Cea mai veche perlă descoperită vreodată, de 8.000 de ani, va fi prezentată publicului

Într-o cameră a unei structuri arhaice care este excavată pe Insula Marawah, în apropierea coastei Emiratelor Arabe Unite, arheologii au descoperit cea mai veche perlă din lume.

„Descoperirea minusculă”, dar valoroasă, a fost făcută într-un sit arheologic aflat în apropierea coastei orașului Abu Dhabi și va fi în curând prezentată publicului. Este vorba de o perlă cu o vechime de 8.000 de ani. Se estimează că este cea mai veche perlă descoperită vreodată.

Cea mai veche perlă descoperită vreodată, veche de 8.000 de ani
Numită „Perla Abu Dhabi”, această comoară veche de 8.000 de ani va fi în curând expusă publicului. Foto: Getty Images

CNN a relatat că perla străveche a fost descoperită într-un sit de pe Insula Marawah, nu departe de Abu Dhabi. Arheologii au descoperit neprețuita comoară într-o cameră a unei structuri pe care o excavau pe insulă.

Folosind datarea cu radiocarbon, au stabilit că perla s-a format cândva între 5.800 și 5.600 î.e.n.

„Prezența unor perle în siturile arheologice este o dovadă a faptului că comerțul cu perle exista încă din perioada neolitică”, a spus Abdulla Khalfan al-Kaabi, director în Departamentul de Cultură și Turism (DCT) al Emiratelor Arabe Unite.

Descoperirea confirmă documentările istorice care spun că Abu Dhabi era un centru comercial cunoscut pentru negoțul cu perle în secolul XVI. Potrivit unui comunicat de presă emis de DCT, un negustor de bijuterii venețian, pe nume Gasparo Balbi, a călătorit prin regiune la acea vreme și a menționat că insulele din apropierea coastelor acestei zone erau un loc important pentru vânzarea și cumpărarea de perle.

„Perla din Abu Dhabi este o descoperire uimitoare, o mărturie a relației noastre străvechi cu marea. Descoperirea celei mai vechi perle din lume în Abu Dhabi arată cu claritate faptul că mare parte din istoria noastră culturală și economică recentă are rădăcini adânci, care ajung până în epoca preistorică”, a spus directorul general al DCT, Mohamed Khalifa Al Mubarak.

Pe situl arheologic de pe Insula Marawah, arheologii au mai descoperit și multe oase, provenind de la pești, broaște țestoase și delfini.

Cea mai veche perlă are o nuanță de roz

„Am ajuns la concluzia că oamenii din această perioadă era foarte familiarizați cu marea și o considerau o parte importantă a vieții zilnice. Poate că perlele făceau parte din mărfurile de comerț cu alte civilizații”, a explicat al-Kaabi într-o filmare postată pe Twitter.

De-a lungul istoriei, căutătorii de perle obișnuiau să se scufunde în Golful Persic, care este puțin adânc, pentru a recolta scoici din care să scoată obiectele prețioase.

Cea mai veche perlă descoperită vreodată, veche de 8.000 de ani
În unele locuri din Orientul Mijlociu încă se organizează scufundări anuale în căutare de perle. În imagine, scufundătorii din Kuweit caută perle în scoicile pe care le-au adunat în portul Khairan. Foto: Getty Images

Industria perlelor era o parte importantă a economiei locale, însă, până la începutul secolului XX, această industrie a intrat în declin din cauza competiției reprezentate de crescătorii de scoici din Japonia.

În ciuda vârstei sale, cea mai veche perlă măsoară în jur de 2.5 centimetri și este o priveliște impresionantă datorită structurii ei perfecte și nuanței de roz. Cea mai veche perlă este într-o condiție foarte bună, așa că reprezintă un exponat potrivit în cadrul expoziției care va avea loc în Abu Dhabi.

Intitulată „Zece mii de ani de lux”, expoziția „sărbătorește istoria luxului și a obiectelor de preț prin expunerea a 350 de piese extraordinare”.

Obiectele provin din diferite culturi și civilizații antice. Expoziția se va deschide pentru public la sfârșitul acestei luni.  Expoziția va cuprinde un amestec unic de artefacte prețioase și obiecte de lux moderne.

De exemplu, un covor al mamelucilor din Egipt, din secolul XV, va fi expus alături de o clepsidră creată de designer-ul australian Marc Newson.

Expoziția va include creații vintage și moderne ale creatorilor de modă de lux din ziua de azi, cum ar fi Balenciaga, Chanel și Dior.

„Luxul este peste tot în ziua de azi – ne înconjoară prin obiecte, imagini și limbaj. Această expoziție va facilita un mod nou de a înțelege noțiunea de lux și rădăcinile sale istorice”, a declarat Olivier Gabet, director al Muzeului de Arte Decorative, una dintre instituțiile care organizează acest eveniment, potrivit Khaleej Times.    

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu