Cecilia Payne, femeia care a descoperit compoziția Soarelui

De secole, astronomii și fizicienii au privit spre cer încercând să înțeleagă misterele universului. Între progrese și neînțelegeri, nu au lipsit oamenii de știință care să dezvolte diferite ecuații sau să formuleze teorii despre planete, galaxii și stele. Și abia în ultimii ani, una dintre cele mai importante astrofiziciene a primit recunoașterea cuvenită pentru munca sa.

Cecilia Payne-Gaposchkin a fost primul om care a sugerat și a demonstrat că Soarele este alcătuit în principal din hidrogen și heliu. Aceasta, într-o perioadă în care se considera că Soarele avea o compoziție similară cu cea a Pământului.

Foto: Unsplash.com
Cecilia Payne (rândul de sus, a doua de la stânga la dreapta) alături de alte cercetătoare de la Harvard. Foto: Owlcation

La mai bine de patru decenii de la moartea lui Payne, munca ei este considerată fundamentală pentru progresul astronomiei, în ciuda tuturor obstacolelor pe care a trebuit să le depășească în timpul vieții.

Cecilia Payne a avut parte de un început promițător

Cecilia Payne-Gaposchkin s-a născut la 10 mai 1900 în Wendover, un orășel de lângă Londra. Acolo a avut ocazia să studieze la o școală de fete. Cecilia a devenit o cititoare pasionată, care găsea „amuzante” cărțile lui Platon.

La școală, a învățat, de asemenea, să facă „exerciții de aritmetică mentale” și a fost încurajată să memoreze poezii lungi; Cecilia a spus că acest lucru a ajutat-o mai târziu în activitatea sa științifică, deoarece i-a dezvoltat memoria la un nivel foarte ridicat.

La vârsta de 12 ani, Cecilia știa deja latina și vorbea franceza și germana. Știa algebră până la nivelul ecuațiilor pătrate și, ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, a devenit și o pianistă pricepută.

Fixarea traiectoriei

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Când a terminat liceul – la acel moment se mutase deja de ceva vreme la Londra cu familia – Cecilia a decis să studieze științele la Universitatea Cambridge. Deoarece familia ei nu își putea permite efortul financiar, Cecilia a sfârșit prin a obține singura bursă oferită de universitate, care i-a acoperit toate costurile.

A început la Cambridge ca studentă la botanică, dar în cele din urmă s-a orientat spre fizică, mai ales după ce a descoperit că Ernest Rutherford era responsabil de Laboratorul Cavendish, unde a ajuns să lucreze ceva mai târziu.

Acolo, a intrat în contact cu mai mulți laureați ai Premiului Nobel, inclusiv cu descoperitorul electronului, J. J. Thomson, și cu Rutherford însuși. De asemenea, a putut asista la prelegeri despre atomul lui Bohr, ținute de Niels Bohr însuși.

Cecilia Payne și drumul spre stele

Photo: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

În 1923, Cecilia s-a mutat în Statele Unite, la invitația lui Harlow Shapley, directorul Observatorului de la Harvard. Shapley, însă, a fost o figură dubioasă în viața Ceciliei.

Pe de o parte, a încurajat-o în cercetare. Pe de altă parte, a plătit-o prost pentru munca ei și, de asemenea, nu a promovat-o niciodată în ierarhia profesională, ba chiar a sfătuit o altă instituție să nu o angajeze pentru un post important.

În timpul studiilor de la Harvard, Cecilia a folosit o ecuație de ionizare pentru a interpreta datele pe care le adunase ea însăși. Astfel, a descoperit că stelele aveau hidrogen și heliu în compoziția lor primară.

Cu toate acestea, Henry Norris Russell, care era consilierul Ceciliei, credea că descoperirea era greșită și i-a sugerat să nu o publice. Ani mai târziu, Russell însuși a ajuns la același rezultat, folosind o metodologie diferită și, în cele din urmă, și-a asumat meritele pentru „descoperire”.

Cecilia a obținut mai multă autonomie abia în 1956, când a devenit șefa Departamentului de Astronomie de la Harvard, unde a continuat până la pensionare, în 1966.

Cu toate acestea, contribuția sa la știință a devenit cunoscută abia după moartea ei (a decedat la 79 de ani, la 7 decembrie 1979). Astăzi, este posibil doar să speculăm ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi primit mai devreme o promovare sau dacă munca ei ar fi fost recunoscută.

Într-una dintre conferințele sale de la Harvard, a devenit celebră pentru sfatul pe care l-a dat femeilor care intenționau să-i calce pe urme:

„Nu urmați o carieră științifică pentru faimă sau bani… Urmați o carieră științifică doar dacă nimic altceva nu vă aduce satisfacție, pentru că nimic altceva este, probabil, ceea ce veți obține. Răsplata ta este lărgirea orizontului pe măsură ce urci. Și dacă primești această recompensă, nu vei mai dori alta.”

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu