Ceasul pentru 10.000 de ani: Cel mai complex ceas creat vreodată în Japonia

În urmă cu aproape 170 de ani, inventatorul japonez Hisashige Tanaka a inventat așa-numitul Ceas pentru 10.000 de ani.

Această invenție din Era Edo târzie (1851) este un dispozitiv sofisticat de măsurare a timpului și aparține categoriei ceasurilor japoneze numite Wadokei.

Foto: Wikimedia

Desemnată bun cultural important de guvernul japonez, această capodoperă cu șase fețe poate arăta timpul în tot atâtea moduri: poate arăta ora obișnuită, ziua săptămânii, luna, ora japoneză, anumite coordonate solare și chiar și fazele Lunii.

Ceasul pentru 10.000 de ani trebuie întors doar o dată pe an. Secretul rezervei de energie stă în cele patru arcuri mari, prelucrate și înfășurate manual, ascunse în baza ceasului și acționate de o manivelă introdusă în carcasă.

Cu înălțimea de 63 de centimetri și greutatea de 38 de kilograme, ceasul are peste 1.000 de piese care, puse laolaltă, îndeplinesc toate funcțiile sale complexe, conform Enacademic.

Hisashige Tanaka, supranumit „Thomas Edison al Japoniei”. Foto: Muzeul Științelor Toshiba

Tanaka, un inventator desăvârșit, a realizat toate piesele manual, cu instrumente simple. După ce a finalizat toate piesele, a durat trei ani să termine montajul.

Cea mai mare parte a structurii ceasului este acoperită cu fâșii minuscule de perle încrustate pe suprafața lacului negru, o tehnică ce poartă numele de „raden”. Pentru a decora ceasul în stil luxos, a folosit mai multe alte tehnici de tâmplărie japoneză tradițională.

În 2004, guvernul nipon a încercat să creeze o replică a capodoperei lui Tanaka pentru Expoziția Internațională din 2005, organizată în Japonia.

Foto: Wikimedia

A fost nevoie de peste 100 de ingineri și de șase luni pentru a construi copia, chiar și cu cele mai noi tehnologii moderne. Inginerii au studiat cu atenție fiecare detaliu al mecanismului pentru a înțelege modul în care Tanaka a fabricat componentele.

Cu toate acestea, anumite piese ale ceasului original nu au putut fi recreate întocmai. De exemplu, s-a folosit oțel pentru arcurile principale, deoarece placa originală din alamă folosită ca arc a fost imposibil de reprodus.

Ceasul, comparabil cu ceasurile vestice contemporane din punct de vedere tehnologic, a fost dezvoltat printr-o combinație de ingeniozitate japoneză și principii din mecanica occidentală („rangaku”), în perioada de izolare a Japoniei.

Foto: Wikimedia

În prezent, Ceasul pentru 10.000 de ani original este deținut de Toshiba Corporation (al cărei fondator este însuși inventatorul ceasului) și este expus la Muzeul Național al Naturii și Științelor din Tokyo. Replica ceasului este expusă la Muzeul Științelor Toshiba din Kawasaki.

Tanaka a produs o serie de alte ceasuri mecanice ingenioase, inclusiv un ceas de pernă și un ceas cu tambur. De asemenea, a creat primul planetariu din Japonia.

Foto: Muzeul Științelor Toshiba

Tanaka Hisashige a fost un geniu al mecanicii, probabil cel mai mare inventator al Japoniei. A construit prima locomotivă cu aburi din țară, păpuși mecanice, războaie de țesut și multe alte lucruri, dar este cel mai cunoscut pentru înființarea Toshiba Corporation, azi un gigant al tehnologiei.

Numit adeseori „Thomas Edison al Japoniei”, Tanaka a fost un om remarcabil, a cărui carieră s-a desfășurat într-o perioadă crucială în istoria japoneză: în perioada vieții lui, Japonia s-a transformat dintr-un stat feudal izolat într-o putere industrială modernă.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu