Cea mai veche piramidă din lume, ascunsă într-un deal din Indonezia?

Unde crezi că se află cea mai veche piramidă din lume? Coloniștii olandezi, primii europeni care au descoperit Gunung Padang, la începutul secolului al XX-lea, au fost uimiți de monumentele din piatră antice de aici.

Pe vârful unui deal din provincia indoneziană Java se află rămășițele unui complex masiv de structuri din piatră. Această splendoare arheologică este descrisă ca fiind cel mai mare sit megalitic din Asia de Sud-Est.

Însă coloniștii nu ar fi putut ghici că, de fapt, cea mai mare minune de la Gunung Padang este ascunsă, îngropată adânc sub picioarele lor.

Adevărata comoară este sub pământ

Cea mai veche piramida 03
Foto: Daily Mail

Rezultatele unor cercetări recente, prezentate în 2018 de o echipă de savanți indonezieni, indică faptul că Gunung Padang ar putea adăposti cea mai veche piramidă din lume.

Studiile, derulate de-a lungul mai multor ani, sugerează că Gunung Padang nu este doar un deal, ci un ansamblu stratificat de structuri arhaice, ale căror fundații au o vechime de cel puțin 9.500 de ani.

„Studiile noastre dovedesc că structura acoperă cel puțin 15 hectare. Gunung Padang are, de fapt, rădăcini mult mai adânci decât se crede”, au scris cercetătorii.

Folosind o combinație de metode de prospectare – inclusiv georadarul, tomografia seismică și săpăturile arheologice – echipa a ajuns la concluzia că Gunung Padang nu este doar o structură artificială, ci un ansamblu de construcții edificate în perioade preistorice consecutive.

Cea mai veche piramida 02
Foto: Getty Images

Stratul megalitic de la suprafață (alcătuit din coloane de piatră, ziduri și poteci) stă deasupra unui al doilea strat, aflat la circa trei metri adâncime.

Cercetătorii sugerează că al doilea strat a fost interpretat greșit ca fiind o formațiune stâncoasă naturală. De fapt, susțin ei, este vorba de un ansamblu de stânci sub formă de coloane.

Sub toate acestea se află un al treilea strat de megaliți, care coboară până la adâncimea de 15 metri. Dedesubt urmează cel de-al patrulea strat, alcătuit din bazalt, modificat și cioplit de mâna omului.

Cea mai veche piramidă din lume ar putea avea 28.000 de ani

Cea mai veche piramida 01
Vârful dealului Gunung Padang. Foto: Getty Images

Potrivit cercetărilor, datarea preliminară cu carbon sugerează că primul strat ar putea avea o vechime de aproximativ 3.500 de ani. Al doilea strat a fost construit acum aproximativ 8.000 de ani, iar cel de-al treilea, cu până la 28.000 de ani în urmă.

În ceea ce privește scopul acestor structuri antice, cercetătorii – conduși de geofizicianul Danny Hilman Natawidjaja, de la Institutul Indonezian de Științe – sugerează că piramida antică ar fi putut îndeplini un rol religios.

Studiul are numeroși critici

Cea mai veche piramida 04
Foto: Getty Images

Deocamdată, eticheta „cea mai veche piramidă din lume” este doar o speculație. Totuși, dacă afirmațiile cercetătorilor indonezieni se dovedesc fundamentate, istoricii vor fi nevoiți să-și schimbe percepția despre popoarele preistorice.

„Oamenii cred că epoca preistorică era primitivă, dar acest monument dovedește că această concepție este greșită”, a afirmat Natawidjaja.

Însă nu toți specialiștii sunt convinși. Cercetările lui Natawidjaja au dat naștere multor controverse atât în Indonezia, cât și în restul lumii. Numeroși arheologi și sceptici au criticat metodele utilizate și rezultatele obținute.

Ultimele prezentări ale cercetărilor vor turna probabil gaz pe foc, însă ele oferă lumii detalii despre ceea ce ar putea fi cea mai veche piramidă din lume.

Cât despre adevărata natură a structurii, doar timpul o va putea elucida.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu