Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost descoperită. Ce „poveste complexă” se ascunde în ea

Experții au descoperit recent cea mai veche pictură rupestră din lume, oferind noi perspective asupra vieții oamenilor din trecut. O echipă internațională de cercetători a găsit pictura pe insula Sulawesi din Indonezia. Imaginea înfățișează trei figuri asemănătoare oamenilor care interacționează cu un porc.

Această descoperire aruncă lumină asupra abilităților umane de desenare și narațiune care au modelat cultura de-a lungul timpului. Pictura, care datează de cel puțin 51 200 de ani, este cea mai veche artă rupestră cunoscută până în prezent.

Folosind o nouă metodă de datare care implică analiza cu laser a cristalelor de carbonat de calciu, oamenii de știință au stabilit vârsta picturii din peștera Leang Karampuang. Scena, pictată cu pigment roșu închis, prezintă un porc mare și trei figuri umane mai mici, sugerând o narațiune.

Cercetătorii consideră că poziționarea și interacțiunea deliberată a figurilor din pictură transmit un sentiment de acțiune și povestire. Ei compară această cea mai veche pictură rupestră cunoscută cu o altă operă de artă care înfățișează figuri parțial umane, parțial animale, vânând porci sălbatici și bivoli, datând de peste 48 000 de ani.

Această descoperire pune la îndoială ipotezele anterioare cu privire la istoria artei și a povestirii umane. După cum a remarcat cercetătorul principal Maxime Aubert, aceste picturi rupestre antice oferă dovezi valoroase ale tradiției de povestire a omenirii, care datează de la primii noștri strămoși.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu