Cea mai veche operație pe creier din Orientul Mijlociu. Pacientul: un nobil de acum 3.400 de ani

În timpul Epocii Bronzului, un membru al elitei societății de pe teritoriul de azi al Israelului a suferit prima operație pe creier efectuată în această parte de lume. Se pare că intervenția nu a fost tocmai reușită…

În situl Tel Megiddo, în nordul Israelului, au fost descoperite două schelete antice cu particularități neobișnuite. Cercetătorii de la Universitatea Brown (SUA) presupun, după caracteristicile oaselor și ale mormântului, că este vorba de rămășițele a doi frați de sex masculin.

Unul dintre ei fusese supus unei trepanări, care este cea mai veche tehnică cunoscută de perforare a craniului în scopuri medicale. Acesta ar putea fi cel mai vechi caz cunoscut de operație pe creier din Orientul Mijlociu.

Potrivit arheologilor responsabili de studiu, cei doi frați au suferit de afecțiuni grave pe tot parcursul vieții lor. Cu toate acestea, ambii au avut mijloacele necesare pentru a beneficia de tratamentele celor mai buni medici.

Acest lucru este sugerat de incizia făcută pe fruntea unuia dintre ei: un dreptunghi aproape perfect, sugerând utilizarea unor instrumente de precizie. Iată ce se știe despre acest caz.

O intervenție „salvatoare”

O bucată pătrată de os de aproximativ un centimetru lățime a fost îndepărtată din craniul fratelui mai mare, tăind osul și scoțând bucăți din centru. Cercetătorii propun că aceasta a fost o trepanare, dar interpretarea lor este contestată. | Credit: Kalisher et al., 2023, PLOS ONE, CC-BY 4.0
O bucată pătrată de os cu o lățime de aproximativ un centimetru a fost îndepărtată din craniul fratelui mai mare, tăind prin os și scoțând bucăți din centru. Cercetătorii propun că aceasta a fost o trepanație, dar interpretarea lor este contestată. Foto: Kalisher, PLOS ONE

Din datarea rămășițelor, arheologul principal al studiului, Rachel Kalisher, crede că frații au trăit în jurul secolului al XV-lea î.e.n. Dacă este așa, înseamnă că au trăit în plină Epocă a Bronzului, când oamenii au început să topească în cuptoare aliaje de cupru și staniu pentru a face unelte.

Se pare că medicii antici i-au îndepărtat o bucată de os din craniu pentru a-i ameliora numeroasele afecțiuni. Arheologii cred că, la acea vreme, această practică medicinală era deja obișnuită, după cum au consemnat ei în PLOS One.

„Totalitatea dovezilor arată că avem de-a face cu un individ care a suferit de o boală vreme îndelungată. Prin urmare, poate că aceasta a fost o procedură de salvare a vieții.”

Rachel Kalisher

Din urmele de ADN găsite pe oase, cercetătorii au descoperit că ambii frați sufereau de boli degenerative. Unele chiar le-au deformat și le-au distrus oasele în timpul vieții.

Cel mai probabil, frații au moștenit aceste boli, care seamănă cu o formă de lepră antică.

O procedură chirurgicală sau parte a unui ritual funerar?

În fața acestor dovezi, alți specialiști infirmă ideea „operației pe creier”. Mai degrabă decât să fie o procedură chirurgicală în scop de vindecare, ar fi putut foarte bine să fie rezultatul unui sacrificiu sau o parte a unui ritual funerar.

În orice caz, cercetătorii nu pot ști dacă creierul a fost afectat în urma procedurii. În plus, este probabil ca ambii frați să fi murit din cauza complicațiilor bolilor lor.

În jurul scheletelor, arheologii au găsit vase pentru mâncare și alte ofrande, sugerând statutul social înalt pe care l-au avut defuncții, explică Live Science.

Trepanarea nu este un proces întâlnit doar în Orientul Mijlociu. Dimpotrivă, în America Latină și în Africa au fost găsite cazuri și mai vechi care par să fi avut succes.

Dacă dorești să afli mai multe despre acest subiect, citește Operațiile pe creier din Grecia antică: Trepanațiile din Thassos. De asemenea, îți recomandăm să parcurgi și Creierul din Heslington și enigma celui mai vechi țesut cerebral descoperit în Europa.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu