În timp ce lucrau la construirea unei autostrăzi din Cehia, muncitorii au descoperit o structură din lemn, în formă de pătrat. Inițial, structura deteriorată de trecerea timpului nu părea să aibă vreo importanță.
Însă, după ce a fost datată de arheologi, s-a dovedit că ea are o vechime de 7.275 de ani. Deși încă nu există o confirmare oficială, construcția – care reprezintă rămășițele unei fântâni – este, cel mai probabil, cea mai veche structură din lemn din lume.
„Conform descoperirilor noastre, bazate în special pe datele dendrocronologice, arborii al căror lemn a fost folosit la construirea fântânii au fost tăiați în anii 5255 și 5266 î.e.n.
Inelele de pe trunchiuri ne permit să oferim o estimare precisă”, a spus Jaroslav Peska, șeful Centrului Arheologic Olomouc.
Deși rămășițele din ceramică găsite în interiorul sitului datează din perioada neoliticului timpuriu, nu există nicio dovadă că în apropiere ar fi existat vreo așezare.
„Credem că puțul a fost folosit de coloniști în perioada denumită Revoluția Neolitică, perioada în care s-a efectuat tranziția de la oamenii vânători-culegători la oamenii agricultori.
Cel mai probabil, acești oameni construiau case cu structură simplă și domesticeau animale”, a spus Peska.
Lipsa dovezilor existenței unei așezări în apropierea fântânii sugerează că ea a fost folosită de oamenii din mai multe așezări, situate la distanțe mai mari.
Lemnul, prelucrat cu o precizie surprinzătoare
În fiecare colț al structurii din lemn se află un stâlp din stejar, iar laturile sunt construite din scânduri. Potrivit arheologilor, structura are laturile de 80 de centimetri și înălțimea de 1,4 metri.
Doi dintre cei patru stâlpi au fost tăiați cu trei până la nouă ani mai devreme decât ceilalți, ceea ce sugerează că inițial au fost folosiți în altă parte.
Gradul de conservare a lemnului este excepțional, scândurile și stâlpii purtând încă urmele uneltelor folosite de constructori.
„Construcția acestui puț este unică. Poartă urme ale tehnicilor de construcție folosite în epocile bronzului și fierului și chiar în epoca romană.
Nu știam că primii agricultori, care aveau doar unelte din piatră, os sau lemn, puteau prelucra lemnul cu o asemenea precizie”, a afirmat Peska.
Momentan, cercetătorii au amplasat structura din lemn într-o soluție pe bază de zahăr.
„Vor sta scufundate în această soluție timp de câteva luni. În acest timp, structura celulară deteriorată a lemnului va fi înlocuită de zaharoză, a cărei compoziție chimică este similară cu cea a celulozei din lemn”, a relatat Peska.
Peste aproximativ doi ani, structura va fi restaurată complet și expusă la Muzeul Pardubice.
Ți-a plăcut acest articol? Citește și Omul-leu: Cea mai veche statuie din lume care reprezintă un animal are 40.000 de ani vechime. Apoi, află mai multe despre Piramida în trepte din Saqqara, cea mai veche piramidă din Egipt.