„Cel mai periculos ceai din lume”, licoarea de la capătul Treptelor Cerești

În ciuda măsurilor de siguranță, în fiecare an mor excursioniști care cad în prăpastie din cauza amețelilor provocate de răul de înălțime. Însă oricât de mulți oameni ar pieri pe acest drum (adeseori acoperit de zăpadă), perspectiva de a se bucura o ceașcă de ceai fierbinte într-o priveliște spectaculoasă face ca numărul vizitatorilor ceainăriei de la capătul Treptelor Cerești să crească de la an la an.

Traseu
Drumul până la ceainăria Huashan este considerat cel mai periculos traseu montan din lume. Foto: sagovi.com

Cu cât muncești mai mult pentru un lucru, cu atât mai mult te vei bucura de el. Probabil acesta este motivul pentru care ceaiul servit de ceainăria Huashan, din China, are un gust deosebit.

De ce este acest ceai special? Fiindcă îl poți savura doar pe vârful muntelui Hua, iar pentru a ajunge acolo trebuie să-ți asumi niște riscuri (și să-ți pui viața în pericol).

Templul transformat în ceainărie

Orașul Xi’an este una dintre cele mai populare destinații turistice din China, datorită mâncării gustoase, pagodelor impresionante și – în primul rând – datorită celebrei Armate de Teracotă.

În apropierea orașului se află lanțul muntos Qinling, din care face parte muntele Hua (sau Huashan), unul dintre „cei cinci mari munți ai Chinei”. Pe muntele Hua se află numeroase temple taoiste, vizitate anual de milioane de pelerini, după cum amintește și Atlas Obscura.

La Treptele Cerești greul abia începe. Foto: baomoi.com

Unul dintre cele mai celebre astfel de temple se află pe piscul sudic al muntelui. Este un loc antic, care în zilele noastre a fost convertit în ceainărie.

Te-ai aștepta ca o ceainărie situată la 2.133 de metri deasupra nivelului mării să nu aibă prea mulți clienți. Totuși, se pare că ceaiul servit aici este o atracție căreia puțini pelerini îi rezistă.

Este nevoie de o drumeție de două ore, făcută pe jos, pentru a ajunge din Xi’an în Huashan, iar aceasta este doar încălzirea. Ca să guști din acest ceai celebru, trebuie să urci așa-zisele Trepte Cerești.

Nu lăsa denumirea să te păcălească: drumeția nu este tocmai divină. Pentru a urca Treptele Cerești, trebuie să depui eforturi considerabile. Treptele sunt mici, abrupte și săpate direct în stâncă. Nu sunt prevăzute nici măcar cu balustrade.

Deasupra unui hău de 2.133 de metri

Muntele Huashan
Pe poteca din scânduri, tot ce te protejează de cădere este un lanț fixat în stâncă, de care ești legat cu un ham. Foto: adventureinyou.com

Dar nici măcar asta nu este cea mai dificilă parte a călătoriei. După ce ai reușit să urci treptele, întâmpini un drum îngust, din scânduri de lemn (din nou, fără balustradă), suspendat deasupra unei prăpăstii de 2.133 de metri.

Dacă ai trecut și de acest obstacol, îți vei pune voința la încercare atârnând de un lanț fixat în stâncă și urcând panta punând piciorul în niște găuri săpate în perete. Dacă cineva coboară în timp ce urci, va trebui să găsiți o modalitate să vă strecurați unul pe lângă altul.

Merită ceaiul atâta efort? Oamenii spun că da: ceaiul servit pe munte este făcut din apă pură, obținută „de pe urma topirii zăpezii, de pe urma ploii și din izvoarele montane”.

Turiștii își riscă viața ca să viziteze ceainăria de la capătul Treptelor Cerești.

În vremurile de demult, apa ar fi trebuit transportată pe munte (imaginează-ți o astfel de călătorie cu o încărcătură de 45 de kilograme în spate). Din fericire, eforturile de modernizare au făcut transportul mai ușor, așa că nu mai este chiar „aproape imposibil” să bei o ceașcă din acest ceai.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu