trimis o armată ca să-i oprească.

Armata a construit ziduri în jurul orașului pentru a opri evadările și a adunat civilii, torturând și ucigând între 500 și 1.000 de oameni în fața lui Ivan.

De asemenea, a executat și a exilat membri ai familiilor princiare, sub acuzația de conspirație. Se presupune, de asemenea, că Ivan suferea de o boală mintală, lucru care ar putea explica unele dintre acțiunile sale.

O astfel de boală ar putea, de asemenea, să explice decizia de a-și snopi în bătaie nora însărcinată, ceea ce a dus la o pierderea sarcinii. În același timp, ar putea explica și faptul că și-a lovit fiul, ucigându-l în mod accidental, după ce acesta a aflat că soția sa fusese bătută.

4

Cei mai mari psihopați: Elisabeta Bathory

cei mai mari psihopati din istorie - elisabeta bathory_OK
Foto: Wikimedia

Elisabeta Bathory, considerată unul dintre cei mai prolifici criminali în serie din toate timpurile, a fost o contesă din Ungaria care s-a „specializat” în răul pur, dus până la grotesc.

Deși numărul exact al victimelor sale nu este cunoscut, se estimează că a fost responsabilă de torturarea și uciderea a sute de fete din 1585 până în 1610.

Metodele ei de execuție erau îngrozitoare. Elisabeta Bathory tortura fetele dezbrăcate, forțându-le să-și mănânce propria carne, înțepându-le cu ace și arzându-le părți din față, organele genitale și alte părți ale corpului.

Bathory le tortura săptămâni întregi și multe mureau de foame, arse ori înghețate. Aceste apucături au dat naștere unei legende tenebroase:  aceea că Elisabeta Bathory făcea baie în sângele lor, crezând că astfel își va păstra tinerețea.

După ce „metehnele” ei au ieșit la iveală, Elisabeta Bathory a scăpat de judecată datorită bogăției și familiei din care făcea parte, dar a fost obligată să-și petreacă restul vieții închisă într-o cameră.

5

Cei mai mari psihopați: Adolf Eichmann

cei mai mari psihopati din istorie - adolf eichmann_OK
Foto: Wikimedia

Adolf Eichmann a fost un nazist german și unul dintre principalii artizani ai Holocaustului. A supravegheat deportarea în masă a evreilor în lagăre de concentrare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lucrând cu fervoare pentru a organiza înregistrarea, arderea și transportul evreilor care proveneau din Europa de Est.

În numai două luni, din mai până în iulie 1944, Eichmann s-a făcut responsabil de moartea a peste 400.000 de evrei unguri. În total, a supravegheat uciderea a peste cinci milioane de evrei, spunând chiar că și-ar ucide și propriul tată dacă i s-ar ordona să o facă.

Eichmann a umblat liber timp de 15 ani, dar a fost până la urmă a fost răpit de Israel, judecat și spânzurat pentru crimele sale, în 1962.

În timpul procesului, Eichmann nu a arătat nici ură și nici semne de boală mintală, făcând astfel dovada faptului că nu trebuie să fii sadic sau bolnav mintal ca să ucizi milioane; dorința de „a-ți face datoria” este suficientă.

6

Cei mai mari psihopați: Tomas de Torquemada

cei mai mari psihopati din istorie - torquemada_OK
Foto: Wikimedia

Tomas de Torquemada a fost Marele Inchizitor al Spaniei care a înființat Inchiziția Spaniolă pe 1 noiembrie 1478. Acest tribunal era condus de monarhia spaniolă cu scopul de a îndepărta pe oricine era considerat o amenințare la adresa Bisericii Catolice.

Inchiziția a dus la moartea și torturarea a mii de oameni. Torquemada ordona ca ereticii să fie torturați sau uciși, inventând o serie de tehnici de schingiuire special pentru ei.

Oamenii erau torturați prin ardere, sufocare și înfometare și erau adeseori obligați să renunțe la proprietățile lor. Metodele de tortură includeau „garrucha” (smulgerea din articulații a brațelor și picioarelor), „toca” (apa era turnată cu forța pe gâtul victimei), și „porto” (sfori strâns legate în jurul victimei, pentru a opri circulația sângelui).

Se crede că Torquemada a supravegheat uciderea a 30.000 de oameni și a determinat exilarea din Spania a unui număr foarte mare de oameni: între 200.000 și 300.000 de evrei și musulmani care au refuzat să se creștineze. După toate atrocitățile comise, Torquemada a murit de bătrânețe, în 1498.

7

Cei mai mari psihopați: Josef Mengele

cei mai mari psihopati din istorie - mengele_OK
Foto: Wikimedia

Cunoscut drept „Îngerul Morții”, Josef Mengele a lucrat ca medic în lagărul de concentrare Auschwitz și a organizat experimente medicale îngrozitoare pe deținuți.

Cele mai cunoscute experimente al lui Mengele implicau gemenii, cărora le punea chimicale în ochi pentru a vedea dacă își schimbă culoarea, încerca să le schimbe sexul, și îi cosea laolaltă pentru a vedea dacă poate obține gemeni uniți.

A făcut experimente cu 3.000 de gemeni, dintre care numai 200 au supraviețuit. Îngerul Morții a forțat părinți să-și ucidă copiii, a torturat copii pentru a vedea cât timp puteau rezista și a trimis peste 400.000 de oameni la moarte, în camerele de gazare.

Mengele a fugit în America de Sud cu familia și a murit în timpul unei sesiuni de înot, în 1979.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

2 comentarii la „Politica prin crimă: Cei mai mari psihopați care au intrat în istorie”

  1. Documentarea este slabuta,macar puneti sub semnul intrebarii unele fapte despre care sunt indoieli sau alte variante foarte plauzibile.De pilda pentru Elisabeta Bathory ,scrie intr-o carte care se ocupa de erori ale istoriei cu totul altceva.Istoria,se stie asta,este scrisa de invingatori iar ei spun acolo numai adevarul care le pica bine.Asa se perpetueaza minciunile.Incercati sa va documentati serios si cred ca toata lumea ar avea de castigat. Am credinta ca am fost bine inteles!

    Răspunde

Lasă un comentariu